Focus

Μια γεωργιανή αγροικία βραβευμένη με RIBA διακρίνεται για το σύγχρονο design της

Μια γεωργιανή αγροικία βραβευμένη με RIBA διακρίνεται για το σύγχρονο design της

Πηγή Φωτογραφίας: glow.gr/H αγροικία είναι χτισμένη ψηλά σε ένα λόφο, με θέα προς τη γοητευτική κοιλάδα Wye

Το ρroject της ανακαίνισής της φέρει την υπογραφή της διακεκριμένης αρχιτέκτονος Alison Brooks

Ένα από τα πιο μαγικά στοιχεία όσον αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας κατοικίας είναι η υγιής και αρμονική συνεργασία ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και στο αρχιτεκτονικό team. Στη σημερινή μας γνωριμία με μια eclectic αγροικία στην περιοχή Gloucestershire της δυτικής Αγγλίας, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά για ένα διακεκριμένο project, το οποίο μάλιστα απέσπασε το βραβείο του Βασιλικού Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) για τη χρονιά 2021. Οι ιδιοκτήτες της, το ζευγάρι David και jenny Clifford, οφείλει την επιτυχημένη ανακαίνισή της στην βραβευμένη αρχιτέκτονα, Alison Brooks, η οποία έκανε πράξη το όραμά τους να ζήσουν σε μια εκλεπτυσμένη κατοικία, της οποίας η διαμόρφωση θα σέβεται την παλιά της αίγλη με μια σύγχρονη αισθητική προσέγγιση. Το βαρύ ιστορικό της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της, καθώς έχει καταφέρει να αποσπάσει το βραβείο RIBA Stephen Lawrence (Wrap House, 2006). Μετάλλιο RIBA Manser (Salt House, 2007); και RIBA Stirling Prize (Στέγαση Accordia, 2008).

The exclusive renovation

H αγροικία είναι χτισμένη σε έκταση επτά στρεμμάτων, ψηλά σε ένα λόφο, με θέα προς τη γοητευτική κοιλάδα Wye. Η διαδικασία της ανακαίνισής της πραγματοποιήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, αλλά πολύ προσεχτικές κινήσεις από την πλευρά της designer. Η κεντρική βάση του κτιρίου αποκαταστάθηκε, στεγανοποιήθηκε και μονώθηκε. η απόδοση. Το εσωτερικό του κυρίως σπιτιού επανασχεδιάστηκε, με μέρος της ανατολικής του πτέρυγας να ανοίγει για να δημιουργήσει έναν χώρο γκαλερί τριών επιπέδων: ένα αποθετήριο για κάποια από τη συλλογή εθνογραφικής τέχνης του David, την οποία αποκτά από τη δεκαετία του εβδομήντα.

Το σημείο, στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η Brooks, είναι η δημιουργία χώρων, στους οποίου δεν επικρατεί η αρχιτεκτονική φιλοσοφία των ορθών γωνιών. Το άνοιγμα που δημιούργησε μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου, για παράδειγμα, είναι ένας τραπεζοειδής χώρος, που ανοίγει ελαφρώς προς το τζάκι. Δουλεύοντας με γωνίες μερικές μοίρες εκατέρωθεν των 90°, εξηγεί, «οι τοίχοι γίνονται κατευθυντικοί, ο χώρος μπορεί είτε να ανοίξει είτε να εστιάσει μέσα. Στην αγροικία, υπάρχει μια σταδιακή χαλάρωση της αρχιτεκτονικής γλώσσας, η οποία εκρήγνυται στη δυτική πτέρυγα και καλύπτει πάνω από 300 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται πιο πίσω στο σπίτι από την επέκταση που αντικατέστησε. «Ήθελα να μεταφερθεί στην αγροικία, γιατί υπάρχει κάτι ευγενές σε αυτό με τη συμμετρία του, τη μάζα του και τη χρησιμοποιούμενη πέτρα», λέει η Alison. «Και ήταν σημαντικό για τη νέα δομή να φαίνεται διαφορετική, αντί να προσπαθεί να ενσωματωθεί.

Art is dominant

Λίγοι συλλέκτες έχουν την τύχη να ζουν σε ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα έργα τέχνης. Και η συλλογή έργων τέχνης του David είναι ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό παντού. Ήταν κάτι που η Alison έπρεπε να σκεφτεί από την αρχή του έργου – πολύ περισσότερο από το να φροντίζει απλώς να υπάρχει αρκετός χώρος στον τοίχο. «Μπορεί να είναι δύσκολο να σχεδιάσεις μικρά αντικείμενα», λέει. «Μπορούν εύκολα να καταλήξουν ακατάστατα στα ράφια και να μην τους εκτιμήσουν.» Μία από τις πιο ευχάριστες λεπτομέρειες στον χώρο της κουζίνας είναι πώς η δομή της σκάλας σχεδιάστηκε ως σύστημα ραφιών, το οποίο τώρα κατοικείται από 50 από τους μικρότερους θησαυρούς του David.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments