Οικονομία

Χατζηδάκης: Υπερέβημεν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που είχε τεθεί 1,1% του ΑΕΠ

Χατζηδάκης: Υπερέβημεν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που είχε τεθεί 1,1% του ΑΕΠ

Πηγή Φωτογραφίας: Εκδήλωση από τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τίτλο "Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη", Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ήταν η πορεία των δημοσίων εσόδων τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, πέρυσι αυξήθηκαν κατά 9,2%.

Το 2023 ήταν μία ακόμα δύσκολη χρονιά με δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση. Διπλές εκλογές και φυσικές καταστροφές ανάγκασαν, μεταξύ άλλων, το οικονομικό επιτελείο να διαθέσει σημαντικά κονδύλια για την αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν.

Παρόλα αυτά, από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 επιτεύχθηκε. «Τώρα σύντομα που θα βγουν τα επίσημα στοιχεία κατορθώσαμε και υπερέβημεν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που είχε τεθεί 1,1% του ΑΕΠ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της χώρας» ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ήταν η πορεία των δημοσίων εσόδων τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, πέρυσι αυξήθηκαν κατά 9,2%. Αύξηση ο οποία, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, επιτεύχθηκε χωρίς την επιβολή νέων φόρων αλλά περισσότερο εξαιτίας της ανάπτυξης και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και λιγότερο λόγω της επίπτωσης του πληθωρισμού ο οποίος υποχώρησε σε σχέση με το 2022.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι δεν θα καταγραφούν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρόβλεψη για 2,4% το προηγούμενο έτος αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%. Αντίθετα «απόσταση» καταγράφεται στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της «αγοράς» αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024. Σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%. Εκτιμήσεις οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1% με τη συμβολή και των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εν αναμονή των νέων χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν την Παρασκευή 15 του μηνός, με βάση τις Φθινοπωρινές προβλέψεις, το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 1,3%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments