Πολιτική

Κυβέρνηση: Παράθυρο συναίνεσης ενόψει του αυριανού ραντεβού

Κυβέρνηση: Παράθυρο συναίνεσης ενόψει του αυριανού ραντεβού

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κυβερνητική διάθεση για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

Με θετική διάθεση αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί επιτελείς την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μαξίμου. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ήδη μιλήσει για παράθυρο συναίνεσης και διάθεση της κυβέρνησης για καλόπιστο διάλογο, αρκεί αυτός να γίνει με ανοιχτό δρόμους, χωρίς να κλείσει η εθνική οδός.

Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας ότι «από το 2019 η κυβέρνηση έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», τονίζοντας ότι τα δημοσιονομικάπεριθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το πεδίο, ωστόσο μπορούν να συζητηθούν μεσομακροπρόθεσμες λύσεις, όχι όμως και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Για το θέμα του κόστους παραγωγής από τις συγκυρίες σε σχέση με τη ζήτηση των τελευταίων ημερών, θυμίζουμε την απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από 13% σε 6% και του ΦΠΑ στην αγορά γεωργικών μηχανημάτων από 24% σε 13%.

Επιπλέον, θα επιστραφεί για τρίτη συνεχή χρονιά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η επιπλέον έκπτωση 10% της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και της ΔΕΗ στη μεταρρύθμιση της γης, η οποία ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ, καθώς και η ρύθμιση οφειλών προς τοπικούς και γενικούς οργανισμούς. Ενώ η Κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τον ρυθμό αξιοποίησης και απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, που προορίζονται ειδικά για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία και ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση αυστηροποιεί τις ρυθμίσεις των συνόρων και της αγοράς για το σημαντικό θέμα των ελληνικών εισαγωγών, κυρίως γάλακτος.

Στην αντιπροσωπεία με τους 15 εκπροσώπους των αγροτών και της Κυβέρνησης θα παρευρεθούν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Τονίζεται ότι η αντιπροσωπεία των αγροτών προσέρχεται το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό με μια σειρά αιτημάτων, με αιχμή το κόστος παραγωγής, ενώ ειδικά για δε την τιμή του αγροτικού  ρεύματος αναμένεται να ζητήσουν τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments