Πολιτική

Η στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Η στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αναμένονται πρωτοβουλίες προς ικανοποίηση της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Τις κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να ανακτήσει τους ψηφοφόρους οι οποίοι τον περασμένο Ιούνιο εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ, αλλά τώρα αποστασιοποιούνται και τοποθετούνται στην κατηγορία των αναποφάσιστων, αναζητούν στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τα δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και θεωρεί πως οι απώλειες στη ΝΔ είναι φυσιολογικές και σε κάποιο βαθμό διαχειρίσιμες, αλλά έχει θέσει το επιτελείο του σε πλήρη επιφυλακή για να αποφευχθούν τα όποια δυσάρεστα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα να ξορκιστεί το “σύνδρομο της δεύτερης τετραετίας” και να εντοπιστούν και να διορθωθούν άμεσα οι παρατυπίες. Εξάλλου, με δεδομένο τον πάντα “χαλαρό” χαρακτήρα των ευρωεκλογών και τη δυνατότητα των πολιτών να στείλουν διαφορετικά μηνύματα από διαφορετικές κατευθύνσεις, το στοίχημα στην Πειραιώς να κρατήσει ψηλά τη γαλάζια παράταξη δεν είναι εύκολο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου και ο κομματικός μηχανισμός ξεδιπλώνουν την στρατηγική των επόμενων 3,5 μηνών, γύρω από τρία κεφαλαιώδη σημεία.

Πρώτον, είτε εξωτερικά, όπως τα προβλήματα με τους αγρότες, είτε εσωτερικά, όπου κυριαρχεί η ιδιαίτερα επικριτική στάση του Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελέγξει όλα τα δύσκολα μέτωπα. Με φόντο την “κάθοδο” των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι ο οικονομικός της χώρος έχει εξαντληθεί.

Υπενθυμίζουν τα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα, όπως η παρέμβαση στο ρεύμα και η άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ τονίζουν ότι σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρίες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις διαμαρτυρίες. “Υπάρχει νόμος για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, ο οποίος πρέπει να τηρείται”, επισημαίνουν. Η σύγχυση που προκάλεσαν 52 διαφορετικές φωνές εντός της γαλάζιας Κ.Ο. για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και ουσιαστικά οι σφοδρές επιθέσεις στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι δύο πράγματα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει. Δεν απαντά στον Σαμαρά, ο οποίος θέτει ευθέως το θέμα της απώλειας ιδεολογικής ταυτότητας στη ΝΔ, και σκοπεύει να συνεχίσει έναν διάλογο που μόνο ζημιογόνος μπορεί να είναι με εκλογικούς όρους. Η αίσθηση που έχουν οι επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ασκεί σκληρή κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου με κάθε ευκαιρία για να δικαιολογήσει την εξουσία του.

Κατά δεύτερον, από τις αρχές Μαρτίου και μετά, θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί μια “καθαρή” περίοδος χωρίς να ανοίξουν δύσκολα νομοθετήματα ή νέα μέτωπα. Στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, δεν είναι τυχαίο ότι τα νομοσχέδια για το ποινικό δίκαιο θα ψηφιστούν στη Βουλή ν το Σαββατοκύριακο 21-22 Φεβρουαρίου και για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στις 6-7 Μαρτίου. Με άλλα λόγια, υπάρχουν τρεις ολόκληροι μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν αναμένονται “ριψοκίνδυνες” πρωτοβουλίες για την κοινωνική γαλήνη και την κομματική ενότητα και η έμφαση θα δοθεί σε μια θετική ατζέντα για θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι κραδασμοί που θα προκύψουν από δύσκολες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων, θα απορροφηθούν, εφόσον συνεχιστεί η παραγωγή έργου με έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται «με τους πολλούς και όχι τους λίγους».

Τρίτον, σχεδιάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ικανοποιήσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την τελευταία νομοθεσία αναφορικά με τα ομόφυλα ζευγάρια. Η έμφαση θα δοθεί σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος. Ένα εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάιο, ένα μήνα πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κύριοι πυλώνες του είναι η στήριξη των οικογενειών, η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, η διαχείριση της γήρανσης και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής με παράλληλη προώθηση της ανάπτυξης. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί μια σειρά μέτρων υπέρ της “πυρηνικής οικογένειας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments