Ελλάδα

Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει το Σάββατο

Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει το Σάββατο

Πηγή Φωτογραφίας: Χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, που έχει επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ του Σαββάτου (4/2) με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Με πολύ κρύο και χιονοπτώσεις θα κυλήσει η αυριανή μέρα στη χώρα μας.

Αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει τις τελευταίες ώρες η νέα ψυχρή εισβολή που αναμένεται στη χώρα μας από σήμερα (12/1) το βράδυ, με το ενδιαφέρον των Αθηναίων να επικεντρώνεται στο εάν θα δει τελικά «άσπρη μέρα» το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο Νίκος Καντερές, μιλώντας στο iefimerida.gr, εμφανίζεται καθησυχαστικός, αφού, όπως λέει, «το δεύτερο κύμα ψύχους που περιμένουμε θα φτάσει ασθενέστερο».

«Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι σε πολλές περιοχές δεν θα βρέξει καθόλου. Περιμένουμε παροδικά φαινόμενα χιονοπτώσεων σε Εύβοια, Πελοπόννησο, Πήλιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε χιονιά στην Αττική. Εάν π.χ. ρίξει δυο-τρεις νιφάδες στα βόρεια προάστια, δεν σημαίνει και κάτι», σημειώνει ο έμπειρος μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Μάλιστα από την Κυριακή (14/1) αναμένεται σταδιακή βελτίωση με λιακάδα, αλλά τσουχτερό κρύο βέβαια. Τη Δευτέρα και την Τρίτη τα μοντέλα δείχνουν βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας και χιόνια κυρίως στην Ήπειρο, ενώ από Τετάρτη μέχρι και Σάββατο θα μπορούμε να πούμε πως περιμένουμε “ημι-Αλκυονίδες” με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 16 βαθμούς».

Τι λέει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας για τα χιόνια στην Αττική

Ανάρτηση αναφορικά με τον χιονιά στην Αττική έκανε και ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2Go.gr, Γιώργος Τσατραφύλλιας. Από την πλευρά του αναφέρει ότι περιμένουμε χιόνι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά από τα 700 μέτρα και πάνω σε Κιθαιρώνα, Υμηττό, Πάρνηθα και Πεντέλη.Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: «Θα χιονίσει στην Αττική; Από το απόγευμα και μετά περιμένουμε χιονοπτώσεις σε Κιθαιρώνα, Υμηττό, Πάρνηθα, Πεντέλη, από τα 700 μέτρα και υψηλότερα και προς το βράδυ εξασθενημένα φαινόμενα σε Βαρνάβα, Διόνυσο, Βίλια, Πεντέλη. Καλημέρα».

Γιαννόπουλος: Λίγα τα φαινόμενα το Σάββατο

Σήμερα θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Το Σάββατο, μια νέα κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών θα δώσει μια αρκετά κρύα ημέρα και ξανά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα όμως θα είναι λίγα, κάποιες τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (κυρίως Μαγνησία, Φθιώτιδα), στις Σποράδες, την Εύβοια και το νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις, λίγες όμως και πολύ τοπικές. Την Κυριακή θα είναι ηλιόλουστος ο καιρός με κρύο κυρίως το ξημέρωμα.

Από Δευτέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά, βροχές αναμένονται από τη Δευτέρα απόγευμα και την Τρίτη στα δυτικά και το Αιγαίο. Από τα μέσα της εβδομάδας το θερμόμετρο θα φτάσει ξανά ενδεικτικά στην Αθήνα τους 17 βαθμούς και στο τέλος της εβδομάδας και πιο υψηλά, ακόμα και 19 βαθμούς την ερχόμενη Παρασκευή.

Η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα (12/1) προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στην Κρήτη ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, βαθμιαία στα ημιορεινά και από αργά το απόγευμα σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική), Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Αύριο (13/1) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες αύριο αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία), της κεντρικής Στερεάς (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και αργότερα Βοιωτία), καθώς επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις στη Μαγνησία και πιθανόν στην κεντρική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Επιπλέον, θα σημειωθούν ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τις μέγιστες τιμές τους αύριο να μην ξεπερνούν στα ηπειρωτικά τους 6-8 βαθμούς Κελσίου, και παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments