Γεωπολιτικά

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται την ήττα καθώς η βοήθεια προς την Ουκρανία σταματά

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται την ήττα καθώς η βοήθεια προς την Ουκρανία σταματά

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO,Το αδιέξοδο σχετικά με την παροχή νέου πακέτου βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς την Ουκρανία κάνει τους συμμάχους της να σκέφτονται κάτι που αρνούνταν να φανταστούν από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας

Το αδιέξοδο σχετικά με την παροχή νέου πακέτου βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς την Ουκρανία κάνει τους συμμάχους της να σκέφτονται κάτι που αρνούνταν να φανταστούν από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας

Το αδιέξοδο σχετικά με την παροχή νέου πακέτου βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς την Ουκρανία κάνει τους συμμάχους της να σκέφτονται κάτι που αρνούνταν να φανταστούν από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας: ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Για πόσο καιρό ακόμα το Κίεβο θα είναι σε θέση να συγκρατεί τις ρωσικές δυνάμεις και να υπερασπίζεται τις πόλεις, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα λιμάνια της Ουκρανίας από επιθέσεις πυραύλων αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Πέρα από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία, ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν αθόρυβα τον αντίκτυπο της αποτυχίας του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επαναξιολογούν τους κινδύνους που θα έθετε μια ενθαρρυμένη Ρωσία για τα μέλη της συμμαχίας στα ανατολικά, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις εσωτερικές συνομιλίες.

Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο καθώς οι εταίροι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αμφισβήτησαν πόσο αξιόπιστες μπορεί να ήταν οι υποσχέσεις της Ουάσιγκτον για παροχή νέου αμυντικού πακέτου βοήθειας. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας στρατηγικής οπισθοδρόμησης θα ήταν πολύ βαθύτερος από αυτόν που προκλήθηκε από το θέαμα της αποτυχημένης αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, είπαν. Και αυτό αφήνει κατά μέρος την προοπτική ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και να πραγματοποιήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις του να αποσυρθεί από μεγάλες συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, και να κάνει μια συμφωνία με τον Πούτιν για την Ουκρανία.

Το αυξανόμενο αίσθημα συναγερμού έχει διολισθήσει στις δημόσιες δηλώσεις των ηγετών. Έχουν πάρει έναν ολοένα και πιο σκληρό τόνο καθώς οι υποστηρικτές της βοήθειας προτρέπουν τους αντιπάλους τους να μην κρατούν τη ζωτική βοήθεια όμηρο των εσωτερικών πολιτικών προτεραιοτήτων, κάτι που σπάνια συνέβαινε σε προηγούμενες συζητήσεις.

«Χωρίς βοήθεια στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα κερδίσει»

«Εάν η Ουκρανία δεν έχει υποστήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, τότε ο Πούτιν θα κερδίσει», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά τη βοήθεια των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο επόμενο έτος ως βοήθεια στο Κίεβο. Επιπλέον, μόλις που κατάφερε να εγκρίνει τη σε μεγάλο βαθμό συμβολική χειρονομία του ανοίγματος του δρόμου προς την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο την Τρίτη, ο Ζελένσκι αρνήθηκε ότι η Ουκρανία αρχίζει να χάνει τον πόλεμο, επισημαίνοντας τις προόδους των δυνάμεών του από τις πρώτες ημέρες της εισβολής και την υποστήριξη που έλαβε από τους συμμάχους της Ουκρανίας. «Έχουμε προκλήσεις», είπε, αναφέροντας τις καθυστερήσεις με την ξένη βοήθεια και τις ελλείψεις βλημάτων πυροβολικού.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία «όσο μπορούμε», μια ρητορική μετατόπιση από τις προηγούμενες υποσχέσεις να το κάνουμε για «όσο χρειαστεί». Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αρνήθηκαν να εγκρίνουν στήριξη 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το επόμενο έτος έως ότου ο Μπάιντεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους για σκληρότερες πολιτικές στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας έχουν αποτύχει. Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι τα χρήματα για νέα όπλα για την Ουκρανία θα εξαντληθούν στις 30 Δεκεμβρίου, εάν οι βουλευτές δεν ενεργήσουν.

«Η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ»

«Η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ», είπε ο αρχηγός του στρατού της Εσθονίας Μάρτιν Χέρεμ σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να είναι έτοιμος να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ εντός ενός έτους από τη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν αυτή τελείωνε. Άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα θα χρειαζόταν ο Πούτιν τουλάχιστον αρκετά χρόνια για να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες του στρατού του στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να απειλήσει τις πολύ πιο ικανές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Αλλά η προηγούμενη πεποίθηση ότι η εισβολή θα ήταν μια «στρατηγική ήττα» για τον Ρώσο ηγέτη έχει ξεθωριάσει, αντικαταστάθηκε σε ορισμένες πλευρές από μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το στοίχημα του Πούτιν ότι μπορεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μπορεί να αποδειχθεί σωστό.

Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ φέτος εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία, έχει εντείνει τη δική της αμυντική ανάπτυξη και επιδιώκει να κλειδώσει τους δεσμούς ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν την Κυριακή προειδοποίησε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της. «Δεν υπήρχαν προβλήματα», είπε. «Τώρα θα υπάρξει».

Ένας δυτικός αξιωματούχος περιέγραψε πώς μια ρωσική νίκη θα πυροδοτούσε μια εκροή προσφύγων που θα κατευθύνονταν προς την ΕΕ, συσσωρεύοντας πίεση στις υπηρεσίες σε αυτές τις χώρες και επιτείνοντας τις εντάσεις μεταξύ των μελών του μπλοκ. Την ίδια στιγμή, είπε ο αξιωματούχος, η ουκρανική αντίσταση θα στρεφόταν σε αντάρτικες τακτικές που θα σήμαινε ότι οι μάχες θα συνεχιζόταν σε χαμηλότερο επίπεδο διαιωνίζοντας την αστάθεια στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να επιδιώξουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα ή το Πεκίνο για να αποφύγουν να βασίζονται υπερβολικά σε αναξιόπιστες ΗΠΑ, δήλωσαν άλλοι αξιωματούχοι.

Με τις ρωσικές δυνάμεις δυνητικά πολύ πιο κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, και η Κριμαία να δίνει στο Κρεμλίνο δεσπόζουσα θέση στη Μαύρη Θάλασσα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν σημαντική επένδυση στις ευρωπαϊκές δυνάμεις τους για να αποτελέσουν αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο. ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σε έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αναπτύξουν ένα «αρκετό μέρος» των χερσαίων δυνάμεών τους καθώς και έναν «μεγάλο αριθμό» αεροσκαφών Stealth. Δεδομένων των περιορισμών της αμερικανικής παραγωγής, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τον Λευκό Οίκο να επιλέξει μεταξύ της διατήρησης επαρκών δυνάμεων στην Ασία για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι πιθανού χτυπήματος από την Κίνα ή της αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης στο ΝΑΤΟ.

«Ολόκληρο το εγχείρημα θα κοστίσει μια περιουσία», ανέφεραν στην έκθεση αναλυτές με επικεφαλής τον Frederick W. Kagan. «Το κόστος θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται η ρωσική απειλή — ενδεχομένως επ’ αόριστον».

Πηγή: ot.gr//Δημήτρης Σταμούλης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments