Πολιτική

Μητσοτάκης: Τομή στον ιστορικό χρόνο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Μητσοτάκης: Τομή στον ιστορικό χρόνο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Πηγή Φωτογραφίας: [365608] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό του 2024

Ολοκληρώνεται η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ιδιαίτερα στη σημασία της επενδυτικής βαθμίδας και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Σωκράτη Φάμελλο άσκησε έντονη κριτική στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ κριτική ήταν και η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Μητσοτάκης: Αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών του ΕΣΥ – Έρχεται νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ

“O πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.

«Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023 και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», επισήμανε.

Επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε.

“-Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία 10 χρόνια. -(Η Ελλάδα ) να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. -Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. -Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία. -Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη δικαιοσύνη”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τονίζοντας πως «ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα» είπε σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024», είπε.

Φάμελλος: Επικίνδυνη η θριαμβολογία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Προηγουμένως, από το βήμα της Βουλής ο κ. Σωκράτης Φάμελλος προχώρησε σε δριμεία κριτική του σχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

«Ο προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας για μια ακόμη φορά κινείται σε μνημονιακά απόνερα, τα οποία βλέπουμε και στην πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού την οποία επιχειρήσατε, για μια ακόμη φορά και με το φορολογικό νομοσχέδιο». Ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

«Η ακατάσχετη θριαμβολογία, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι επικίνδυνη γιατί κρύβεται με κομματική υστεροβουλία και τα λάθη της χρεοκοπίας σας και τον κόπο και το κόστος του ενάρετου κύκλου σωτηρίας που ανέλαβε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κρύβεται το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της χρεοκοπίας σας με κίνδυνο να μας πάτε στον ίδιο γκρεμό, για να αποπροσανατολίσετε τη δημόσια συζήτηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διαπιστώσαμε την αγωνιώδη προσπάθεια των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να πείσουν τους πολίτες της χώρας ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας. Όμως αυτή η προσπάθειά σας, που είναι προφανώς επιτελικά σχεδιασμένη σε όρους επικοινωνίας, έχει ένα δομικό πρόβλημα. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες. Όση προπαγάνδα και να χρησιμοποιείτε δεν μπορείτε να κρύψετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής σας» τόνισε ο Φάμελλος.

Ανδρουλάκης: Έχετε μετατρέψει το Μαξίμου σε γραφείο real estate

Δριμείες ήταν οι επικρίσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη σχεδόν για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής με αιχμή βεβαίως τον Προϋπολογισμό στην ομιλία του στην Βουλή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για όξυνση των ανισοτήτων και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την πολιτικής της -που στηρίζεται σε επιδόματα και pass αντί για μέτρα ουσίας, κρατάει ομήρους τους φτωχότερους Έλληνες. Ακολούθως πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κινείται στον αυτόματο πιλότο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στο κόστος της στέγασης, τονίζοντας πως η στεγαστική κρίση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μαζί με την υγεία και την παιδεία για τη χώρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε την κατάργηση της golden visa για να έχει πρόσβαση σε προσιτή στέγη ο ελληνικός λαός. «Έχετε καταντήσει το Μαξίμου γραφείο real estate. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για την τεράστια στεγαστική κρίση που υπάρχει σήμερα και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε.

«Οι νέοι άνθρωποι, που ζουν σε μία εποχή χαμηλών ευκαιριών, θα πρέπει να βγουν μπροστά. Στηρίζουμε τους νέους επιστήμονες στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, με κοινωνικές κατοικίες. Έχουμε χρέος να λύσουμε αυτό το θέμα, γιατί δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις και στο δημογραφικό. Η χώρας μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments