Πολιτική

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ακρίβεια

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ακρίβεια

Πηγή Φωτογραφίας: Moustique.fr

Η κυβέρνηση διατηρεί τα πρωτεία στην πολιτική καταλληλότητα, αλλά δυσκολεύεται ακόμη να αναχαιτίσει την ακρίβεια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να εισέλθει στο ημερολογιακά έκτο έτος της εξουσίας της, παραμένοντας πολιτικά ισχυρή, με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να καταγράφονται ως οι κύριες αιτίες της δυσαρέσκειας και, προς το παρόν, τους μοναδικούς αντιπάλους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι τάσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB αποτύπωσαν για άλλη μια φορά τη μεγάλη διαφορά της ΝΔ, που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, από το κόμμα που βρίσκεται στη δεύτερη, μόνο που σε αυτήν αρχίζει να παγιώνεται το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά να καταγράφει ισχνή απήχηση στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Αυτό ικανοποιεί την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμά ότι θα συμβάλει στο να διακοπούν οι αποχωρήσεις, καθώς το νέο κόμμα στο ξεκίνημά του δεν παρουσίασε κάποια δυναμική που να του δίνει ισχυρή προοπτική.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν παραμένει αδρανής, αλλά κινητοποιείται εναντίον της ακρίβειας και του πληθωρισμού, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε ορισμένες εταιρείες να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Μπανανία και με με δεσμεύσεις απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται.

Πράγματι, για ένα ποσοστό Ελλήνων μεγαλύτερο από 60%, η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το βασικότερο πρόβλημα, όπως καταγράφηκε και στις τάσεις της MRB.

Η μεγάλη πλειοψηφία πλέον, οκτώ στους δέκα, δηλώνει ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις και το 61,2% προσπαθεί να κάνει περικοπές εξόδων σε βάρος πραγματικών αναγκών. Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση επιχαίρει για την επενδυτική βαθμίδα, την ανάπτυξη και τα χρήματα που επενδύονται στη χώρα –με πολλές επιχειρήσεις να καταγράφουν σημαντική αύξηση κερδών–, η πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο δεν τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά στην καθημερινότητά της αλλά δυσκολεύεται διαρκώς και περισσότερο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.

Την κυβερνητική αναγνώριση ότι η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά εξέφρασε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τρεις ημέρες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να κινείται στον άξονα της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απορρόφησης των κραδασμών που προκύπτουν από τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εκταμιεύονται για το Δεκέμβριο 700 εκατ. ευρώ ως επιπλέον στήριξη για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες και ως “ανάσα” για τις ημέρες των γιορτών.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το οικονομικό επιτελείο και το οποίο επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται η χώρα και το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, επιτρέπει νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας και για το λόγο αυτό «βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα σε όσες εταιρίες λειτουργούν εκτός κανόνων ανταγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός όμως περιέγραψε και το μέλλον το οποίο από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι το ατενίζει με αισιοδοξία. Αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πιθανότατα να έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ της αύξησης των επιτοκίων. Όπως εκτίμησε αν και η ΕΚΤ ακολουθήσει τον δρόμο της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών για κλιμακωτή μείωση των επιτοκίων για τον επόμενο χρόνο τότε αυτό θα σηματοδοτήσει ότι έχουμε δει τα χειρότερα στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments