Γεωπολιτικά

Η στάση του Νετανιάχου να μην κάνει παραχωρήσεις θα είναι καταδίκη για τους Ισραηλινούς ομήρους

Η στάση του Νετανιάχου να μην κάνει παραχωρήσεις θα είναι καταδίκη για τους Ισραηλινούς ομήρους

Πηγή Φωτογραφίας: scren/ Euronews World News

Την ίδια στιγμή, το Κατάρ υποστηρίζει ότι η Χαμάς είναι εκ πρώτης όψεως θετική στη νέα πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά για να επιτευχθεί αυτή θα πάρει «εβδομάδες».

Για 119 ημέρες συνεχίζεται το δράμα των κατοίκων στη Γάζα, με το Ισραήλ να προαναγγέλλει χερσαία επίθεση και στη Ράφα στον νότο.

Ξεπέρασαν τις 27 χιλιάδες οι νεκροί στην πολιορκημένη Λωρίδα, ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από οριακή.

Την ίδια στιγμή, το Κατάρ υποστηρίζει ότι η Χαμάς είναι εκ πρώτης όψεως θετική στη νέα πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά για να επιτευχθεί αυτή θα πάρει «εβδομάδες».

«Οι ΗΠΑ ενέκριναν πλήγματα κατά ιρανικών στόχων», ενώ το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους.

Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους οι Χούθι παρά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον τους.

11:14 Συνάντηση του Τούρκου αναπληρωτή ΥΠΕΞ με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ Λιβάνου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ συναντήθηκε με τον Χάνι Τσεμετέλι, γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Λιβάνου, σύμφωνα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:24 Παιδιά μεταξύ αυτών που περιμένουν σε μεγάλες ουρές για φαγητό στη Γάζα

Παιδιά σχηματίζουν μεγάλες ουρές για φαγητό στη Γάζα, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μα’ άν Αμπού Ταχά.

Τα παιδιά φαίνονται ανάμεσα σε πλήθος πεινασμένων Παλαιστινίων που περιμένουν για ένα γεύμα, κρατώντας κατσαρόλες, κουβάδες και διάφορα σκεύη.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η πολιορκημένη Λωρίδα αντιμετωπίζει συνθήκες λιμού με τους ανθρώπους να καταφεύγουν στη χρήση ζωοτροφών για τροφή λόγω του πολέμου του Ισραήλ που καταστρέφει το επισιτιστικό σύστημα της Γάζας.

11:14 Συνάντηση του Τούρκου αναπληρωτή ΥΠΕΞ με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ Λιβάνου Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ συναντήθηκε με τον Χάνι Τσεμετέλι, γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Λιβάνου, σύμφωνα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

11:04 Σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν φαίνεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό Το Reuters γράφει ότι σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν φαίνεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό.

Το πρακτορείο επικαλείται ημιεπίσημο ιρανικό ιστότοπο.

10:54 Επτά συλλήψεις στην Τουρκία επειδή οι κατηγορούμενοι φαίνεται να πούλησαν πληροφορίες στη Μοσάντ Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή επτά άτομα ως ύποπτα για πώληση πληροφοριών στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ύποπτοι, οι οποίοι φέρονται να έδωσαν λεπτομέρειες στη Μοσάντ μέσω ιδιωτών ντετέκτιβ, συνελήφθησαν σε κοινή επιχείρηση με την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας ή MIT.

Ενεργώντας βάσει ενταλμάτων που εκδόθηκαν από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και του τμήματος πληροφοριών της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομές στην Κωνσταντινούπολη και στην πόλη Σμύρνη της δυτικής ακτής, ανέφερε το Anadolu.

Δύο άλλοι ύποπτοι για την έρευνα πιστεύεται ότι είχαν συλληφθεί νωρίτερα.

Τον περασμένο μήνα, 34 άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία ως ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες που περιλάμβαναν αναγνώριση και «καταδίωξη, επίθεση και απαγωγή» ξένων υπηκόων που ζούσαν στην Τουρκία.

10:45 IDF: Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην Κιριάτ Σμόνα Νωρίτερα, όπως είχαν ανακοινώσει οι ισραηλινές δυνάμεις, σειρήνες ακούγονταν στην Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την πόλη.

10:35 Ραϊσί: Το Ιράν θα απαντήσει σθεναρά σε όποιον το εκφοβίζει Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θα απαντήσει «σθεναρά» σε όποιον την εκφοβίζει.

Ο Ραΐσι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε τηλεοπτικό διάγγελμα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η στρατιωτική ισχύς της Τεχεράνης δεν αποτέλεσε και δεν θα αποτελέσει απειλή για καμία χώρα στην περιοχή, είπε επίσης ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ισχύς του Ιράν δημιουργεί ασφάλεια μόνο για τις χώρες γύρω του.

10:26 «Οι κυρώσεις του Μπάιντεν στους Ισραηλινούς εποίκους είναι άχρηστες» Οι κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σε τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι κάτι «πολύ λίγο και πολύ αργά», λέει ο Μπαζίλ Φαράτζ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ.

«Ο λόγος για τον οποίο έχουμε πάνω από 700.000 εποίκους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ είναι επειδή η αμερικανική κυβέρνηση και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης και άλλα κράτη βοηθούν και υποθάλπουν το καθεστώς των εποίκων», δήλωσε ο Φαράτζ στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της κατασκευής των παράνομων οικισμών.

Ο ίδιος είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι απίθανο να αποτρέψουν τους εποίκους που διαπράττουν βίαιες πράξεις, οι οποίες σπάνια διώκονται ποινικά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να απευθυνθεί στην παλαιστινιακή και αραβική κοινότητα των ΗΠΑ, αλλά η κίνηση αυτή είναι τελικά «άχρηστη», τονίζει ο ίδιος.

10:17 Η UNRWA προτείνεται για το Νόμπελ Ειρήνης Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε σήμερα ένας Νορβηγός βουλευτής.

10:07 Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματά τους πολεμούν τη Χαμάς σε όλες τις περιοχές της Γάζας – Το Iron Dome αναχαίτισε «ύποπτο εναέριο στόχο» από τη Λωρίδα της Γάζας Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματά τους σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι μάχες συνεχίζονται σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Στη δυτική Χαν Γιουνίς, η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών σκότωσε περίπου 20 ενόπλους, κυρίως σε μάχες από κοντά, σύμφωνα με τις IDF. Οι αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες της Χαμάς στην περιοχή, κατάσχοντας όπλα.

Επίσης στη δυτική Χαν Γιουνίς, οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Γκιβάτι διέταξε αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, καθώς και σε έναν πυρήνα που εκτόξευε αντιαρματικούς πυραύλους κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Σε ένα άλλο περιστατικό, στρατιώτες της Γκιβάτι εξολόθρευσαν έναν άλλο πυρήνα της Χαμάς και κατάσχεσαν μια κρύπτη με RPG.

Εν τω μεταξύ, στην κεντρική Γάζα, το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε πλήγματα κατά μήκος της ακτής της Λωρίδας, βοηθώντας τις χερσαίες δυνάμεις της Ταξιαρχίας Ναχάλ που επιχειρεί στην περιοχή, αναφέρουν οι IDF.

Στον καταυλισμό Σάτι της βόρειας Γάζας, οι IDF λένε ότι η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε περισσότερους από δέκα ενόπλους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

09:58 Haaretz: Η άρνηση του Νετανιάχου να κάνει παραχωρήσεις θα είναι θανατική καταδίκη για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα Η Haaretz αναφέρεται με σκληρό τρόπο στη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφορικά με τις νέες συνομιλίες για νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός καιο απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Στο editorial της η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η άρνηση του Νετανιάχου να κάνει παραχωρήσεις θα είναι θανατική καταδίκη για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ‘εικόνα νίκης’ χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Η εγκατάλειψη μιας συμφωνίας, όσο επώδυνοι και αν είναι οι όροι της, και μια ακόμη εγκατάλειψη όσων είναι ακόμη ζωντανοί θα εμποδίσει την ισραηλινή κοινωνία να επουλώσει τις πληγές της 7ης Οκτωβρίου», γράφει χαρακτηριστικά η Haaretz.

09:49 Ο συριακός στρατός λέει ότι κατέρριψε μια σειρά από ισραηλινές ρουκέτες Σύμφωνα με το Reuters, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα συστήματα αεράμυνάς του κατέρριψαν μια σειρά από ισραηλινές ρουκέτες.

09:39 Σειρήνες ακούγονται στην Κιριάτ Σμόνα και στις τριγύρω περιοχές Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF και ισραηλινά ΜΜΕ, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στην Κιριάτ Σμόνα και τις κοντινές περιοχές στο Ισραήλ.

09:29 Η Ιορδανία συνέλαβε τέσσερις Ισραηλινούς για παράνομη διέλευση των συνόρων Ο ιορδανικός στρατός συνέλαβε τέσσερις Ισραηλινούς, ανάμεσά τους και στρατιώτες, για παράνομη διέλευση των συνόρων, όπως μεταδίδει ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 14.

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι συνελήφθησαν κοντά στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από αρκετές ώρες με τη βοήθεια «πολιτικής παρέμβασης».

09:19 Τρεις μέρες συμπληρώνονται χωρίς νέα από την εξάχρονη Χιντ και την ομάδα που έσπευσε να τη διασώσει Οι Times of Gaza αναφέρουν ότι συμπληρώνονται τρεις ημέρες χωρίς νέα από την εξάχρονη Χιντ και την ομάδα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που έσπευσε να την απομακρύνει με ασφάλεια από το σημείο της φονικής επίθεσης στο αυτοκίνητο της οικογένειάς της στην πόλη της Γάζας.

09:10 UNICEF: Η κατάσταση για τα παιδιά της Γάζας γίνεται καθημερινά όλο και πιο ζοφερή Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Καθρίν Ράσελ σημειώνει ότι «η κατάσταση για τα παιδιά στη Γάζα γίνεται καθημερινά όλο και πιο ζοφερή».

Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αφήσει τα παιδιά του εμπόλεμου θύλακα να απογοητευτούν.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να τα εγκαταλείψει», έγραψε στο Χ, κοινοποιώντας μια δήλωση της UNICEF από τις αρχές της εβδομάδας.

09:00 Το «επίπεδο πανικού» αυξάνεται μετά την υπόσχεση του Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο την πόλη Ράφα Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera στη Ράφα μεταδίδει ότι: «Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα στιγμή για μια τέτοια δήλωση. Τα σχόλια του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σχετικά με την επέκταση της επίθεσης του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα εγείρουν πολλά ερωτήματα.

Ο Γκάλαντ λέει ότι ‘η νίκη δεν θα ολοκληρωθεί αν ο στρατός δεν προωθηθεί στη Ράφα’ – μια πόλη που έχει κηρυχθεί «ασφαλής ζώνη». Για τους Παλαιστίνιους, αυτό σημαίνει άλλη μια γενοκτονία. Το γεγονός είναι ότι η πόλη αυτή είναι υπερπλήρης με 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είναι στριμωγμένοι σε αυτόν τον μικρό χώρο, στερούμενοι βασικών εφοδίων για την επιβίωση.

Η δήλωση του Γκάλαντ δείχνει μια παντελή έλλειψη φροντίδας για αυτούς τους ανθρώπους. Για πολλούς αύξησε το επίπεδο του πανικού. Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Αυτό είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μόνο τα αιγυπτιακά σύνορα».

08:51 Συριακή αντιπολίτευση: Το Ισραήλ επιτίθεται σε ιρανικές πολιτοφυλακές κοντά στη Δαμασκό Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης στη Συρία ανέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε ιρανικές πολιτοφυλακές κοντά στη Δαμασκό, στην πόλη Σαγιντά Ζαϊνάμπ.

08:41 Η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να δεχθεί «πολιτική δέσμευση» από το Ισραήλ για το παλαιστινιακό κράτος Το Ριάντ είναι πρόθυμο να δεχθεί μια πολιτική δέσμευση από το Ισραήλ για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους – και όχι κάτι πιο δεσμευτικό – καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα αμυντικό σύμφωνο με την Ουάσινγκτον ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μήνες διπλωματίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ φάνηκε σαν να πήγαν χαμένοι τον Οκτώβριο, καθώς ο θυμός στον αραβικό κόσμο αυξήθηκε λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να ενισχύσει την κατάσταση της ασφάλειάς της μπροστά στις απειλές του Ιράν, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώνυμες περιφερειακές πηγές.

Το Ριάντ προσπαθεί τώρα να παράσχει περιθώριο για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, μην επιμένοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, είπαν οι ανώνυμες πηγές στο Reuters.

08:32 Ο Μπάιντεν στην τελετή παραλαβής των σορών των τριών νεκρών στρατιωτών στην Ιορδανία Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιβλέψει την επιστροφή των σορών τριών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία σε αμερικάνικο έδαφος.

Οι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε βάση στην Ιορδανία, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγόρησε μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αυτοί ήταν οι πρώτοι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι σοροί των Γουίλιαμ Τζερόμ Ρίβερς, Κένεντι Λάντον Σάντερς και Μπριόνα Αλεξόντρια Μόφετ θα φτάσουν σε αεροπορική βάση στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ.

08:22 Διαδηλωτές υπέρ της κατάπαυσης του πυρός συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μπλίνκεν Διαδηλωτές υπέρ της κατάπαυσης του πυρός συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν την Πέμπτη σε συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και ενάντια στην αμερικάνικη εμπλοκή στον πόλεμο στη Γάζα, ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

08:13 Η αυστραλιανή αστυνομία λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα «εξαϋλώστε τους Εβραίους» Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η εγκληματολογική ανάλυση δεν βρήκε αποδείξεις ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές φώναζαν «εξαϋλώστε τους Εβραίους» έξω από την Όπερα του Σίδνεϊ πέρυσι, αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένοι χρησιμοποίησαν αντισημιτικά συνθήματα.

Περίπου 1.000 φιλοπαλαιστίνιοι υποστηρικτές διαδήλωσαν τον Οκτώβριο στο κέντρο του Σίδνεϊ προς την εμβληματική Όπερα της πόλης, την οποία η κυβέρνηση είχε φωτίσει στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας μετά από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ανεπιβεβαίωτο υλικό σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε μια μικρή ομάδα να ανάβει φωτοβολίδες και να φωνάζει κάποιες λέξεις με τον υπότιτλο «εξαϋλώστε τους Εβραίους». Η αστυνομία είχε προσλάβει έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα στη βιομετρική επιστήμη για να εξετάσει τα οπτικοακουστικά αρχεία.

«Η φράση που φωνάχτηκε κατά τη διάρκεια αυτής της διαμαρτυρίας ήταν «Πού είναι οι Εβραίοι;» και όχι μια άλλη φράση, όπως κατά τα άλλα αναφέρεται ευρέως», δήλωσε ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάλκολμ Λάνιον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης.

Ο Λάνιον είπε ότι υπήρχαν στοιχεία για άλλες «προσβλητικές και εντελώς απαράδεκτες» αντισημιτικές δηλώσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές. «Αλλά νομίζω ότι η κύρια διαφωνία αφορούσε τη φράση που φωνάχτηκε», δήλωσε ο Λάνιον, προσθέτοντας ότι τα ηχητικά και οπτικά αρχεία που επιθεώρησε η αστυνομία δεν ήταν παραποιημένα.

Οι άνθρωποι που έδωσαν καταθέσεις στην αστυνομία ότι άκουσαν προσβλητικά συνθήματα δεν μπορούσαν να τα αποδώσουν σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Η αστυνομία θα συνεχίσει να ερευνά αν διαπράχθηκαν αδικήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, δήλωσε ο Λάνιον.

08:03 Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί θέλουν εκλογές μόλις συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την εφημερίδα Maariv, δείχνει ότι το 49% των ερωτηθέντων επιθυμεί την προκήρυξη εκλογών μόλις συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο υπουργός πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ είναι καταλληλότερος για να ηγηθεί της χώρας από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έλαβε μόνο 32% στη δημοσκόπηση.

Η δημοτικότητα του Νετανιάχου έχει πέσει κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στον πόλεμο κατά της Γάζας και την αποτυχία του να εξασφαλίσει την επιστροφή Iσραηλινών om;hrvn από τα παλαιστινιακά εδάφη.

07:54 Δικαστής καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει την υποστήριξη για «πιθανή γενοκτονία» στη Γάζα Αν και αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή που κατηγορούσε τον πρόεδρο και άλλους ανώτερους αξιωματούχους ότι είναι συνένοχοι στην καταγγελλόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, δικαστής κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξετάσει την «αδιάλειπτη υποστήριξή» της προς το Ισραήλ.

«Το δικαστήριο αυτό καλεί τους εναγόμενους να εξετάσουν τα αποτελέσματα της αδιάλειπτης υποστήριξής τους στη στρατιωτική πολιορκία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», δήλωσε ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζέφρι Γουάιτ.

07:44 Σπάνιες φωτογραφίες Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα. Οι μαχητές του ένοπλου τμήματος της Χαμάς φαίνεται να στοχεύουν ισρηαλινά άρματα μάχης.

07:35 Κατακόρυφη μείωση της κυκλοφορίας τάνκερ «Εξαφανίστηκαν» και τα δεξαμενόπλοια, μετά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, από την Ερυθρά Θάλασσα μετά την πυραυλική επίθεση των Χούθι την προηγούμενη Παρασκευή, η οποία έβαλε φωτιά σε πλοίο που διαχειρίζεται η Trafigura, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons.

07:26 ISW και CTP για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού Μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο πραγματοποίησαν έξι διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας την Πέμπτη, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Επίσης, την Πέμπτη, Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα – ενώ μάχονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις στις βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές της επικράτειας της Λωρίδας – εκτόξευσαν ρουκέτες και έριξαν όλμους στο νότιο Ισραήλ.

Στην τελευταία τους εκτίμηση του πεδίου μάχης για τον πόλεμο στη Γάζα, οι δύο αμερικανικές δεξαμενές σκέψης αναφέρουν ακόμη ότι αξιωματούχοι των ισραηλινών και αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να συναντήθηκαν στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την επιχείρηση του Ισραήλ στη νότια Γάζα, η οποία φέρεται να έχει ως επόμενο στόχο τη Ράφα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συνωστιστεί στη Ράφα τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα να γλιτώσουν από την ένταση των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ σε άλλα σημεία της παλαιστινιακής επικράτειας.

«Η Αίγυπτος έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι μια επιχείρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ροή Παλαιστινίων προσφύγων προς τη χερσόνησο του Σινά», αναφέρουν τα ISW/CTP.

«Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει πού θα εκκενώσει τον άμαχο πληθυσμό», σημειώνουν οι δεξαμενές σκέψης, επικαλούμενες ανταποκριτή του ραδιοφώνου του ισραηλινού στρατού.

07:17 Το Βέλγιο θα καλέσει για εξηγήσεις την Ισραηλινή πρέσβη μετά την «πλήρη καταστροφή» της αναπτυξιακής του υπηρεσίας στη Γάζα Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου δηλώνει ότι θα καλέσει για εξηγήσεις την Ισραηλινή πρέσβη μετά την «πλήρη καταστροφή» των γραφείων της αναπτυξιακής υπηρεσίας του Βελγίου στη Γάζα από επίθεση.

07:07 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς υποφέρουν από «σοβαρή έλλειψη οξυγόνου» για τη θεραπεία των ασθενών Παράνομοι Ισραηλινοί έποικοι προσπάθησαν να πυρπολήσουν ένα αυτοκίνητο στα περίχωρα της παλαιστινιακής πόλης αλ-Σαουίγια, νότια της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη Η επίθεση έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά από εκτελεστικό διάταγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιτρέπει τη λήψη μέτρων κατά «προσώπων που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη Τα πτώματα 12 ανθρώπων βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού που καταστράφηκε «πριν από εβδομάδες» από ισραηλινό χτύπημα στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης

06:58 Ο Τριντό λέει ότι η ισλαμοφοβία δεν έχει θέση στον Καναδά Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την επίθεση σε τζαμί στην καναδική πόλη Μισισάουγκα «δειλή, ανησυχητική και απαράδεκτη».

«Η ισλαμοφοβία δεν έχει θέση σε καμία από τις κοινότητές μας», έγραψε στο Χ.

Οι δράστες πέταξαν πέτρες από το παράθυρο του τζαμιού την Κυριακή.

Η επίθεση διερευνάται ως έγκλημα μίσους και υποστηρικτές των δικαιωμάτων λένε ότι αποτελεί μέρος της αύξησης της ισλαμοφοβίας στον Καναδά.

06:48 Γερουσιαστής των ΗΠΑ: Ο Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει τους «εξτρεμιστές εποίκους» Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν εξήρε το «σημαντικό» εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επιβάλλει κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους.

«Η κυβέρνηση Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει τους εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη που επιτίθενται και σκοτώνουν Παλαιστίνιους. Όποιος διευκολύνει τη βία των εποίκων πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε στο Χ.

Το εκτελεστικό διάταγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν θα επιβάλει κυρώσεις σε μόλις τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για τον ρόλο τους σε επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων που υπονομεύουν «την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη».

06:39 Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν για άλλη μια φορά επιδρομές στις πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς και Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ένοπλες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ενώ έφοδοι σε σπίτια έγιναν και στις τρεις πόλεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί συλλήψεις, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης επιδρομές και συλλήψεις στις ακόλουθες τοποθεσίες:

Στην πόλη αλ-Μαζρά αλ-Σαρκίγια’α, βόρεια της Ραμάλας Στις πόλεις Μπακάτ αλ-Χατάμπ και Χατζάχ, ανατολικά της Καλκίλια Στην πόλη Μπέιτ Φατζάρ, νότια της Βηθλεέμ Ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Αζούν, ανατολικά της Καλκίλια Ένας άνδρας συνελήφθη στο χωριό Μπακάτ αλ-Χατάμπ, ανατολικά της Καλκίλια Δείτε σχετικό βίντεο από την περιοχή της Καλκίλια:

06:30 ΟΗΕ: Τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ-Άμαλ και υποφέρουν από «σοβαρή έλλειψη οξυγόνου» Οι συνεχιζόμενες σφοδρές μάχες κοντά στα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια» του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών και των εσωτερικά εκτοπισμένων που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στις εγκαταστάσεις, αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, στην καθημερινή της ενημέρωση.

Και τα δύο νοσοκομεία υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη οξυγόνου» για τη θεραπεία των ασθενών, προσθέτει η υπηρεσία.

Η OCHA αναφέρει επίσης ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να καταφεύγουν στη Ράφα, λέγοντας ότι η νότια πόλη φιλοξενεί πλέον περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 118 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 190 τραυματίστηκαν μεταξύ των απογευμάτων της 31ης Ιανουαρίου και της 1ης Φεβρουαρίου.

06:20 Συνεχίζεται για 119 ημέρες η αιματοχυσία στη Γάζα Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και σε όλη τη Μέση Ανατολή που «βράζει» με τον κίνδυνο περιφερειακού πολέμου να είναι μεγάλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments