Policy Briefs

Μακρόν: Η επίθεση στην Ουκρανία είναι ο σημαντικότερος παγκόσμιος κίνδυνος

Μακρόν: Η επίθεση στην Ουκρανία είναι ο σημαντικότερος παγκόσμιος κίνδυνος

Πηγή Φωτογραφίας: Challenges.fr

"Ο κόσμος δεν πρέπει να αφήσει τη Ρωσία να κερδίσει", τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη Γαλλία στον κόσμο «είναι ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία» , επέμεινε ο αρχηγός του κράτους Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (16 Ιανουαρίου), καλώντας τον κόσμο «να μην αφήσει τη Ρωσία να κερδίσει  ».

«  Το να αφήνουμε τη Ρωσία να κερδίσει ουσιαστικά σημαίνει αποδοχή ότι οι κανόνες της διεθνούς τάξης, όπως τους έχουμε ορίσει, μπορεί να μην γίνονται σεβαστοί », επέμεινε. Οι στρατιωτικοί κίνδυνοι που θα έπεφταν στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και οποιοδήποτε άλλο έθνος γειτονικά με τη Ρωσία θα καθιστούσαν «αδύνατη τη ζωή τους» .

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε την παράδοση 40 νέων πυραύλων SCALP μεγάλου βεληνεκούς, «εκατοντάδων βομβών» και γαλλικών κανονιών CEASAR. Επιπλέον, πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να ολοκληρώσει τις διμερείς συμφωνίες ασφαλείας, όπως η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Κιέβου και Λονδίνου το Σάββατο (13 Ιανουαρίου).

Οι δηλώσεις του προέδρου έρχονται στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ήθελε να δώσει ο κ. Μακρόν λίγες ημέρες μετά τον διορισμό της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να «εδραιώσει το βαθύ νόημα» του δεύτερου εξαμήνου της πενταετούς θητείας του.

Κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής σχεδόν δυόμισι ωρών, ο πρόεδρος απαριθμούσε μέτρα συντηρητικής έμπνευσης, αγκυροβολημένα στην επιστροφή της «εξουσίας» , της «τάξης» και του «ακαδημαϊκού, επιστημονικού, τεχνολογικού, βιομηχανικού και αγροτικού επανεξοπλισμού» ενόψει ενός « rocking world  », σε σημείο να υιοθετήσει το παλιό σλόγκαν της εκστρατείας του Eric Zemmour, «ώστε η Γαλλία να παραμείνει Γαλλία».

Ο πειραματισμός με μοναδικά ρούχα ή στολές, η επανεισαγωγή της «αγωγής του πολίτη» στο γυμνάσιο και η πρόσβαση στον πολιτισμό από πολύ μικρή ηλικία είναι όλα μέτρα που αφορούν την Εθνική Παιδεία.

Ανέφερε επίσης ότι ήθελε να καθορίσει «την σωστή χρήση των οθονών για τα παιδιά μας, στις οικογένειες, στο σπίτι και στην τάξη» και ανακοίνωσε τη θέσπιση εξάμηνης «άδειας τοκετού» για να αντικαταστήσει τη γονική άδεια.

Μια νέα μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς και ένα κείμενο για την οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να ενισχύσει τη γαλλική οικονομία με στόχο τη «Γαλλία της κοινής λογικής και όχι την […] Γαλλία της ταλαιπωρίας» .

Εν ολίγοις, μια «καθαρή γραμμή» θα καθοδηγήσει τη δράση της κυβέρνησης, είπε: «απελευθερώστε τις ενέργειες, προστατέψτε τους Γάλλους και ενώστε το Έθνος».

Η ΕΕ πρέπει να προστατευθεί

Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, δεν θα ήταν τίποτα χωρίς μια «ισχυρή Ευρώπη που αρνείται τη λογική των μπλοκ και που μπορεί να μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε [παγκόσμια] ανισορροπίες» , υπογράμμισε ο πρόεδρος, που θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμέτωπη με την Κίνα και την Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να ενσωματώσουν έναν «τρίτο πόλο σταθερότητας».

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία τον Νοέμβριο του 2024, η εντατικοποίηση των ρωσικών επιδρομών κατά της Ουκρανίας και οι οικονομικοί κίνδυνοι που εγκυμονεί η Κίνα είναι όλοι λόγοι για να προσπαθήσει η ΕΕ περισσότερο από ποτέ να καθιερωθεί ως ηγετική γεωπολιτική δύναμη, εξήγησε.

Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι «  ο μεγαλύτερος κίνδυνος, στα μάτια [του] είναι ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει », επέμεινε.

Όσο για την αμερικανική δύναμη πυρός, μπορεί να γίνει κατανοητή από την Ευρώπη μόνο από τη στιγμή που η τελευταία «ξέρει πώς να προστατεύεται και δεν εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες» για να εξασφαλίσει τη δική της κυριαρχία, στρατιωτική και οικονομική, πιστεύει ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πρώτη προτεραιότητα [των Ηνωμένων Πολιτειών] είναι ο εαυτός τους. Το δεύτερο είναι η Κίνα .

«Ας μην το συνηθίσουμε»

Μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη: αυτή είναι επίσης μια από τις πιο ισχυρές απαντήσεις στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, πιστεύει ο πρόεδρος, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα για το Εθνικό Ράλι (RN) μπροστά από το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση, σε λιγότερο από πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Κάτι συμβαίνει », ψιθυρίζει ο πρόεδρος, ενώ οι αντιευρωπαϊκές ομιλίες παίρνουν βάρος όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά παντού στην ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας «όπου το θεωρούσαμε [αυτό] αδύνατο » .

«Ας μην συνηθίσουμε» σε αυτή τη νέα πολιτική κατάσταση, επέμεινε, για την οποία τα ακραία κινήματα, τόσο δεξιά όσο και αριστερά, μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε «συλλογική εξαθλίωση».

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε «μια επικίνδυνη ζώνη, την οποία βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου δεν παλεύουμε πλέον σώμα με σώμα για την πραγματικότητα της Γαλλίας» σε σημείο να αφήσουμε την ακροδεξιά και την άκρα αριστερά να καταλαμβάνει πολιτική χώρο χωρίς αντίφαση.

«Η Εθνική Συσπείρωση έχει γίνει το κόμμα του εύκολου θυμού [οπότε] ας δράσουμε, ας κάνουμε, ανακινούμε πράγματα και συνήθειες για να δείξουμε ότι […] αυτό το κεντρικό μπλοκ που συγκεντρώνει τους Δημοκρατικούς, τους Ρεπουμπλικάνους [και] τους οικολόγους που πιστεύουν στο «Η Ευρώπη μπορεί να ενεργήσει για να αλλάξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων» .

Και ο Εμανουέλ Μακρόν καταλήγει: «Αντιμετωπίζοντας την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πιστεύετε ότι η Γαλλία, ολομόναχη σε μια αποδυναμωμένη Ευρώπη, είναι καλό; »

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments