Πολιτική

Ανυποχώρητος ο αγροτικός κόσμος – Διαλλακτική η κυβέρνηση

Ανυποχώρητος ο αγροτικός κόσμος – Διαλλακτική η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΕ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΛΑΡΙΣΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Κλιμακώνει ο αγροτικός κόσμος, σε ανοικτό διάλογο καλεί ο πρωθυπουργός.

Έτοιμοι για μαζική κάθοδο στην Αθήνα με χιλιάδες τρακτέρ τις επόμενες μέρες είναι οι αγρότες όλης της χώρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της πανελλαδικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χτες, στην Νίκαια της Λάρισας.

Αποφασίστηκε ο αποκλεισμός εθνικών και επαρχιακών δρόμων, καθώς και τελωνείων ενώ την επόμενη εβδομάδα προτίθενται να κατεβούν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κ. Μαρούδας, επεσήμανε: «Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ. Αν δεν λάβουμε απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα ενωθούν σε έναν ποταμό που θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα, πλημμυρίζοντας την πρωτεύουσα».

Μπλόκα παντού στήνουν οι αγρότες, εντείνοντας τις πιέσεις, με στόχο την κυβέρνηση επί τη βάσει των αιτημάτων που υιοθέτησαν στον απόηχο της σύσκεψης της Νίκαιας. Το μεσημέρι της Τετάρτης οι αγρότες έστησαν νέα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας, για μικρό χρονικό διάστημα. Στα Μάλγαρα (στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης) ήταν για 20 λεπτά, στο Δερβένι μισή ώρα και στην παλαιά Εθνική Οδό στην Ερμίτσα μία ώρα.

Επίσης σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, προχωρούν οι αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού, στις 3 μετά το μεσημέρι και για λίγη ώρα, ενώ έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ.

Παράλληλα, στις 5 το απόγευμα, αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, απειλώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Κάλεσμα Μητσοτάκη για ανοικτό διάλογο

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου κλιμακώνονται, ο πρωθυπουργός απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες για ανοικτό διάλογο, με τον όρο να είναι ανοικτές και οι οδικές αρτηρίες της χώρας.

Συγκεκριμένα, κινούμενος σε αντίθετη ρότα από το αγροτικό κίνημα,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα σε ομιλία του στο Χαϊδάρι το πρωί της Τετάρτης αφήνοντας αιχμές για τα μπλόκα που προσανατολίζονται να κάνουν οι αγρότες λέγοντας «ανοιχτός διάλογος γίνεται με ανοιχτούς δρόμους».

«Κάνεις δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο οσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους αγρότες ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε την φορολογία για τους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μια κοινή αγροτική πολιτική που, ναι, έχει δυσκολίες και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ – προσέξτε 1 δισεκατομμύριο ευρώ – την τετραετία για αποζημιώσεις και είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο».

«Αλλά να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κάνεις δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του» κατέληξε για τους αγρότες ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments