Πολιτική

Δένδιας: Mε τα F-35 θα έχουμε αεροπορική υπεροχή – Τι είπε για τις φρεγάτες Constellation και τα F-16

Δένδιας: Mε τα F-35 θα έχουμε αεροπορική υπεροχή – Τι είπε για τις φρεγάτες Constellation και τα F-16

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),«Η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική και ναυτική υπεροχή με την απόκτηση των F-35 και των φρεγατών Constellation, αλλά στόχος δεν είναι να γίνει ούτε υπερδύναμη, ούτε να αλλάξει από αμυντικό σε επιθετικό το δόγμα της», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Κύριος στόχος μας είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας», είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας

«Η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική και ναυτική υπεροχή με την απόκτηση των F-35 και των φρεγατών Constellation, αλλά στόχος δεν είναι να γίνει ούτε υπερδύναμη, ούτε να αλλάξει από αμυντικό σε επιθετικό το δόγμα της», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Realfm 97,8.

Συγκεκριμένα, Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στις χθεσινές (29.1.2024) δηλώσεις του είπε ότι τα stealth μαχητικά δίνουν στη χώρα μας την αεροπορική υπεροχή και έτσι προστατεύονται τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει «κούρσα εξοπλισμών».

Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρίνουν αν η μεταφορά πολεμικού υλικού στην Τουρκία, με αφορμή την πώληση των F-16 Viper, εξυπηρετεί αφενός τα αμερικανικά και αφετέρου τα νατοϊκά συμφέροντα. Διευκρίνισε πως δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να απειλείται η Ελλάδα με αμερικανικά οπλικά συστήματα και πως θα ήταν σοφό για τις ΗΠΑ να υπάρχουν όροι που θα αναγκάζουν την Τουρκία στην λήψη ορθών αποφάσεων για την χρήση των αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών για να μην χρησιμοποιούνται κατά συμμάχων (δηλαδή την Ελλάδα) εντός πλαισίου NATO.

Για την επιστολή Μπλίνκεν και το τελικό κόστος της προμήθειας των F-35, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι είμαστε ακόμα «σε απολύτως αρχική βάση» και ξεκαθάρισε πως ο αριθμός, η διαμόρφωση και τα οπλικά συστήματα που θα πάρουμε είναι αρμοδιότητα αρχικά του ΓΕΑ, μετά του ΓΕΕΘΑ και στο τέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ που θα εισηγηθεί τις προτάσεις στο ΚΥΣΕΑ.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι θα αποκτήσουμε τα F-35 επί της βάσης του στρατηγικού δόγματος της χώρας που είναι η αποτροπή ενώ διέψευσε τις αναφορές για το τελικό κόστος προμήθειας, αφού οι διαπραγματεύσεις είναι σε αρχικό στάδιο.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών ήταν κατηγορηματικός για τις δυνατότητες των F-35, λέγοντας ότι είναι η πιο εξελιγμένη πλατφόρμα, που συνεργάζεται με τα υπάρχοντα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία επίσης απασχολούν το ΥΠΕΘΑ ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν εργασίες στην Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμιση των F-16 Block 50, καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, βασισμένες στο έμψυχο δυναμικό και στα μέσα της, έχει και θα έχει απόλυτη δυνατότητα αποτροπής και ακόμα πλήρη υπεροχή.

Τι είπε για το Επίδομα Στόλου

Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις αμοιβές των στελεχών και ότι πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει εντός δημοσιονομικών πλαισίων, ώστε να προβούμε σαν κράτος στην ορθή αντιπαροχή προς τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, κάνοντας αναφορά στο Επίδομα Στόλου, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση για την ορθή πλέον καταβολή του.

Σε ερώτηση ακροατή για την καταλληλότητα των F-35, ο ΥΕΘΑ απάντησε ότι «πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή εμείς του αναθέσουμε» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θέλει την πιο προηγμένη τεχνολογία και έτσι η διαμόρφωση (configuration) των F-35 είναι πιο σημαντική ως από τον αριθμό των F-35 που μπορούμε να αποκτήσουμε».

Σε ερώτηση για αίτημα των ΗΠΑ να πουλήσουμε πυρομαχικά στην Ουκρανία, ο ΥΕΘΑ είπε ότι «πυρομαχικά που θα λήξουν σύντομα και μπορούν να πωληθούν, θα φέρουν μεγάλο κέρδος, καθώς δεκάδες εκατομμύρια θα μπορούν μετά να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε ερώτηση για το αν οι φρεγάτες κλάσης Constellation καλύπτουν τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Νίκος Δένδιας απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι «το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έστειλε επιστολή ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ», γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Επιτελείς μας έχουν κρίνει ότι οι φρεγάτες αυτές θα πληρούν τα κριτήρια.

Τέλος, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν πολύ καλή και ότι από την πλευρά του επιδιώκει την ενημέρωση του κόσμου και την εθνική ομοψυχία στα εθνικά θέματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments