Πολιτική

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ανακοινώθηκε από τον Νίκο Δένδια.

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πως η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να μετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας θα συμμετάσχει με μια φρεγάτα στη διεθνή task force για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόκειται για την επιχείρηση που ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε εμπορικά πλοία, οι οποίες ήδη προκαλούν προβλήματα καθώς κολοσσοί των μεταφορών ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους στην περιοχή. 

Ο κ. Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian, «για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών και της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως ενημέρωσε για αυτό το θέμα την αιγυπτιακή πλευρά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο. «Είναι αυτονόητο πως η φρεγάτα που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας», επεσήμανε ακόμη ο κ. Δένδιας.

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας και του κόλπου του Άντεν», υπογράμμισε ο υπουργός.

Τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC στην Ερυθρά Θάλασσα είχαν απενεργοποιήσει τους αναμεταδότες τους από τις 17 Δεκεμβρίου, πιθανότατα για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τους Χούθι.

Τρία πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν επίσης προσαρμόσει τα δρομολόγιά τους για να αποφύγουν να περάσουν από την Υεμένη, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Kpler και της LSEG Eikon.

Τα πλοία προσπαθούν να αποκρύψουν τις θέσεις τους, ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας κατά την είσοδο στην ακτογραμμή της Υεμένης, δήλωσε ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, ανώτερος αναλυτής εμπορευματικών μεταφορών της Vortexa.

Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, με drones και πυραύλους «αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών», σημείωσε και τόνισε ότι η Ελλάδα, «η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».

Την ώρα που οι αντάρτες Χούτι διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, κολοσσοί των θαλάσσιων μεταφορών αποφεύγουν τη διέλευση από την περιοχή.

Αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε την επιχείρηση «Prosperity Guardian» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούτι. Σε αυτή, εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν η Γαλλία, η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments