Πολιτική

Επιστολική ψήφος: Ενδυνάμωση των σχέσεων με την ομογένεια

Επιστολική ψήφος: Ενδυνάμωση των σχέσεων με την ομογένεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η επιστολική ψήφος είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό.

Η οργανωμένη και σε δύο επίπεδα «χαρτογράφηση» του απόδημου ελληνισμού με στόχο συνολικά τους στενότερους διαύλους με την Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα τη συντεταγμένη προώθηση των ελληνικών θέσεων εκτός συνόρων, αποτελεί κεντρική δράση στο επικείμενο «μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο» για τους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτό αναμένει πλέον την έγκριση του προσεχούς Υπουργικού Συμβούλιου, προκειμένου να αναρτηθεί άμεσα σε πλατφόρμα διαβούλευσης (και) με τους Έλληνες της διασποράς.

Με βάση τον σχεδιασμό, έχει κλειδώσει η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για την καταγραφή των συλλόγων ομογενών και η δημιουργία ενός καταλόγου επιφανών ομογενών, γεγονός που συνεπάγεται προσπάθειες από την κυβέρνηση να λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ομογενών (π.χ. ποιους εκπροσωπούν και πού δραστηριοποιούνται) και να χρησιμοποιήσει το ελληνικό lobbying σε καίριες εθνικές θέσεις και επιχειρήματα.

Ταυτόχρονα θα τρέξει μια άλλη καταγραφή (στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «ψηφιακού μετασχηματισμού διαδικασιών προξενικών υπηρεσιών») που αφορά κάθε Έλληνα ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, καθώς όλοι θα καλούνται προαιρετικά να δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε ειδική φόρμα όταν εξυπηρετούνται ψηφιακά από τις προξενικές Αρχές. Προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την ανάγκη να ενισχυθεί το αποτύπωμα των Ελλήνων του εξωτερικού εκτός και εντός συνόρων, χαρακτηρίζοντάς τους πριν από λίγες εβδομάδες «πρεσβευτές της μητέρας-πατρίδας στα κράτη όπου προκόβετε» και «γέφυρες επικοινωνίας με τους λαούς τους».

Το τετραετές στρατηγικό σχέδιο (2024-2027) παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως το αμέσως επόμενο βήμα μετά τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και την άρση όλων των εμποδίων για τους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με βάση δημοσιεύματα, ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας θα παρουσιάσουν στο Μαξίμου έναν «οδικό χάρτη» με στοχεύσεις και ενδεικτικές δράσεις σε πέντε κεντρικούς άξονες: καθημερινότητα (διευκόλυνση με ψηφιακές υπηρεσίες κ.ά.), ελληνομάθεια (με αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης σε νέα διαδραστικά εργαλεία), πολιτισμός (με ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών), παιδεία (με αιχμή το brain drain) και Ορθοδοξία (ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας).

Στον πρώτο άξονα, δηλαδή τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων του εξωτερικού και τη μείωση της “απόστασης” από την Ελλάδα, μετά τη συγκέντρωση των θεμάτων που αφορούν τους Έλληνες του εξωτερικού στο gov.gr, τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (application) ώστε όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες να μπορούν να ενσωματωθούν σε μία εφαρμογή φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση των σχέσεων με την ελληνική διασπορά βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των στόχων του υπουργείου Εξωτερικών για το 2024.

Ξεχωριστός άξονας στην προωθούμενη στρατηγική είναι η ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας μέσα από σύγχρονες μεθόδους και ψηφιακά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό ήδη τρέχει ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας staellinika, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 (παρέχοντας δωρεάν υλικό για μεμονωμένους χρήστες αλλά και σχολεία). 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments