Άδωνις: Οι 30 μέρες «κλειδί» για την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκου
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Στο χρονικό όριο των 30 ημερών για την απαγόρευση εξαγωγής ενός φαρμάκου επέμεινε, σε παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο χρονικό όριο των 30 ημερών για την απαγόρευση εξαγωγής ενός φαρμάκου επέμεινε, σε παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ιδιαίτερα, αναφερόμενος στο ζήτημα των ελλείψεων σε φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «για λόγους δημόσιας υγείας, δηλαδή για να εξασφαλίσει την επάρκεια στα φάρμακα, το κράτος μπορεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με αιτιολογημένη γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τις εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με αιτιολογημένη γνώμη. Γιατί η Ε.Ε. ξεκίνησε να λειτουργεί ως κοινή αγορά. Η λυδία λίθος της Ε.Ε. είναι η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών. Άρα το να έρχεται κάποιος και να λέει «απαγορεύω για πάντα τις εξαγωγές» είναι κάτι, το οποίο δεν γίνεται. Είναι παράνομο.
Ήδη, εγώ υπέγραψα χθες επιστολή εξηγήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ποιο λόγο είχαμε κάνει παράνομες τις εξαγωγές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα απειλήθηκε με παραπομπή στο δικαστήριο της Ε.Ε».
«Το υπουργείο Υγείας έκανε δύο κινήσεις. Και η πρώτη κίνηση ήταν», εξακολούθησε ο Ά. Γεωργιάδης, «να θέσει σε λειτουργία από την Δευτέρα μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όλες οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν όλα τα αποθέματά τους σε πραγματικό χρόνο και όλες τις εξαγωγές τους. Εμείς, πλέον, μπορούμε να ξέρουμε από το κάθε φάρμακο πόσα σκευάσματα έχουμε στην Ελλάδα. Αυτή η πλατφόρμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ξένων χωρών και έχω ήδη προσκλήσεις από ευρωπαϊκές χώρες για να πάω να την παρουσιάσω. Άρα ο υπουργός Υγείας έχει πλήρη γνώση των φαρμάκων και των φαρμακαποθηκών και άρα, μπορούμε να απαγορεύσουμε την εξαγωγή σε ένα φάρμακο έχοντας προηγουμένως συμβουλευθεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Απαγόρευση λοιπόν στο φάρμακο, το οποίο όντως δεν έχουμε. Και έχω ζητήσει να επικαιροποιηθεί η λίστα των φαρμάκων που είναι σε απαγόρευση προς εξαγωγή, με τα νέα δεδομένα από τις φαρμακαποθήκες».
«Οι φαρμακοποιοί έχουν μεγάλη κόντρα με τις φαρμακαποθήκες για αυτό το θέμα», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Άδωνις. «Δεν θέλω να υπεισέλθω περισσότερο στην εν λόγω αντιπαράθεση, γιατί υπάρχουν αγαθά, αλλά και μη αγαθά κίνητρα. Όταν μιλάμε για εξαγωγές φαρμάκων, μιλάμε για πολλά λεφτά. Εγώ πάντως προτιμώ οι εξαγωγές να γίνονται μόνιμα και φορολογημένα παρά λαθραία. Απόλυτη απαγόρευση για πάντα σημαίνει λαθρεμπόριο».
«Και έχω ζητήσει από τον ΕΟΦ να παρακολουθεί τα αποθέματα κάθε μέρα. Εάν σε ένα φάρμακο έχουμε επάρκεια κάτω των 30 ημερών, το φάρμακο αυτό θα απαγορεύεται αμέσως να εξάγεται. Αν η επάρκειά του είναι πάνω από 30 ημέρες, θα μπορεί να εξάγεται. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ανησυχίας. Ο υπουργός δεν είναι για να παίρνει το μέρος του ενός ή του άλλου, αλλά είναι ο αδέκαστος επιδιαιτητής που τηρεί τη νομοθεσία», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας