Πολιτική

Σε αναζήτηση του “Αντιμητσοτάκη”

Σε αναζήτηση του “Αντιμητσοτάκη”

Πηγή Φωτογραφίας: [366378] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Απόψε η εκδήλωση με τον τίτλο "Απέναντι στον Μητσοτάκη, τι;".

Το σκηνικό της κεντροαριστεράς, δεν θυμίζει σε τίποτα το τοπίο της προεκλογικής περιόδου του περασμένου καλοκαιριού. Οι ανατροπές που έχουν συντελεστεί είναι σημαντικές. Ο Σύριζα παραμένει στα χέρια του κλειστού κύκλου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, με έναν εντελώς απολιτικό αρχηγό που αυτοπροβάλλεται σαν ο «Μητσοτάκης της Αριστεράς».

Η ψυχή της βαθιάς αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσχιστεί και έχει ιδρύσει ένα νέο κόμμα, τη Νέα Αριστερά, η οποία από την πρώτη μέρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και το ΠΑΣΟΚ, κλειδωμένο σε χρονοκάψουλα από το καλοκαίρι του 2022, είδε τα δημοσκοπικά του ποσοστά να αυξάνονται, κυρίως λόγω της υποχώρησης των δυνάμεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναβιώνει άραγε η προεκλογική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση ενός «Δημοκρατικού Μετώπου»; Εκδηλώνεται μια προσπάθεια συγκρότησης ενός κοινού σχήματος και ενός κοινού ψηφοδελτίου, εν όψει των ευρωεκλογών του 2024; Δόθηκε το σήμα της εκκίνησης κάποιων πολιτικών ζυμώσεων στα πλαίσια συνεννόησης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης; Βρισκόμαστε μπροστά στην εμφάνιση νέων δελφίνων, όπως είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στο ΠΑΣΟΚ και ο Διονύσης Τεμπονέρας στον Σύριζα και στο εκ νέου πλασάρισμα της Έφης Αχτσιόγλου στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει επιλέξει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις διαφωνίες, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και έχει σαφώς αναθέσει στον εαυτό του έναν διακριτό ρόλο εν όψει της “μετα-Κασσελάκη” εποχής που μπορεί να ξεκινήσει μετά το ατυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Με αυτόν τον τρόπο, αξίζει να θυμηθούμε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο την απόλυτη νίκη.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ. Και κάνει τα πρώτα του βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου επιχειρεί να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά την αποτυχία της να αμφισβητήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή της να παραδώσει τον ηγετικό ρόλο στο νέο κόμμα στον Αλέξη Χαρίτση.

Υπάρχει όμως χώρος για τέτοιες κινήσεις;

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανταγωνίζονται μέχρι τις ευρωεκλογές για τη δεύτερη θέση μετά τη Νέα Δημοκρατία και για την κυρίαρχη εγχώρια εκπροσώπηση στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα. Οπότε αυτή η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς από την έκβασή της θα κριθούν όχι μόνο οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης ημέρας, αλλά και το πολιτικό μέλλον των αρχηγών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments