Γεωπολιτικά

Περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κινδυνέυουν από λιμό – Αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α

Περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κινδυνέυουν από λιμό – Αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α

Πηγή Φωτογραφίας: A child in Gaza. (UNRWA)

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές επιδρομές δεν έχουν τέλος, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα η κατάσταση παραμένει εκρηκτική με τους Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους και τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται μπροστά σε γενικευμένη σύγκρουση.

Για 102η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους να θρηνούν περισσότερους από 24.000 νεκρούς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προέλασή τους σε όλο το μήκος του παλαιστινιακού θύλακα, με τις επιχειρήσεις τους ωστόσο να επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα και τις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές επιδρομές δεν έχουν τέλος, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα η κατάσταση παραμένει εκρηκτική με τους Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους και τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται μπροστά σε γενικευμένη σύγκρουση.

16:50 Γάζα όπως λέμε Βοσνία: «Παρόμοιες τακτικές, παρόμοιες φρικαλεότητες» Η Arnesa Kustura, ερευνήτρια για τη γενοκτονία, λέει ότι οι επιζώντες της γενοκτονίας της Βοσνίας «έχουν δει συναισθήματα που εκφράστηκαν από την ισραηλινή ηγεσία με πολύ παρόμοιο τρόπο που εκφράστηκαν από τη σερβική ηγεσία τη δεκαετία του 1990».

Η Kustura, η οποία υπογράφει μια ανοιχτή επιστολή προς το Διεθνές Δικαστήριο από επιζώντες της γενοκτονίας και του πολέμου της Βοσνίας, δήλωσε στο Al Jazeera: «Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τη σημασία αυτής της υπόθεσης [που υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική και κατηγορεί το Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα]. Το πιο κοντινό που έχει φτάσει ποτέ το ΔΔΔ στο να περάσει μια καταδικαστική απόφαση για γενοκτονία ήταν στην υπόθεση της Βοσνίας εναντίον της Σερβίας».

16:20 «Συγχώρεσέ με, γιε μου. Δεν μπόρεσα να σε προστατέψω» Όπως αναφέραμε νωρίτερα, τις τελευταίες 24 ώρες οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 158 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, ο Ζαχέρ Αμπού Ζαρίφα έκλαιγε και κρατούσε μια μαύρη πλαστική σακούλα με το πτώμα που κρατούσε τον επτάχρονο γιο του Σαΐφ, ένα από τα τουλάχιστον 11 πτώματα που μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το αγόρι σκοτώθηκε από πύραυλο ενώ έπαιζε με το ποδήλατό του δίπλα στην πύλη του σχολείου, δήλωσε ο πατέρας του. Αργότερα, δίπλα σε έναν μικρό φρεσκοσκαμμένο τάφο, ένας νεκροθάφτης άνοιξε το φερμουάρ της σακούλας για να μπορέσει ο πατέρας να φιλήσει το πρόσωπο του παιδιού, και στη συνέχεια την ξανακλείδωσε, πήρε το αγόρι και το έβαλε απαλά στο χώμα.

«Συγχώρεσέ με, γιε μου. Δεν μπόρεσα να σε προστατεύσω», επανέλαβε ο πατέρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Συγχώρεσέ με, γιε μου. Δεν μπόρεσα να σε προστατεύσω».

16:06 Φραντσέσκα Αλμπανέζε: Στη Γάζα τα παιδιά πεθαίνουν πρώτα και ακολουθούν οι ενήλικες Συγκλονίζει η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια που υποβάλλει αναφορές στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα γινόμασταν μάρτυρες μιας μαζικής πείνας τέτοιων διαστάσεων στον 21ο αιώνα. Κι όμως, αυτό συμβαίνει εδώ στη Γάζα, μετά από 100 ημέρες βομβαρδισμών, με ανεπαρκή τρόφιμα, καύσιμα και νερό», περιγράφει.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η ίδια γράφει ότι τα παιδιά «πεθαίνουν γρήγορα» και προειδοποιεί ότι «οι ενήλικες ακολουθούν».

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς τους Ισραηλινούς πολίτες, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό χωρίς εσάς. Αναγνωρίζω πλήρως τον διαρκή πόνο σας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου για τους ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα. Σας παρακαλώ, μην παραβλέπετε την καταστροφή που προκλήθηκε στη Γάζα, ειδικά στα παιδιά της, το μισό του πληθυσμού που είναι παγιδευμένο σε αυτή τη φρίκη. Αυτό δεν κάνει κανέναν ασφαλέστερο».

15:56 IDF: Η Χαμάς εκτόξευσε πύραυλο κατά των ισραηλινών στρατευμάτων από νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς Η Χαμάς εκτόξευσε πύραυλο από το νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων που επιχειρούν στον παλαιστινιακό θύλακα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ισχυρίζονται οι IDF.

«Η Χαμάς δρα συστηματικά στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας και στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτά, χρησιμοποιώντας τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και εκμεταλλευόμενη τις νοσοκομειακές υποδομές», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινοί.

15:44 OHE: 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο λιμού – Αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α Καμπανάκι κρούει ο ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπων, 378.000 βρίσκονται στη φάση 5, αναφέρει η υπηρεσία OCHA.

Πρόκειται για την ακραία έλλειψη τροφίμων, την πείνα και την εξάντληση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης.

«939.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα επίπεδα πείνας της φάσης 4, έκτακτης ανάγκης», προσθέτει και επισημαίνει ότι οι ΜΚΟ που επικεντρώνονται στη διατροφή, όπως και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν να καλύψουν μόνο το 25% των διατροφικών αναγκών των υποσιτισμένων παιδιών και των ευάλωτων μητέρων τους επόμενους δύο μήνες.

Παράλληλα, η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ τονίζει ότι αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α στον θύλακα, κυρίως στις κεντρικές περιοχές και τη Ράφα, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης ευνοούν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

15:32 Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ εάν βρισκόταν λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, σχολίασε ότι η χώρα του «θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας εάν βρισκόταν λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

15:20 ΕΕ: Στη λίστα των τρομοκρατών ο επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτει και επισήμως τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στον κατάλογο με τους τρομοκράτες. Τα περιουσιακά στοιχεία του στα κράτη μέλη της Ένωσης θα παγώσουν και δεν θα του διατίθενται οικονομικοί πόροι.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απειλή που συνιστά η Χαμάς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, το Συμβούλιο πρόσθεσε στον κατάλογο τους στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ισά.

15:06 Κύμα επιδρομών κατά στόχων της Χεζμπολάχ από τις IDF Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν κύμα αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών πυροβολικού εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Wadi Saluki του νότιου Λιβάνου.

Όπως ισχυρίζεται, μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες πυροβολικού έπληξαν δεκάδες στόχους που ανήκουν στην οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων παρατηρητηρίων, στρατιωτικών κτιρίων και άλλων υποδομών της.

«Η Χεζμπολάχ»κάνει εκτεταμένη χρήση της περιοχής για τρομοκρατικούς σκοπούς και έχει δεκάδες θέσεις κρυμμένες στη δασώδη περιοχή», τονίζουν οι IDF.

14:55 Υπουργείο Παιδείας της Χαμάς: 4.368 μαθητές έχουν σκοτωθεί, 388 σχολεία έχουν βομβαρδιστεί Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι 4.368 Παλαιστίνιοι μαθητές έχουν σκοτωθεί στα κατεχόμενα εδάφη από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των μαθητών που έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους 3,5 μήνες είναι 4.327, ενώ άλλοι 7.819 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, 41 φοιτητές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 282 έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον 85 φοιτητές έχουν συλληφθεί κατά την ίδια περίοδο.

Στη Λωρίδα της Γάζας, 231 δάσκαλοι και διοικητικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί και 756 έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνει το υπουργείο.

Ακόμα, τουλάχιστον 281 κυβερνητικά σχολεία και 65 σχολεία που συνδέονται με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) έχουν βομβαρδιστεί από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα 83 από αυτά να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και επτά να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

14:42 Συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα – Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε με πύραυλο Συναγερμός έχει σημάνει μετά τη νέα επίθεση που καταγράφηκε κατά ενός ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόκειται για το πλοίο «Ζωγραφιά», το οποίο πλέει υπό σημαία Μάλτας και χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ βρίσκονταν 76 ναυτικά μίλια ανοικτά του λιμανιού του Saleef.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει υποστεί περιορισμένες υλικές ζημιές από το χτύπημα, αλλά παραμένει αξιόπλοο και συνεχίζει το ταξίδι του με ίδια μέσα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμό μελών του πληρώματος, ενώ σε αυτό δεν επιβαίνει κανένας Έλληνας.

14:34 Συνεργασία Γαλλίας – Κατάρ για τη χορήγηση φαρμάκων στους ομήρους της Χαμάς Η Γαλλία και το Κατάρ συνεργάζονται για να δώσουν φάρμακα στους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, αποκαλύπτει η γαλλική πρεσβεία στο Ισραήλ στους Times of Israel.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται από τα τέλη Οκτωβρίου, αφού τους προσέγγισε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, αναφέρει η Γαλλία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να συντάξει έναν κατάλογο με φάρμακα για 45 ομήρους, να πραγματοποιήσει την αγορά και να τα στείλει στο Κατάρ, που με τη σειρά του θα φροντίσει να φτάσουν στους ομήρους.

«Το Ισραήλ επιβλέπει την ασφάλεια της επιχείρησης, που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», σημειώνει Γάλλος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι στο εγχείρημα λαμβάνει μέρος και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

14:27 Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν όπλα του Ιράν που προορίζονταν για τους Χούθι Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι στις 11 Ιανουαρίου κατέσχεσαν προηγμένα συμβατικά όπλα του Ιράν που προορίζονταν για τους Χούθι της Υεμένης.

Πρόκειται για την πρώτη κατάσχεση «θανατηφόρων προηγμένων συμβατικών όπλων που προμήθευσε το Ιράν» στους Χούθι από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων τον Νοέμβριο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

14:13 Μέσα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη Ράφα Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που δείχνει τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό ενός πρόχειρου καταυλισμού για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

«Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν φάει εδώ και μέρες, τα παιδιά δεν έχουν χειμωνιάτικα ρούχα, δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη. Τα περισσότερα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά και όταν διατίθενται, είναι πολύ ακριβά», περιγράφει η Όλγα Τσερέβκο από την ομάδα του OCHA.

Η στέγη είναι μια τεράστια ανάγκη και φυσικά τα τρόφιμα και πάνω απ’ όλα η ειρήνη», συμπληρώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments