Οικονομία

Πρόσβαση σε επιπλέον κοινοτικά κονδύλια αποκτά η χώρα μας από το 2024

Πρόσβαση σε επιπλέον κοινοτικά κονδύλια αποκτά η χώρα μας από το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: The Parthenon temple is seen behind an European Union flag in in Athens on July 2, 2015. The Greek government, led by Prime Minister Alexis Tsipras, is fiercely campaigning for a 'No' vote, believing rejecting the bailout conditions would strengthen its hand in negotiations with creditors. Greece's radical left government suggested it would resign if it fails to get its way in a make-or-break referendum on July 5 that could decide the country's financial future. AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki (Photo credit: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Τα Ταμείο δημιουργήθηκε το 2021 για να υποστηρίξει 10 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα στην μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα

Ξεκινώντας από την ερχόμενη χρονιά η Ελλάδα εντάσσεται στις χώρες που μπορούν να κατευθυνθούν κεφάλαια από το EU Modernisation Fund, ένα ειδικό επενδυτικό ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί έργα ενεργειακής μετάβασης και βιωσιμότητας, αξιοποιώντας έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS).

Τα Ταμείο δημιουργήθηκε το 2021 για να υποστηρίξει 10 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα στην μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα. Οι χώρες που υποστηρίζει είναι οι Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία. Ξεκινώντας από τη νέα χρονιά το Modernisation Fund θα υποστηρίζει τρεις ακόμη χώρες, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη ΣλοβενίαΑπό την ίδρυσή του έως και σήμερα το Ταμείο έχει χρηματοδοτήσει με 9,68 δισ. ευρώ έργα ενεργειακής μετάβασης. Μόνο εντός του 2023 υποστήριξε 50 διαφορετικά έργα με το συνολικό ποσό των 4,66 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των έργων που χρηματοδοτήθηκαν πέρσι περιλαμβάνονται:

Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής ενέργειας της Βουλγαρίας για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς, την ανάπτυξη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής. Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά που εγκατέστησαν δημοτικές υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων στην Κροατία. Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η αλλαγή συστημάτων θέρμανσης σε δημόσια κτίρια στην Τσεχία. Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοσίων κτιρίων στην Εσθονία Η εγκατάσταση δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στην Λετονία Οι προτάσεις χρηματοδότησης έργων υποβάλλονται οποιαδήποτε στιγμή από τα κράτη που ωφελούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επενδυτική επιτροπή του Modernisation Fund.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments