Ελλάδα

Greek Mafia: «Κλέβω, πυροβολάω, σκοτώνω» – Στο κάδρο της αστυνομίας 10 ακόμοι ύποπτοι

Greek Mafia:  «Κλέβω, πυροβολάω, σκοτώνω» – Στο κάδρο της αστυνομίας 10 ακόμοι ύποπτοι

Πηγή Φωτογραφίας: Απολογία στον εισαγγελέα των δύο συλληφθέντων από την Ελληνική Αστυνομία για τις δολοφονίες των Βασίλη Ρουμπέτη και Γιάννη Σκαφτούρου, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα κινητά από την Ουκρανία και τα αποτυπώματα που τους αποκάλυψαν

H μάχη για τον έλεγχο των λαθραίων τσιγάρων που εξελίσσεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ήταν η κύρια αφορμή για να ξεκινήσει ο πόλεμος της νύχτας που οδήγησε στην εξάρθρωση πυρήνα της Greek Mafia στην Ελλάδα.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι δύο συλληφθέντες -ο 39χρονος Γεωργιανός και ο 21χρονος- μαζί με τους συνεργούς τους είναι:

Ανθρωποκτονία Ιωάννη Σκαφτούρου Διπλή ανθρωποκτονία των Βασιλείου Ρουμπέτη και Διονυσίου Μουζακίτη Εμπρησμός και έκρηξη στις εγκαταστάσεις εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Σκαφτούρου σε βιομηχανική αποθήκη του Απόπειρα ανθρωποκτονίας του Θεόδωρου Μαυρόπουλου Σημειώνεται πως, εκτός από τα δύο αυτά άτομα, έχουν ταυτοποιηθεί 5 άτομα ακόμα: ο 40χρονος Γεωργιανός και ο 26χρονος Αλβανός, έγκλειστοι των φυλακών Λάρισας και Μαυροβουνίου αντίστοιχα, ο 40χρονος από το Ουζμπεκιστάν και ο 29χρονος Γεωργιανός που έχουν διαφύγει εκτός Ελλάδας, όπως και ακόμα ένα άτομο που καταζητείται, ο 34χρονος Ρώσος. Επίσης, στο κάδρο των Αρχών έχουν μπει τουλάχιστον άλλα 10 άτομα, ο ρόλος των οποίων εξετάζεται.

Κοινά ευρήματα

Σημαντικά στοιχεία που αξιολογήθηκαν και εκτιμήθηκαν συνδυαστικά από τις υπηρεσίες Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι., την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υ.Α.Ο.Ε.Ε.Α., οδήγησαν σε κοινά ευρήματα μεταξύ των δολοφονιών του Σκαφτούρου, του Ρουμπέτη και του Μουζακίτη, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Μαυρόπουλου, αλλά και για τους εμπρησμούς – εκρήξεις στις εγκαταστάσεις εταιρειών, όπως και στη βιομηχανική αποθήκη.

Τα αποτυπώματα μετά την εκτέλεση Σκαφτούρου

Ο Γιάννης Σκαφτούρος εκτελέστηκε το Πάσχα του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας. Από τους πυροβολισμούς είχαν τραυματιστεί η κόρη του και ο συμπέθερός του, οι οποίοι είχαν διακομιστεί σε εφημερεύοντα νοσοκομεία για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες τύπου full face, ενώ αμέσως μετά την πράξη τους διέφυγαν αρχικά από το σημείο πεζή, και ακολούθως με μοτοσικλέτα.

Κατά τη διαφυγή τους, λίγο έξω από το χωριό στα Σκούρτα, εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα και με την απειλή των όπλων ακινητοποίησαν διερχόμενο οδηγό, από τον οποίο προσπάθησαν να αφαιρέσουν το αυτοκίνητό του, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, κι έτσι αποχώρησαν πεζή προς το νεκροταφείο του χωριού.

Όπως διαπιστώθηκε, η επίμαχη μοτοσικλέτα έφερε σε διάφορα σημεία της επικολλημένα τμήματα μονωτικών ταινιών, προκειμένου να μην μπορεί να καταστεί εφικτή η διακρίβωση της μάρκας σε πιθανή καταγραφή της από κάμερες ασφαλείας.

Κατά την εξέτασή της στα εγκληματολογικά εργαστήρια, στην επιφάνεια της μπαταρίας της, βρέθηκαν τρία τμήματα αποτυπωμάτων τα οποία ταυτίζονται με τα αποτυπώματα του ενός συλληφθέντος, του 39χρονου Γεωργιανού.

Εκρηκτικός μηχανισμός σε όχημα Γεωργιανού συλληφθέντος Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Σκαφτούρου, στις 27/4/2023 και συγκεκριμένα στις 2:10, δράστες τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε όχημα που χρησιμοποιούσε ο 39χρονος Γεωργιανός, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο σπίτι του στη λ. ΝΑΤΟ. Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν φθορές και στο σπίτι του.

Η αποθηκευμένη φωτογραφία στο κινητό του Ρουμπέτη Μετά τη δολοφονία του Ρουμπέτη και του Μουζακίτη στις 7/6/2023 στον Κορυδαλλό και κατά την εργαστηριακή εξέταση των κινητών του πρώτου εντοπίστηκε αποθηκευμένη φωτογραφία στην οποία απεικονίζονταν το ένα από τα δύο άτομα που διαφεύγει στο εξωτερικό, ο 40χρονος από το Ουζμπεκιστάν, μαζί με ακόμα ένα άτομο, η σχέση του οποίου διερευνάται.

Λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 17/5/2023, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης είχαν εντοπίσει σταθμευμένο στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Ηρώων Πολυτεχνείου στην περιοχή του Ασπρόπυργου, ένα λευκό Peugeut του 2008, του οποίου ο αριθμός πλαισίου είχε παραποιηθεί.

Τα κινητά από την Ουκρανία Κατά την έρευνα στο εσωτερικό του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα iPhone 14 Mini, ένα iPhone 13 Mini, ένα μπουκάλι διάφανου χρώματος χωρητικότητας 1,5 λίτρου που περιείχε μείγμα βενζίνης και πετρελαίου, ένα μπουκάλι διάφανου χρώματος χωρητικότητας 1,5 λίτρου χωρίς περιεχόμενο, στην πόρτα του οδηγού μια κουκούλα τύπου «full face» και ένα ζεύγος γαντιών.

Όλα κατασχεθήκαν και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, εκεί όπου από την εξέτασή τους προέκυψε, σε ένα από τα μπουκάλια, DNA που ταυτοποιήθηκε  με αυτό του 40χρονου Γεωργιανού έγκλειστου στις φυλακές.

Παράλληλα, σε επιφάνεια του Peugeot βρέθηκε τμήμα αποτυπώματος, το οποίο ταυτίζεται με τα αποτυπώματα του 34χρονου Ρώσου που καταζητείται. Από τα ψηφιακά δεδομένα, τα οποία ανακλήθηκαν από τα i-Phone που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο, στο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της ΔΕΕ, διαπιστώθηκε πως είχαν αγοραστεί από την Ουκρανία και μεταφέρθηκαν αμέσως στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας καταγράφηκαν να βρίσκονται σε σπίτια που σχετίζονται με τον 40χρονο από το Ουζμπεκιστάν και τον 39χρονο Γεωργιανό συλληφθέντα.

Από την ανάλυση των δεδομένων, σε συνδυασμό με τα δεδομένα των κινητών του Ρουμπέτη, προέκυψε ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να κατοπτεύσουν και να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις του.

Το βράδυ στις 16/6/2023, 9 δράστες, οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια, πιστόλια και αλεξίσφαιρα γιλέκα, επιβαίνοντες συνολικά σε τρία οχήματα, εμβόλισαν με ένα από αυτά την είσοδο του αύλειου χώρου και εισέβαλαν στοn χώρο βιομηχανικής αποθήκης.

Στη συνέχεια εμβόλισαν και το αυτοκίνητο του φύλακα και, με την απειλή των όπλων, τον έδεσαν χειροπόδαρα με πλαστικά δεματικά, ενώ κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό της αποθήκης.

Εκεί έβαλαν φωτιά σε 23 μηχανήματα παρασκευής καπνικών προϊόντων, καθώς και σε άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η ζημία που προκάλεσαν ανήλθε στα 400.000 ευρώ.

Στη συνέχεια οι δράστες έβαλαν φωτιά στο ένα όχημά τους και διέφυγαν με τα άλλα δύο. Πριν αποχωρήσουν, στο ένα από τα δύο οχήματά τους άλλαξαν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, το ένα όχημα των δραστών ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και οι δράστες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο διαφυγής, μπήκαν αρχικά σε αυλή σπιτιού και έπειτα μέσα σε αυτό και με την απειλή των όπλων απαίτησαν από τους ενοίκους να τους παραδώσουν τα κλειδιά του οχήματός τους, το οποίο βρισκόταν παρκαρισμένο στο σημείο.

Αφού οι ένοικοι δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις τους, οι δράστες αναγκάστηκαν να διαφύγουν από το σημείο με τα πόδια.

Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος που εγκατέλειψαν οι δράστες, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας και ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Ακολούθως, το όχημα μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Εκεί εντοπίστηκε στην επιφάνεια του οχήματος δακτυλικό αποτύπωμα του 29χρονου Γεωργιανού, που έχει διαφύγει εκτός Ελλάδας, ενώ σε αντικείμενο μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε αποτύπωμα του 26χρονου Αλβανού.

Το κίνητρο των εκτελέσεων και των εμπρησμών Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει συνταχθεί, το κίνητρο των εκτελεστών έχει να κάνει με λαθραία τσιγάρα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Αρχικά, με δεδομένη τη σχέση μεταξύ των δολοφονιών, την πρόκληση εμπρησμών σε μονάδες παραγωγής καπνικών προϊόντων αλλά και τη σχέση του Ιωάννη Σκαφτούρου και του στενού κύκλου επαφών του με τον χώρο των λαθραίων τσιγάρων, όπως φαίνεται από το ποινικό του παρελθόν, πιθανολογείται ότι η δράση της οργάνωσης θιγόταν από τη δράση της ομάδας Σκαφτούρου. Κατόπιν των ανωτέρω, διαπιστώθηκε ότι τα θύματα είχαν στοχοποιηθεί από την ίδια εγκληματική ομάδα και εκτιμήθηκε βάσιμα ότι ο αρχικός «στόχος» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο Ιωάννης Σκαφτούρος».

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Μαυρόπουλου

Ο Μαυρόπουλος κινούνταν με το αυτοκίνητό του προς το κτήμα που διατηρούσε σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας, όταν δύο δράστες, με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, προσέγγισαν το όχημά του και πυροβόλησαν εναντίον του, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του.

Οι δράστες διέφυγαν με τη μηχανή, ωστόσο σε κοντινή απόσταση την εγκατέλειψαν, αφού πρώτα της έβαλαν φωτιά. Στη συνέχεια διέφυγαν από το σημείο με ένα Ford C-MAX, το οποίο οδηγούσε συνεργός τους.

Το θύμα της επίθεσης διακομίστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς έφερε τραύματα στην πλάτη (εκ των οποίων το ένα ήταν πολύ κοντά στην καρδιά), στη λεκάνη και στο δεξί χέρι (αγκώνα). Τελικά έλαβε εξιτήριο, ωστόσο στις 22/10/2023 μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου και απεβίωσε ένεκα παθολογικών αιτιών.

Από την προανάκριση προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο συνεπιβάτης και φυσικός αυτουργός της επίθεσης εις βάρος του ήταν ο 40χρονος Γεωργιανός, ενώ ο συνεργός – οδηγός του Ford C-MAX με το οποίο διέφυγαν οι δράστες είναι ο 29χρονος, επίσης Γεωργιανός.

Ποινικό παρελθόν

Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι παλιοί γνώριμοι των Αρχών, εκτός από τον 21χρονο, ο οποίος δεν έχει ποινικό παρελθόν.

Συγκεκριμένα, ο 39χρονος Γεωργιανός συλληφθείς έχει κατηγορηθεί για «Εγκληματική Οργάνωση», τον νόμο «Περί Αλλοδαπών», τον νόμο «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις-Εμπορία», νόμο «Περί Όπλων», «Κερδοσκοπία».

Ο 40χρονος από το Ουζμπεκιστάν, που διαφεύγει εκτός Ελλάδας, έχει κατηγορηθεί για «Εγκληματική Οργάνωση», «Ληστεία», «Εκβίαση», «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής», «Πλαστογραφία»,  «Στάση κρατουμένων» , «Αντίσταση», νόμο «Περί Όπλων», «Περί Αλλοδαπών» και για τον νόμο «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις».

Ο 40χρονος Γεωργιανός, έγκλειστος των φυλακών, έχει κατηγορηθεί για «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής», «Απόπειρα κλοπής», «Πλαστογραφία», «Υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης» και «Ψευδή κατάθεση».

Ο 34χρονος Ρώσος, για «Εγκληματική Οργάνωση», «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής», «Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος», «Πλαστογραφία πιστοποιητικών», «Κλοπή», «Αντίσταση», «Απείθεια», «Απειλή» και «Εξύβριση», νόμο «Περί Όπλων», «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Ο 29χρονος Γεωργιανός, που επίσης διέφυγε εκτός Ελλάδας, για «Επικίνδυνη σωματική βλάβη» καθώς και για τον νόμο «Περί Όπλων».

Σύμφωνα με τις Αρχές Κύπρου, έχει ποινικό παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, επηρεασμό μαρτύρων, διαρρήξεις, κλοπές, επιθέσεις με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, κατοχή όπλου και απειλές.

Τέλος, ο 26χρονος Αλβανός έγκλειστος των φυλακών έχει κατηγορηθεί για «κλοπή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments