Οικονομία

Στουρνάρας: Καμία μείωση επιτοκίων με πληθωρισμό άνω του 3%

Στουρνάρας: Καμία μείωση επιτοκίων με πληθωρισμό άνω του 3%

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,8% αυτό το τρίμηνο, 2,9% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους και 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζει ότι η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ρισκάρει μία πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δει τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τα  επίπεδα ρεκόρ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Reuters. 

«Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε ότι «πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς προτού μειώσουμε τα επιτόκια». Εκτός από την αύξηση των τιμών, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε επίσης ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τα μοναδιαία κέρδη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να καταδεικνύουν πτώση του πληθωρισμού στο 2%. «Πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη συνολική κατάσταση της οικονομίας» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,8% αυτό το τρίμηνο, 2,9% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους και 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Πάντως οι αγορές χρήματος τιμολογούν επί του παρόντος μειώσεις της ΕΚΤ κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, με αποτέλεσμα το επιτόκιο που καταβάλλει η ΕΚΤ στις καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 2,5% .

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments