Γεωπολιτικά

Πρόεδρος Ισραήλ: Στόχος είναι η απομάκρυνση της Χαμάς από τη Γάζα

Πρόεδρος Ισραήλ: Στόχος είναι η απομάκρυνση της Χαμάς από τη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Israeli President Isaac Herzog speaks from the Western Wall in Jerusalem to the crowd gathered at the “March for Israel” rally in Washington, Nov. 14, 2023. Photo by Kobi Gideon/GPO.

«Προσευχόμαστε όλα τα φάρμακα να φθάσουν σε αυτούς, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Χέρτζογκ.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, δίπλα σε μια φωτογραφία του ενός έτους ομήρου της Χαμάς, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, Κφιρ Μπίμπας, δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να οδηγήσει στην απομάκρυνση της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς από τη Γάζα.

Το Ισραήλ ελπίζει η έκτακτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και φαρμάκων που μεταφέρθηκε στα σύνορα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου, έπειτα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Κατάρ και τη Γαλλία, να φθάσει στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Προσευχόμαστε όλα τα φάρμακα να φθάσουν σε αυτούς, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Χέρτζογκ.

Επιπλέον δήλωσε, ότι δεν αδιαφορεί καθόλου για τις εντάσεις που προκαλούνται στους αμάχους της Γάζας και χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση βήμα προς πιο ειρηνικές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους στο μέλλον και ενέργεια που ενισχύει την παγκόσμια ασφάλεια.

«Κανείς δεν έχει τα λογικά του και δεν είναι διατεθειμένος τώρα να σκεφτεί ποια θα είναι η σωστή λύση των ειρηνευτικών συμφωνιών. Ο καθένας θέλει να ξέρει ότι δεν θα δεχθεί επίθεση με τον ίδιο τρόπο από το βορρά, το νότο ή την ανατολή».

«Το Ισραήλ έχασε την εμπιστοσύνη στις ειρηνευτικές διαδικασίες επειδή βλέπει ότι η τρομοκρατία δοξάζεται από τους γείτονές μας», προσέθεσε ο Χέρτζογκ, ενώ τόνισε ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Ο κόσμος πρέπει να το αντιμετωπίσει ξεκάθαρα: Υπάρχει μια αυτοκρατορία του κακού που εκπορεύεται από το Ιράν», υπογράμμισε ο Χέρτζογκ, προσθέτοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες πρόκειται να «υπονομεύσουν κάθε ειρηνευτική διαδικασία και κάθε σταθερότητα στον κόσμο».

Επίσης, ανέφερε ότι η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς πρέπει να ξεριζωθεί για να «επιτρέψει ένα καλύτερο μέλλον για τους Παλαιστίνιους που είναι γείτονές μας». Και συνεχίζει λέγοντας ότι το Ισραήλ μάχεται επίσης για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο και ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι επόμενοι.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ ζήτησε, επίσης, να ενωθεί «ένας πολύ ισχυρός συνασπισμός» για να αντιμετωπίσει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, ενώ κατηγορεί τον κόσμο ότι «δεν δίνει δεκάρα» για τα θύματα της ισραηλινής τρομοκρατίας τα χρόνια πριν από την 7η Οκτωβρίου.

Η επόμενη μέρα στη Γάζα

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα του πολέμου, ο Χέρτζογκ λέει ότι οραματίζεται έναν «συνασπισμό εθνών που είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας με τρόπο που να επιτρέπει την ασφάλεια των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και ένα διαφορετικό μέλλον για τη Γάζα».

Εξηγεί ότι ο συνασπισμός θα αποτελείται από «ισχυρές δυτικές δυνάμεις, ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις», σε διάλογο με τους κατοίκους της Γάζας και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τέλος, αποκάλυψε επίσης ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ πριν από δύο ημέρες, «για να συζητήσουν την άσχημη ιατρική κατάσταση των ομήρων, τον σαφή και παρόντα κίνδυνο για τους ομήρους μας».

«Προσευχόμαστε ότι όλα τα φάρμακα… θα φτάσουν σε αυτούς, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή», προσθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments