Διεθνή

Καζάνι που βράζει η Μ. Ανατολή

Καζάνι που βράζει η Μ. Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Agi.it

Οι Φρουροί της Επανάστασης βάζουν φωτιά στις εξελίξεις.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του ιρακινού, του συριακού και του πακιστανικού εδάφους κατάφεραν να (από)δείξουν ότι έχουν μετατραπεί σε μία σημαντική περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Μέσα σε 24 ώρες, μπόρεσαν να καταφέρουν πλήγματα σε τρεις διαφορετικές χώρες και για πρώτη φορά, από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, έρχονται στο προσκήνιο υπενθυμίζοντας ότι οι βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς επίσης και οι βάσεις των Ισραηλινών σε Τελ Αβίβ και Χάιφα βρίσκονται εντός της εμβέλειας των βαλλιστικών τους πυραύλων.

Τη Δευτέρα, οι Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον στόχων στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, και στην Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία, η οποία ελέγχεται από ισλαμιστές αντάρτες. Το απόγευμα της Τρίτης, παρόμοιες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στη νοτιοδυτική πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με το Ιράν. Στόχος τους ήταν δύο βάσεις της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης Τζάις αλ Αντλ.

Το Πακιστάν, με πληθυσμό σχεδόν 232 εκατομμυρίων κατοίκων και κράτος με πυρηνικά, χαρακτήρισε την επίθεση αυτή απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του και προειδοποίησε ότι το Ισλαμαμπάντ θα απαντήσει ανακαλώντας τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη. Παρόμοια στάση τήρησε και το Ιράκ, το οποίο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν και καταδίκασε τα ένδεκα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους στο έδαφός του, τώρα που η Τεχεράνη έδειξε ότι μπορεί να εξαπολύσει πλήγματα ακριβείας σε αυτό το σημείο του χάρτη, πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ερμπίλ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει το BBC, επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με στόχο το Τελ Αβίβ και την επίθεση την ημέρα των Χριστουγέννων κατά την οποία σκοτώθηκε ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης Σαγέντ Ραζί Μουσαβί.

Η Μέση Ανατολή μοιάζει με ναρκοπέδιο στο οποίο οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης παίζουν με τη φωτιά. Παρά το αμερικανικό σφυροκόπημα, οι Υεμενίτες αντάρτες μέσα σε τρία 24ωρα έπληξαν το αμερικανικής ιδιοκτησίας εμπορικό πλοίο Gibraltar Eagle στον Κόλπο του Άντεν, το υπό σημαία Μάλτας ελληνόκτητο πλοίο “Zografia” στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να πλήξουν με πύραυλο και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Laboon.  

 Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Ναυτιλιακών και Εμπορικών Επιχειρήσεων, ένα πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης χτυπήθηκε και έπιασε φωτιά 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν χθες το βράδυ. Οι ΗΠΑ παρέμειναν σε επαγρύπνηση και επαναπροσδιόρισαν τους Χούτι ως τρομοκρατική οργάνωση, την ώρα που ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου των ανταρτών δήλωσε ότι η άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ είναι ένα θετικό γεγονός, διότι οι ΗΠΑ έφεραν καταστροφή και φτώχεια στη χώρα μας.

Και αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να καταλάβουμε ότι τα περιθώρια να κάνουμε έστω και ένα λάθος μειώνονται, πρέπει να ρίξουμε μια άλλη ματιά στο Ισραήλ και στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο. Με τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, να ανακοινώνουν ότι εκτόξευσαν 20 ρουκέτες από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να συνεχίζει τις καθημερινές επιχειρήσεις της εναντίον του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλεβί, χθες το βράδυ, χαρακτήρισε μεγάλη την πιθανότητα ενός πολέμου «εντός των προσεχών μηνών» στον βορρά ενόσω οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνεχίζει να διεξάγει καθημερινά επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments