Πολιτική

Άδωνις: Σε άμεση λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Άδωνις: Σε άμεση λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ( ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Όλοι οι ασθενείς ωφελούνται από τη ρύθμισή μας.

Σε άμεση λειτουργία τίθενται τα απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με όσα τόνισε, σήμερα το πρωί, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας τόνισε αρχικά την κάθετη αντίθεσή του στο «φακελάκι» και τη σχετική πρακτική, λέγοντας: «Πολεμάω το φακελάκι. Δεν το ανέχομαι επ’ ουδενί. Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ευνοϊκό νόμο για το φακελάκι. Είναι όμως αντικειμενικό γεγονός ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχει η παθογένεια με το φακελάκι. Δεν έφερα εγώ το φακελάκι στο ΕΣΥ. Το φακελάκι προϋπήρχε της δικής μου εισόδου στο υπουργείο Υγείας, παρά τα όσα ακραία και ανυπόστατα διαβάζουμε δεξιά και αριστερά».

«Οι αιτίες για το φακελάκι», συνέχισε ο Ά. Γεωργιάδης, «είναι η μεγάλη αναμονή στα χειρουργεία και το ότι πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με το φακελάκι. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια νόμιμη διέξοδος για ιατρούς και ασθενείς. Και ακόμη, οι φτωχοί ασθενείς επωφελούνται από τα απογευματινά χειρουργεία, γιατί «αδειάζουν» θέσεις από τα πρωινά χειρουργεία. Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους.

Αυτοί ωστόσο που θα έπρεπε να διαμαρτύρονται είναι οι κλινικάρχες. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών χειρουργείων θα έχουν μικρότερο τζίρο λόγω των απογευματινών χειρουργείων. Οι μόνοι που θα πρέπει να διαμαρτύρονται είναι οι ιδιωτικές κλινικές από την αλλαγή που προωθεί για τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία.

Σήμερα, όλα τα χειρουργεία σταματούν στις 3μμ. Όλα τα χειρουργεία του ΕΣΥ δεν λειτουργούν μετά τις 3μμ. Και αυτό είναι κρίμα για τους ασθενείς και για τον κόπο να φτιαχτούν αυτά τα χειρουργεία. Κάθε νοσοκομείο θα κρίνει αν μπορεί να κάνει και απογευματινά χειρουργεία. Κάθε νοσοκομείο που θα δεχτεί να κάνει απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να μη μειώσει σε καμία περίπτωση τον αριθμό των πρωινών χειρουργείων. Τα πρωινά χειρουργεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και σε αυτές τις υπηρεσίες θα έρθουν να προστεθούν οι υπηρεσίες των απογευματινών χειρουργείων. Στα απογευματινά χειρουργεία ο ασθενής θα πληρώνει τη συμμετοχή του και θα αυξηθούν τα εισοδήματα των ιατρών.

Θα δώσουμε την ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να κρίνουν αν θέλουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Οι ίδιες οι κλινικές του δημοσίου τομέα θα κρίνουν αν είναι σε θέση να προσφέρουν απογευματινές χειρουργικές λειτουργίες.

Και ως προς το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, αυτό καθορίζεται με βάση τα «κεν». Έτσι, το κόστος καθορίζεται αυστηρά και τυποποιημένα. Όμως, στα ιδιωτικά νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν πολύ πιο επάνω από «κεν».

Πρωταθλητές στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη

Ερωτηθείς για το εάν γίνεται ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «στην Ελλάδα πάσχουμε από το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου. Όμως στην Ελλάδα έχουμε τις υψηλότερες δαπάνες για ιδιωτική υγεία σε όλη την Ε.Ε. Αλλά τα απογευματινά χειρουργεία θα μειώσουν τις δαπάνες αυτές, γιατί ο ασθενής θα πληρώνει ένα ποσό, το οποίο θα είναι μικρότερο από τα λεφτά που ζητεί μια ιδιωτική κλινική».

Σχετικά με τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επισημάνθηκε ότι «δεν έχουμε, ως κράτος, τη δυνατότητα να προβούμε σε προσλήψεις ιατρών στο ΕΣΥ με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Στις ιδιωτικές κλινικές οι αμοιβές των ιατρών είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις αμοιβές των χειρουργών των δημοσίων νοσοκομείων και δεν υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα να δοθούν αυτοί οι μισθοί στον δημόσιο τομέα. Όποιος λέει το αντίθετο, ουσιαστικά υποκρίνεται. Με τα απογευματινά χειρουργεία, οι ασθενείς διασφαλίζουν ταχύτερη πρόσβαση στο χειρουργείο. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι ασθενείς, ανεξαρτήτως εισοδήματος, βγαίνουν κερδισμένοι, αφού η αναμονή για τα πρωινά χειρουργεία μειώνεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments