Διεθνή

ΠΟΥ: Έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων σε Γάζα, Ουκρανία και Αφγανιστάν

ΠΟΥ: Έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων σε Γάζα, Ουκρανία και Αφγανιστάν

Πηγή Φωτογραφίας: Palestinians flee their homes with their belongings, amid Israeli strikes, in Gaza City October 10, 2023. REUTERS/Saleh Salem

Ανάγκη άμεσης συνδρομής σε Γάζα, Ουκρανία και Αφγανιστάν

Έκκληση για παροχή χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισ. δολαρίων απηύθυνε τη Δευτέρα ο ΠΟΥ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων που επηρεάζονται από τις δεκάδες ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, από την Ουκρανία και τη Γάζα ως το Αφγανιστάν.

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος σε περίπου 87 εκατομμύρια ανθρώπους με ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε υποστήριξη συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων και χρειαζόμαστε αυτή η χρηματοδότηση να φτάσει το συντομότερο δυνατό και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία», πρόσθεσε.

166 εκατομμύρια άνθρωποι σε ανάγκη

Ο Τέντρος δήλωσε ότι εκτιμάται πως 166 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν υγειονομική βοήθεια σε όλο τον κόσμο φέτος, μεταξύ άλλων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την Ουκρανία, την Αϊτή και το Σουδάν.

Μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη – και κυρίως στη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει εδώ και 100 ημέρες μια ανελέητη επίθεση ως απάντηση στην επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κάλυψη των κρίσιμων αναγκών στη Γάζα για μια περίοδο τριών έως έξι μηνών απαιτεί κονδύλια ύψους 219 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι άλλες δύο παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας που απαιτούν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι η COVID και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Καμπανάκι» για τη χολέρα

Παράλληλα ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναζωπύρωση της χολέρας σε όλο τον κόσμο, μια κατάσταση «ιδιαιτέρως ανησυχητική» για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Εξάλλου, η συνδρομή του ΠΟΥ στους Ουκρανούς που πλήττονται από τον πόλεμο του Κρεμλίνου απαιτεί κεφάλαια ύψους 77 εκατ. δολαρίων.

«Το κόστος της αδράνειας είναι ένα κόστος που ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments