Οικονομία

Ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο η μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων στις τράπεζες

Ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο η μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων στις τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Σημαντικές εκροές από τις επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, έφθασαν τα 626 εκατ. τον Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο είχαν «σηκώσει» πάνω από 2,2 δισ. ευρώ.

Ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο η μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς οι επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα για δεύτερο συνεχή μήνα μείωσαν σημαντικά τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους. Τον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα είχαν «τραβήξει» περισσότερα από 2,2 δισ. από τους λογαριασμούς τους, ενώ τον Νοέμβριο το ποσό έφθασε τα 626 εκατ. ευρώ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο, από 2,5% τον Οκτώβριο σε 2,4%, καθώς οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 904 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 2,143 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση, κατά 748 εκατ. ευρώ, καταγράφεται στις καταθέσεις του επιχειρηματικού τομέα, καθώς οι επιχειρήσεις είχαν συσσωρεύσει μεγάλα αποθέματα καταθέσεων και τα χρησιμοποιούν τώρα για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους όπως γράφει το businessdaily.gr

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 1,9% από 2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 932 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.883 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2023.

Οι μεταβολές κατά τομέα έχουν εξής:

Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση Μείωση κατά 27 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2023, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 261 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -8,3% από -9,1% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Μείωση κατά 904 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2023, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 2.143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 2,4% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Μείωση κατά 748 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2023, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 2.044 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,6% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 626 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 2.226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 123 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 183 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα Μείωση κατά 156 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 100 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments