Πολιτική

Αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας

Αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Σε αποκλιμάκωση της έντασης αποβλέπει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ενώ ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το σχετικό δικαίωμα στην τεκνοθεσία μπορεί να κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα κοινωνικά μέτωπα. Κι αυτό γιατί, με φόντο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, διαμορφώνεται μια διττή ένταση τόσο στον αγροτικό κόσμο όσο και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η οποία εκφράζεται με καταλήψεις σε πολλές σχολές και με γενικές συνελεύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προετοιμάζει παρεμβάσεις αποκλιμάκωσης, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ο δρόμος θα είναι ανηφορικός.

Ξεκινώντας από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο “χείλος του γκρεμού” λόγω της δραστικής μείωσης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επιπλέον, η πρόσφατη καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, καθώς πολλοί από τους πληγέντες έχουν σταματήσει τις παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ διαμαρτύρονται για σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων. Όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα διαμαρτύρονται επίσης για σημαντικές αρρυθμίες στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  ου οποίου η διοίκηση ξηλώθηκε προ ημερών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια. Κάπως έτσι, οι φετινές κινητοποιήσεις διαφαίνονται πιο δυναμικές σε σύγκριση με προηγούμενα έτη που είχαν κινηθεί σε «ρηχά» νερά.

Οι εικόνες των αγροτών που συγκρούονται με τα ΜΑΤ δεν άρεσαν στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά δεδομένου ότι πολλοί αγροτοσυνδικαλιστές συνδέονται με το ΚΚΕ, δεν υπάρχει καμία πολιτική αιχμή που να μπορεί να επισημανθεί. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, έτεινε χθες χείρα φιλίας στους διαδηλωτές, δείχνοντας θετική στάση προς το διάλογο και μια πιο ενεργή στάση στην Ευρώπη. «Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και δεν θα διστάσουμε και να συζητήσουμε και να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αποβάλλουμε άγχος, αγωνίες και ανασφάλεια από τους Έλληνες αγρότες. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα», υπογράμμισε χθες σε παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποιο ραντεβού τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Ο κ. Αυγενάκης χθες είδε, πάντως, εκπροσώπους των κτηνοτρόφων σε καλό κλίμα και εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο εκτόνωσης τις επόμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν με νόημα πως είναι στο χέρι των πρυτάνεων να καλούν την αστυνομία και επικαλούνται την πρόσφατη παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του ΕΜΠ. Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας επεχείρησε χθες μια πρακτική ρελάνς, καλώντας τους πρυτάνεις να διοργανώσουν την εξεταστική με ψηφιακά μέσα/ Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η εκτίμηση στα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου είναι ότι η ηλεκτρονική μέθοδος θα διευκολύνει αρκετά πανεπιστήμια, πλην όμως όχι όλα. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό ισχύει και για αρκετά μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments