Πολιτική

Κυβέρνηση: Σχέδιο αποκλιμάκωσης της έντασης στους αγρότες

Κυβέρνηση: Σχέδιο αποκλιμάκωσης της έντασης στους αγρότες

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», ανέφερε ο πρωθυπουργός για το θέμα των αγροτών

Η πάση θυσία αποσόβηση της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, πολλώ μάλλον του κλεισίματος των εθνικών οδικών αρτηριών, παραμένει ένας από τους κεντρικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου, που υιοθετεί μετριοπαθή στάση έναντι των αγροτικών αιτημάτων και επιδιώκει να διατηρηθούν με κάθε τρόπο ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα μπλόκα.

Με δεδομένο ότι το κύριο αίτημα των αγροτών, μετά και τα πρόσθετα προβλήματα που προξένησε σε περιοχές της Θεσσαλίας η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικεντρώνεται στο κόστος παραγωγής, και πιο συγκεκριμένα στο ρεύμα και το πετρέλαιο, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι και την εκπομπή του Παύλου Τσίμα, για το κατά πόσον βρισκόμαστε ενώπιον και άλλων “ενέσεω”ν στήριξης στον πρωτογενή τομέα.

Μόλις χθες εξάλλου και κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με νόημα ότι  “οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων”, αφήνοντας κατ’ ουσίαν ορθάνοιχτο παράθυρο για περαιτέρω στοχευμένη στήριξη γύρω από το αγροτικό πετρέλαιο.

Τόνισε, επίσης, ότι «είμαστε μία κυβέρνηση πάντα ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε την κοινωνία, ακούμε και τους αγρότες, οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής».

Άλλωστε, επανέλαβε τον κανόνα, που έχει εφαρμόσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση πολλάκις στο παρελθόν, ήτοι ότι «κάθε φορά που θα έχουμε πρόσθετες δημοσιονομικές δυνατότητες, θα φροντίζουμε ώστε να αξιοποιούμε αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές».

Ακόμη, κατατέθηκε χθες στη Bουλή τροπολογία από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, που αφορά σε ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία. Αυτή προβλέπει για δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή πρόκειται για μια επταετή ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Παράλληλα, από πλευράς της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι δόθηκαν πολλές αποζημιώσεις στους πληγέντες, καθώς μέσα σε 18 μέρες καταβλήθηκαν σε 2.100 κτηνοτρόφους περίπου 18 εκατ. προκαταβολές, σε 25 μέρες στους αγρότες που είχαν πληγεί 106,2 εκατ. ευρώ και άλλα 26 εκατ. στη συνέχεια. Μόνο από τον ΕΛΓΑ, άμεσα, 160 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments