Πολιτική

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στο ραντεβού με τους αγρότες

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στο ραντεβού με τους αγρότες

Πηγή Φωτογραφίας: [363032] ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΕΡΖΓΟΒΙΝΗΣ BORJANA KRISTO (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Τα 2+1 μέτρα που σκέπτεται ο πρωθυπουργός.

Στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο τι θα προτείνουν την Τρίτη στους αγρότες, με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα.

Πρόκειται για μια συνάντηση που απ’ ό,τι φαίνεται θα εξελιχθεί σε δύο μέρη. Αρχικά στις 12μμ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την 15μελή επιτροπή των μπλόκων των αγροτών, ενώ στις 13:00 θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση με το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα, το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Το βασικό αντίβαρο της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων των αγροτών είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την οποία εξετάζεται ένα μέρος της, πιθανότατα το 30%, να δοθεί προκαταβολικά στους αγρότες, το επόμενο διάστημα, σύντομα, και το υπόλοιπο να δοθεί σε δόσεις.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο έχει ήδη δοθεί έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα. Φαίνεται να εξετάζεται και κάποια επιπλέον ενεργειακή ελάφρυνση χωρίς επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση αυτή να αφορά τους παρόχους ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Προκαταβολικά το 30% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
  • Οριζόντια για όλους τους αγρότες τα μέτρα για το ρεύμα
  • Μέτρα και για τα επόμενα χρόνια για τους αγρότες

Επισημαίνεται ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πλαισιώνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Οικονομίας, Λευτέρης Αυγενάκης, Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς και ο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Από τη σύνθεση των συμμετεχόντων διαφαίνεται ο ουσιαστικός διάλογος που θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο έχει μελετήσει ένα προς ένα τα αιτήματα του αγροτικού κλάδου, σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα καίρια προβλήματα που μαστίζουν τον πρωτογενή τομέα. Και μπορεί οι πληροφορίες από τα κυβερνητικό στρατόπεδο να αντλούνται με το σταγονόμετρο, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ειδικά για το κόστος ενέργειας που επιβαρύνει τον αγροτικό προϋπολογισμό θα ληφθούν πρόσθετες παρεμβάσεις είτε μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους παρόχους στο αγροτικό ρεύμα (πέραν δηλαδή του 10%) με έμφαση στους αγρότες της Θεσσαλίας, είτε ένα μέτρο-έκπληξη, το οποίο θα δώσει «ανάσα» σε αγρότες-κτηνοτρόφους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments