Πολιτική

Στη Ντόχα ο Μητσοτάκης – Το Σάββατο η συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Αλ Θάνι

Στη Ντόχα ο Μητσοτάκης – Το Σάββατο η συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Αλ Θάνι

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Ο πρωθυπουργός έφθασε ήδη στο Κατάρ όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις Σουλτάν Μπιν Σάαντ Αλ Μουράιχι.

Ο πρωθυπουργός έφθασε ήδη στο Κατάρ όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις Σουλτάν Μπιν Σάαντ Αλ Μουράιχι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από την Ινδία μετέβη στο Κατάρ, όπου αύριο Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι στη Ντόχα. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός έφθασε ήδη στο Κατάρ όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις Σουλτάν Μπιν Σάαντ Αλ Μουράιχι.

Τι σηματοδοτεί η εμβάθυνση της ελληνο-ινδικής συνεργασίας

“Σύμμαχο” και “στρατηγικό εταίρο” ονόμασε την Ινδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά την υποδοχή του από τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι όσο και κατά την ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη “Raisina Dialogue”. Πρόκειται για εκφράσεις που σηματοδοτούν ραγδαία αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με μία χώρα που μέχρι πρότινος δεν βρισκόταν εμφανώς στο “ραντάρ” της.

Η Αθήνα (ο Πειραιάς για την ακρίβεια) και το Δελχί (και η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, η Βομβάη) είναι τα δύο άκρα μιας αλυσίδας με τον Περσικό Κόλπο και το Ισραήλ ως μεσαία σημεία. Η σχέση αυτή είναι απαραίτητη για να ενθαρρυνθεί η συμφιλίωση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα.

Η πολυπληθής επιχειρηματική ομάδα. που συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράμμισε τη σημασία της Ινδίας ως μιας τεράστιας και ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς. Ωστόσο, καθώς αυξάνονται οι οικονομικές φιλοδοξίες, ξεδιπλώνονται οι πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις των διμερών σχέσεων. Η αμοιβαία υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας και της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένας μόνο δείκτης.

Το γεγονός ότι η Ινδία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από άποψη πληθυσμού (και η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δημοκρατία στον κόσμο) και η μόνη χώρα που θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 8% το 2023, είναι αρκετό για να καταδείξει τη σημασία της στη διεθνή ισορροπία. Και αυτό, διότι ο ρόλος της Ινδίας στη διαφύλαξη της στρατηγικής της αυτονομίας είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση της διεθνούς ισορροπίας σε μια εποχή θεαματικών γεωπολιτικών αλλαγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments