Διεθνή

Τουρκία: Νέοι πειραματισμοί και Γαλάζια Πατρίδα

Τουρκία: Νέοι πειραματισμοί και Γαλάζια Πατρίδα

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Στη δραστηριοποίησή της σε θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης αποβλέπει η Τουρκία.

Ως μία σαφής δήλωση ότι η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της και θεωρεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο σε πλήρη ισχύ αξιολογείται από αρκετούς διπλωμάτες και αναλυτές η δήλωση του τούρκου υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, από την Τρίπολη, πως η Άγκυρα  θέλει να δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και για έρευνες υδρογονανθράκων.

Αναφερόμενος τόσο στο τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης όσο και στο επακόλουθο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης για τη συνεργασία στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σημείωσε τη διαθεσιμότητα των τουρκικών ερευνητικών σκαφών και τη βούληση των δύο χωρών να “συνεχίσουν τη συνεργασία σε πολλούς τομείς του ενεργειακού τομέα”.

Ένα ερώτημα είναι πού θα επιχειρούσαν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, αν γινόταν έρευνα. Ένα άλλο είναι αν η Τουρκία θα συνεχίσει να θέτει τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι με τον πιο ηχηρό τρόπο, μέσω της Λιβύης, παρά τις νηφάλιες δηλώσεις και τις πολιτικές δεσμεύσεις της Διακήρυξης των Αθηνών.

Η Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Σαμέχ Σούκρι χθες στο Κάιρο, όπου το θέμα της Λιβύης βρέθηκε στην ατζέντα, πέραν της δήλωσης Αλπαρσλάν και του θέματος της επιστολής της Τρίπολης προς τον ΟΗΕ με την ανακοίνωση “παραμεθόριων περιοχών”.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ήδη την πρόθεση της Αθήνας να απαντήσει με το κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης και ότι η ελληνική πλευρά συνεργάζεται και με την Αίγυπτο και όχι μόνο. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους και ο κ. Γεραπετρίτης υπενθυμίζει τη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για τη θαλάσσια περιοχή υπό το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφηκε το 2020.

Το κεντρικό θέμα για τον κ. Γεραπετρίτη στη συνάντηση του Καΐρου ήταν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να επαναλαμβάνει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μιας αυξανόμενης κρίσης και την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Σούκρι υπογράμμισε τη θέση του σε μια δήλωση με την οποία απέρριπτε τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ο κ. Γεραπετρίτης, εν τω μεταξύ, υπογράμμισε τις ανησυχίες της Αθήνας για την “κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα και τις αυξανόμενες εντάσεις στη Δυτική Όχθη και την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα”. Αναφερόμενος ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι “η Ελλάδα, με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, και η Αίγυπτος, η οποία ελέγχει τον γεωπολιτικό σύνδεσμο μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς Θάλασσας, έχουν κοινό συμφέρον να φέρουν σταθερότητα στην περιοχή” και τόνισε την ανάγκη ισχυρής συνεργασίας για την αποφυγή άτακτης εξάπλωσης της κρίσης.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη και επαναβεβαιώθηκαν, ενώ συζητήθηκε ένας οδικός χάρτης για την περαιτέρω προώθησή τους, με αναφορά σε ένα τριμερές σχήμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με έμφαση στην ενέργεια και τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, το εμπόριο και τον τουρισμό Συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την περαιτέρω προώθησή της. Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και ότι η Αθήνα σκοπεύει να παραμείνει σύμμαχος της Αιγύπτου στην ΕΕ.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ιδιαίτερα τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου διαμεσολαβητή για όλα τα μέρη και επεσήμανε την ανάγκη να κινηθεί τις επόμενες ημέρες του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments