Ειδήσεις

Στο «κόκκινο» τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη – Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα

Στο «κόκκινο» τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη – Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Πάνω από 2.000 αστυνομικοί αναμένονται στο Βερολίνο τις επόμενες μέρες για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς υπό το φόβο βίαιων επεισοδίων στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Με κάθε τρόπο όλοι θέλουν να αποφευχθούν τα περσινά έκτροπα σε πολλές περιοχές του Βερολίνου, όπως η Νόικελν, όπου πέρα από τα πυροτεχνήματα, που αποτελούν άλλωστε μέρος των πρωτοχρονιάτικων παραδόσεων, είχαν σημειωθεί βίαιες επιθέσεις κατά αστυνομικών, πυροσβεστών, ασθενοφόρων και νοσηλευτών.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί αναμένονται στο Βερολίνο τις επόμενες μέρες για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς υπό το φόβο βίαιων επεισοδίων στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται σε Γαλλία, Αυστρία, Ιτάλια και Σλοβακία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση των τελευταίων δεκαετιών που ετοιμάζουν οι αρχές ασφαλείας του Βερολίνου υπό τον φόβο βίαιων επεισοδίων, ακόμη και ενδεχόμενων επιθέσεων με ισλαμιστικό υπόβαθρο στη σκιά του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.

«Γι’ αυτό οι φετινές αστυνομικές επιχειρήσεις θα είναι πιο απαιτητικές και σύνθετες» ανέφερε η επικεφαλής της αστυνομίας του Βερολίνου, Μπάρμπαρα Σλόβικ. Για τον κίνδυνο επεισοδίων την Πρωτοχρονιά, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, είχε προειδοποιήσει και η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Με κάθε τρόπο όλοι θέλουν να αποφευχθούν τα περσινά έκτροπα σε πολλές περιοχές του Βερολίνου, όπως η Νόικελν, όπου πέρα από τα πυροτεχνήματα, που αποτελούν άλλωστε μέρος των πρωτοχρονιάτικων παραδόσεων, είχαν σημειωθεί βίαιες επιθέσεις κατά αστυνομικών, πυροσβεστών, ασθενοφόρων και νοσηλευτών.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί στο Βερολίνο Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας του Βερολίνου αναμένονται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς επί ποδός 2.000 με 2.500 αστυνομικοί, οι οποίοι θα καταφθάσουν στη γερμανική πρωτεύουσα από διάφορα γερμανικά κρατίδια, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα και σε μετρό και σιδηροδρόμους. Ήδη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης μέλη των δυνάμεων ασφαλείας όργωναν την κυβερνητική περιοχή, την περιοχή γύρω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, την Αμερικανική Πρεσβεία και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ ήδη έχουν αποκλειστεί κεντρικά σημεία και δρόμοι.

Πάντως ήδη πριν από μερικές ημέρες οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ανέκριναν 42χρονο άνδρα από τον φιλοπαλαιστινιακό χώρο, ο οποίος βρισκόταν εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση και ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με σχεδιαζόμενες επιθέσεις ή πρόκληση επεισοδίων στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια διευρυμένης αστυνομικής επιχείρησης σε διαμέρισμα στην περιοχή Νόικελν κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών υλών, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν πιθανώς κατά αστυνομικών.

Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στην Ιταλία Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία, με στόχο την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως ορίζει ειδική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εστάλη στους νομάρχες της χώρας.

Οι σχετικές οδηγίες αφορούν την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και των δραστηριοτήτων πρόληψης κάθε είδους επίθεσης – με πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από κεντρικά σημεία των ιταλικών πόλεων – δεδομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν νέες, θεαματικές κινητοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι περισσότερες προσπάθειες θα καταβληθούν ανήμερα την Πρωτοχρονιά και την παραμονή, όταν οι δρόμοι και οι πλατείες των ιταλικών πόλεων γεμίζουν ντόπιους και τουρίστες, λόγω και των παραδοσιακών, πλέον, υπαίθριων συναυλιών της 31ης Δεκεμβρίου.

Τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται «ειδικοί έλεγχοι» της τροχαίας, της αστυνομίας και των καραμπινιέρων από τη βορειότερη περιφέρεια της χώρας, το Τρεντίνο-Άνω Αδίγης, μέχρι τη Σικελία.

Σλοβακία: Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε ότι θα αντιγράψει την επίθεση στην Πράγα Παράλληλα, η αστυνομία της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος είχε απειλήσει να πραγματοποιήσει μια επίθεση παρόμοια με το μακελειό της Πέμπτης στην Πράγα. Σύμφωνα με το BBC, ο 64χρονος συνελήφθη στη βόρεια πόλη Ζίλινα αφού κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης την ίδια ημέρα της σφαγής στην Τσεχία υποστηρίζοντας ότι σκόπευε να κάνει «ό,τι συνέβη στην Πράγα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments