Ελλάδα

Ποδαρικό για τα χρωματιστά τιμολόγια

Ποδαρικό για τα χρωματιστά τιμολόγια

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)

Οι καταναλωτές καλούνται να αποφασίσουν.

Η εισαγωγή πολύχρωμων νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσεται σε πόλεμο τιμών μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο άνεμος της διεθνούς αγοράς από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ελληνικών εταιρειών ηλεκτρισμού. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τα πράσινα και μπλε τιμολόγια να πέσουν κάτω από τα 0,14 ευρώ και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

Ο ολλανδικός κόμβος TTF δεν είναι πλέον ένα σκιάχτρο, αλλά ένα δώρο στην κυβέρνηση, η οποία ήλπιζε ότι η έναρξη των νέων τιμολογίων θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές, και στους καταναλωτές που θα κληθούν να επιλέξουν ένα τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του νέου έτους (ή να μην επιλέξουν και να μεταβούν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο).

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να κλιμακώνονται ραγδαία, τις τελευταίες ημέρες του έτους συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από την ίδια περίοδο πέρυσι: ενώ το 2022 οι μεγαβατώρες εκτοξεύτηκαν στα 300 ευρώ στη Δύση, το 2023 έπεσαν κατακόρυφα στα 34 ευρώ, από 17 ευρώ σε 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η τιμή αυτή φτάνει σε χαμηλό 10ετίας.

Οι τιμές χονδρικής τον Δεκέμβριο δεν θα υπερβούν το επίπεδο των 100-105 ευρώ/μεγαβατώρα έως ότου όλοι οι προμηθευτές ενέργειας ανακοινώσουν τις τιμές και τα μπόνους τους (εκπτώσεις και ειδικές προσφορές).

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς για τη μεγαβατώρα να διαμορφώνεται κάπου… στη μέση, δηλαδή στα 102 ευρώ (εάν δεν πέσει περισσότερο, όπως αναμένεται), την πιο ανταγωνιστική τιμή στα πράσινα τιμολόγια διαθέτει προσώρας η ΔΕΗ με 0,136 ευρώ. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν η NRG με περίπου 0,140 ευρώ, η Protergia με 0,142 και η Volton με 0,143 ευρώ, όταν στις αρχές του έτους με τις επιδοτήσεις, το βασικό οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ ήταν στα 0,159 ευρώ/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 Kwh και πάνω από αυτές ξεπερνούσε τα 0,22 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, το πράσινο τέλος που ισχύει για τους καταναλωτές που δεν επέλεξαν χρώμα θα είναι το φθηνότερο, με λιγότερο από 14 λεπτά ανά ευρώ. “Δεν θα υπάρχει επιδότηση και όλοι οι καταναλωτές που δεν επέλεξαν χρώμα θα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Η τιμή αυτή θα ανακοινωθεί από τη ΡΑΑΕΥ στις 2 Ιανουαρίου, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι μικρότερη από 14 λεπτά”, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, μια μεγάλη μάχη διεξάγεται στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια μεταξύ των εταιρειών ενέργειας που προσπαθούν να “καθορίσουν” το μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτών, με τη ΔΕΗ να μειώνει πρώτη την τιμή της ανά κιλοβατώρα από 0,28 ευρώ σε 0,160 ευρώ, κάτι που υποστηρίχθηκε από άλλες εταιρείες.

Η Ελίν πήρε το προβάδισμα και λάνσαρε δύο από τα φθηνότερα 12μηνα προγράμματα σταθερού τιμολογίου της αγοράς. Η εταιρεία προσφέρει σταθερό τιμολόγιο 5 ευρώ το μήνα, 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα τη νύχτα με το Power On! Blue Day & Night- το δεύτερο 12μηνο πρόγραμμα είναι το Power On! Blue Day, με το ίδιο τιμολόγιο και σταθερή χρέωση 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα- οι πελάτες που θα εγγραφούν σε αυτά τα δύο προγράμματα έως τις 15 Ιανουαρίου 2024 θα λάβουν τους τρεις πρώτους μήνες του σταθερού τιμολογίου ως Θα λάβουν ακόμη και ένα δώρο. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για πλήρη σφαγή, καθώς οι διαφορές καθορίζονται από τις λεπτομέρειες. Η

ZeniΘ περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να ανακοινώσει το δικό της μπλε τιμολογιακό πρόγραμμα για να κερδίσει τον ανταγωνισμό. Το 12μηνο πρόγραμμα της εταιρείας προσφέρει την κιλοβατώρα στα 0,160 ευρώ, με πάγια χρέωση 3 ευρώ και μπόνους 100 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό ρεύματος, αν η πληρωμή γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό λογαριασμό και πάγια εντολή. Η Protergia λάνσαρε το Value Safe, ένα 12μηνο πρόγραμμα σταθερού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με σταθερό τιμολόγιο 24 ωρών στα 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγια χρέωση 3,5 ευρώ. Η Elpedison προσφέρει το πρόγραμμα “Elpedison Bright”, με διάρκεια 12 μηνών, τιμή 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα αλλά σταθερή τιμή 3 ευρώ, επιπλέον δώρο 100 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό και επιστροφή της προκαταβολής εάν η πληρωμή γίνεται με πάγια τραπεζική εντολή. Η Heron ανακοίνωσε τις τιμές για το 12μηνο πρόγραμμα Heron HOME FIX. Το πρόγραμμα προσφέρει 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα και σταθερή τιμή 8 ευρώ, με μπόνους μηδενικής εγγύησης και προκαταβολή όταν υπάρχει πάγια τραπεζική εντολή. Η ΔΕΗ μπήκε νωρίς στη μάχη των μπλε τιμολογίων με την έναρξη δύο 12μηνων προγραμμάτων σταθερής διάρκειας. Πρόκειται για το PPC myHome Enter και το PPC myHome Online, με τον λόγο ότι το πρώτο, το PPC myHome Enter, έχει τιμολόγιο που ορίζεται στα 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα και χρέωση 5 ευρώ. Για το πρόγραμμα νυχτερινής χρέωσης, η νυχτερινή χρέωση ανέρχεται σε 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση της παραγγελίας always-on, οι καταναλωτές λαμβάνουν έκπτωση 2% στο λογαριασμό τους. Το δεύτερο πρόγραμμα, ΔΕΗ myHome Online, θα προσφέρεται με 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και 0,166 ευρώ τη νύχτα. Το τιμολόγιο για αυτό το 12μηνο πρόγραμμα ορίζεται σε 3,5 ευρώ.

Επί του παρόντος, ο ανταγωνισμός τιμών για τα μπλε τιμολογιακά προγράμματα φαίνεται να περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση για τους καταναλωτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει με τη μείωση της σταθερής τιμής ανά κιλοβατώρα, η επιλογή αυτού του τρόπου φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο για τους καταναλωτές. Και τούτο διότι, παρά τις ενδείξεις για πιο απότομη πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, “κλειδώνονται” στα προγράμματα αυτά για 12 μήνες με σχετικά υψηλές νυχτερινές χρεώσεις (ιδίως τους πρώτους μήνες, λόγω ρήτρας έως 100 ευρώ κατά της πρόωρης καταγγελίας). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επομένως και οι προτάσεις των ΔΕΚΟ για τα κίτρινα μεταβλητά τιμολόγια, τα οποία αναμένεται να αντανακλούν περισσότερο την έκρηξη στην αγορά ενέργειας και να μειώσουν σημαντικά την τιμή της κιλοβατώρας.

Σε πρώτη φάση, τον Ιανουάριο, το κίτρινο μεταβλητό τιμολόγιο θα κάνει το ντεμπούτο του προσφέροντας μια τιμή που διαφέρει ελάχιστα από το πράσινο τιμολόγιο κατά 0,01-0,03 ευρώ. Αυτό αναμένεται να συμβεί για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο τους πρώτους μήνες του 2024, η χρέωση του λεγόμενου συντελεστή Β στον τύπο της τελικής τιμής ανά κιλοβατώρα θα είναι μηδενική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments