Πολιτική

Έρευνα MRB: Με πάνω από 20 μονάδες πρώτη η ΝΔ – Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Έρευνα MRB: Με πάνω από 20 μονάδες πρώτη η ΝΔ – Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Με πάνω από 20 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB για τον Δεκέμβριο.

Πληθωρισμός και ακρίβεια τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα

Με πάνω από 20 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB για τον Δεκέμβριο. Στην τρίτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση. Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται στα όμορα ιδεολογικά κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Στην 5 θέση βρίσκεται το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. Η πρωτοβουλία των βουλευτών και στελεχών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως «Νέα Αριστερά» συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,1% (2,5% στην αναγωγή των αποτελεσμάτων χωρίς την Αδιευκρίνιστη Ψήφο).

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 32,5% ΠΑΣΟΚ: 12,2% ΣΥΡΙΖΑ: 10,9% KKE: 8,1% Ελληνική Λύση: 5% Πλεύση Ελευθερίας: 3,3% Σπαρτιάτες 3% ΝΙΚΗ: 2,7% MEΡΑ25: 2,2% Νέα Αριστερά: 2,1%

Με αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 38,8% ΠΑΣΟΚ: 14,6% ΣΥΡΙΖΑ: 13% KKE: 9,7% Ελληνική Λύση: 6% Πλεύση Ελευθερίας: 3,9% Σπαρτιάτες 3,6% ΝΙΚΗ: 3,2% MEΡΑ25: 2,6% Νέα Αριστερά: 2,5%

Αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών

Στην πρώτη μέτρηση των τάσεων μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις – Είναι από τους Καλύτερους + Ευνοϊκή Γνώμη) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη ανέρχεται στο 39,7%.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σ. Κασσελάκης αξιολογείται θετικά από το 18,5% των πολιτών, ένα ποσοστό που τον τοποθετεί στην 5η θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Οι αξιολογήσεις των αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%

Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1% Νίκος Ανδρουλάκης -> 24,5%

Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%

Στέφανος Κασσελάκης->18,5% Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6% Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%

Βασίλης Στίγκας ->5,3%

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης(36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον Δεύτερο Ν. Ανδρουλάκη (11%), ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο Σ. Κασσελάκης με 7,3% και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας.

Και στην ερώτηση μεταξύ των τριών (Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη) η σειρά παραμένει ίδια, με τον Κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 39,2%. Ως προς την κυβερνησιμότητα, την δεδομένη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν έχει αντίπαλο. Ο Ν. Ανδρουλάκης περνά στην δεύτερη θέση κυρίως λόγω του αναβρασμού που επικρατεί στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των αποχωρήσεων.

Πληθωρισμός και ακρίβεια τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελλήνων

Ο πληθωρισμός/ ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της Υγείας/Περίθαλψης, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB με τις τάσεις του Δεκεμβρίου 2023. Με σαφώς μειούμενο ποσοστό στην τρίτη θέση παραμένει η Ανεργία και ακολουθούν η Παιδεία, η Οικονομική Ανάπτυξη και με αύξηση +8% (στο 17,7% ποσοστιαία τεράστια διαφορά) το Φορολογικό Σύστημα.

Τέλος διψήφια ποσοστά συγκεντρώνουν, το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η Εγκληματικότητα και η Μόλυνση του Περιβάλλοντος/Κλιματική Αλλαγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments