Πολιτική

“Ετοιμοπόλεμοι” για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

“Ετοιμοπόλεμοι” για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΑΥΡΑ ΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (EUROKINISSI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Η πρώτη πολιτική σύγκρουση της νέας χρονιάς προδιαγράφεται ήδη από τώρα.

Θα μπορούσε να είναι η “μητέρα των μαχών” για την πολιτική σκηνή της χώρας. Η πρώτη πολιτική σύγκρουση του νέου έτους έχει ήδη προβλεφθεί και αφορά τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων της χώρας. Η απόφαση της κυβέρνησης θέτει τα πολιτικά κόμματα σε θέση μάχης με τη μορφή νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μια βαθιά ιδεολογική και πολιτική μάχη, η οποία έχει προκύψει μέχρι στιγμής με κάθε συνταγματική τροποποίηση τουλάχιστον τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το άρθρο 16 του Συντάγματος να παραμένει αμετάβλητο.

Μέσω κοινοτικών εντολών, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναμορφώσει δραστικά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πάντα γνωστή και εκφράστηκε ξεκάθαρα κατά την προεκλογική περίοδο.

Το “στοίχημα” για την Κυβέρνηση ήταν και παραμένει να αποδείξει ότι η πρόθεσή της για ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων ήταν ουσιαστική, μαζί με την επαναφορά της “ανορθογραφίας”, όπως την εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το σκοπό αυτό ανακοινώθηκε η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων με 1 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανασυγκρότησης και το ΕΣΠΑ, ενώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης διατέθηκαν 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων. Στην πολιτική “μάχη” που αναμένεται να ακολουθήσει, η στήριξη αυτή των δημόσιων ιδρυμάτων θα αποτελέσει σημαντικό επιχείρημα για την κυβέρνηση, μαζί με τη θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που θα είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και θα έχουν τους ίδιους όρους λειτουργίας, διδακτικού προσωπικού και ακαδημαϊκών προσόντων με τα πανεπιστήμια της χώρας τους. Η δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα επιβλέπει την όλη διαδικασία θα αποτελέσει εγγύηση για τη λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την τροποποίηση του άρθρου 16. Είναι σαφές ότι αυτό έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που το υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι πρόκειται για ιστορική μεταρρύθμιση και πως έτσι θα φανεί ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και εκσυγχρονιστής.

Η δημιουργία ενός εθνικού φορέα για την εποπτεία της όλης διαδικασίας θα αποτελέσει εγγύηση για τη λειτουργία της. Η κυβέρνηση δήλωσε σαφώς ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την τροποποίηση του άρθρου 16. Είναι σαφές ότι αυτό έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που το υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια τέτοιου μεγέθους μεταρρύθμιση και «πετούν» το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, βάζοντας ως διακύβευμα στη συζήτηση το προοδευτικό πρόσημο κάθε πολιτικής δύναμης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι θα φανεί ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και εκσυγχρονιστής.

Απέναντι στην κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, έχουν ήδη ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Αναμένεται ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο θα διατυπωθούν με σαφήνεια, καθώς και τα κοινά σημεία, αν υπάρχουν, που τις συνδέουν. Για παράδειγμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να ακολουθήσουν κοινή γραμμή στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και σε θέματα που προέκυψαν στη συνέχεια στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το θέμα της Ανάπλασης και η υποψηφιότητα Δούκα για πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Μένει να φανεί αν μπορεί να επιτευχθεί τέτοια σύγκλιση και σε θέματα ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments