Διεθνή

UNESCO: Καταστροφές $3,5 δισ. από τους Ρώσους σε πολιτιστικά μνημεία της Ουκρανίας

UNESCO: Καταστροφές $3,5 δισ. από τους Ρώσους σε πολιτιστικά μνημεία της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: odessa-life.od.ua

Η υπηρεσία του ΟΗΕ στάθηκε ιδιαίτερα στα ιστορικά κέντρα της Οδησσού και του Λβιβ, τα οποία προστατεύονται από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς και επλήγησαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει καταστροφές ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πολιτιστική κληρονομιά και στον πολιτιστικό τομέα της χώρας, καθώς και απώλειες 19 δισ. δολαρίων από έσοδα στην ψυχαγωγία, την τέχνη και τον τουρισμό, σύμφωνα με την UNESCO. Τον περασμένο Απρίλιο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, η έδρα της οποίας είναι στο Παρίσι, είχε υπολογίσει τις ζημιές αυτές σε σχεδόν 2,6 δισ. δολάρια, και τις απώλειες στον τουρισμό, την τέχνη και την ψυχαγωγία σε σχεδόν 14,6 δισ. δολάρια. Τα ποσά αυτά υπολογίστηκαν όταν η UNESCO εντόπισε σχεδόν 5.000 κατεστραμμένους χώρους μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, από τους οποίους 341 κατεστραμμένοι πολιτιστικοί χώροι έναντι 248 τον Απρίλιο του 2023. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί δύο χώροι που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco, το ιστορικό κέντρο της Λβίβ, στη δυτική Ουκρανία, και το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Κιάρα Ντέτσι Μπαρντέσκι, εκπρόσωπος της UNESCO στην Ουκρανία, ανέφερε κυρίως τον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Οδησσού, ένα «σύμβολο για όλη την κοινότητα», που υπέστη μεγάλες ζημιές από ρωσικό πλήγμα τον περασμένο Ιούλιο. Ο καθεδρικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ιδρύθηκε πριν από 200 και πλέον χρόνια και καταστράφηκε από τους Σοβιετικούς το 1936. Ξαναχτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 χάρη σε δωρεές και το 2010 καθαγιάσθηκε από τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλο. Ο καθεδρικός ναός έχει «θρησκευτική και πνευματική αξία για την πόλη και για την κοινότητα» αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται, δήλωσε η Μπαρντέσκι. Επτά πολιτιστικές τοποθεσίες και μία φυσικού κάλλους στην Ουκρανία περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, εκ των οποίων το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, στη νοτιοδυτική Ουκρανία, το οποίο είχε γλιτώσει από τα πυρά τον πρώτο χρόνο της σύγκρουσης, εντάχθηκε φέτος στον κατάλογο. Δεκαέξι άλλα σημεία, όπως το κέντρο της πόλης Τσερνίχιβ, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του πολέμου, περιλαμβάνονται σε έναν «ενδεικτικό» κατάλογο της UNESCO για μελλοντική καταχώρηση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments