Podcasts | Pagenews Politics #8

Ζαχαράκη: Θα παραδώσουμε αρχές Μαΐου 2024 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό

Το δημογραφικό επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας

22.12.2023 | 17:27

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Ζαχαράκη: Θα παραδώσουμε αρχές Μαΐου 2024 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό

Το δημογραφικό επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας

Συνέντευξη για τα κύρια ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παραχώρησε η αρμόδια υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Σε σχέση με το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αναφέρθηκε ότι «το δημογραφικό τέμνει οριζόντια όλα τα υπουργεία. Το δημογραφικό επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας. Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα επιβίωσης. Μιλάμε με τους ειδικούς στο δημογραφικό ζήτημα. Οργανώσαμε όλα τα υπουργεία μαζί. Στήσαμε πλατφόρμα με τον κ. Παπαστεργίου σε πολύ σύντομους χρόνους. Και εργαζόμαστε με τον κ. Παπαστεργίου για να υπάρξει μια πύλη για το παιδί, μια πύλη όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το παιδί, μια μεγάλη γκάμα πληροφοριών. Και επίσης, θα παραδώσουμε στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου του 2024 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό».

Τέλος, ερωτηθείσα για τη μείωση των γεννήσεων, η υπουργός τόνισε: «Η δική μου προτεραιότητα είναι για τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί να έχουν την οικονομική στήριξη από το κράτος. Για αυτό έχουμε το επίδομα γεννάς, τη διεύρυνση του επιδόματος για δημοσίους υπαλλήλους, μειωμένο ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και ερευνούμε πώς το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έχουμε πράγματι μείωση των γεννήσεων, αλλά οι γυναίκες, με βάση τις στατιστικές, κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Και ο μέσος όρος κτήσης έχει πάει στο 1,4. Για τη γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί, πρέπει το κράτος να έχει λάβει όλα τα μέτρα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί (επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, άδειες κ.ο.κ)».