Nέα της αγοράς

ΗΠΑ: Η «εχθρική» πολιτική Μπάιντεν φέρνει κέρδη ρεκόρ στις Big Oil

ΗΠΑ: Η «εχθρική» πολιτική Μπάιντεν φέρνει κέρδη ρεκόρ στις Big Oil

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Oil platform in the ocean with the sun setting behind it

Η πετρελαϊκή βιομηχανία γκρινιάζει για τη στάση του Λευκού Οίκου, αλλά κερδίζει δισ.

Τα κέρδη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παρόλο που ο κλάδος επικρίνει τις «εχθρικές» πολιτικές της κυβέρνησής του και προειδοποιεί ότι μια δεύτερη θητεία θα ήταν «καταστροφική» για τον κλάδο.

Οι κορυφαίοι 10 εισηγμένοι φορείς της χώρας κατά αξία, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν την ανακοίνωση των κερδών τους για το 2023 αυτή την εβδομάδα, εκτιμάται ότι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν καθαρό καθαρό εισόδημα 313 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν , από 112 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως  γράφουν οι Financial Times, η συλλογική κεφαλαιοποίηση αγοράς του ομίλου — που περιλαμβάνει ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Hess, Devon Energy, Diamondback Energy και Coterra Energy — εκτινάχθηκε κατά 132%  κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σε πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με πτώση 12% τα πρώτα τρία χρόνια του Τραμπ. Τα στοιχεία για τα κέρδη τους για το 2023 βασίζονται σε αναφορές κερδών εκτός από το Devon, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη.

Πάνω από 280 δισ. δολ. το κέρδος των Big Oil από τον πόλεμο – «Δωράκια» μαμούθ στους μετόχους

Νέα ρεκόρ

Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει σπάσει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια: τον Νοέμβριο, η παραγωγή πετρελαίου έφτασε τα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα καταγράφοντας ιστορικό ψηλό, ενώ το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 105 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα για πρώτη φορά. Το έθνος ξεπέρασε το Κατάρ και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο πέρυσι.

Η υπεραπόδοση υπό τον Μπάιντεν υπογραμμίζει τον περιορισμένο ρόλο του Λευκού Οίκου στην υπαγόρευση της τύχης του κλάδου. Το πρόσφατο κέρδος οδηγήθηκε εν μέρει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου . Μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης από τα βάθη του σοκ Covid-19 το 2020 στήριξε επίσης τις τιμές. Το West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 80 δολάρια το βαρέλι κατά τα πρώτα τρία χρόνια του Μπάιντεν σε σύγκριση με 58 δολάρια/β επί Τραμπ.

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πνίξει τη βιομηχανία και τις τρομερές προειδοποιήσεις ότι μια νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έθετε σε κίνδυνο την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια.

«Από την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει βάλει στο στόχαστρο τους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας μας και υπονόμευσε ενεργά τις προσπάθειες της Αμερικής να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον αυτόν τον μήνα.

Πράσινη ατζέντα

Ο Μπάιντεν έκανε βάσισε την εκστρατεία του στην πιο φιλόδοξη ατζέντα για το κλίμα οποιουδήποτε προέδρου των ΗΠΑ στην ιστορία, υποσχόμενος να ηγηθεί μιας «μετάβασης από το πετρέλαιο». Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του εφάρμοσε μια σειρά πολιτικών που εξόργισε τη βιομηχανία – από την προσωρινή αναστολή της νέας χρηματοδοτικής μίσθωσης για την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων σε δημόσιες εκτάσεις έως την κατάργηση του αγωγού Keystone XL.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ωστόσο, απέσυρε μέρος αυτής της αρχικής ρητορικής, προτρέποντας τη βιομηχανία να κάνει περισσότερες γεωτρήσεις για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές στην αντλία και ενθαρρύνοντας τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να ανακόψει μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

«Για να καταπνίξει τον πληθωρισμό, ο Μπάιντεν υποστήριξε την παραγωγή ρεκόρ για να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου χαμηλά, ακόμη και ενώ ευνοούσε μεγαλύτερες εξαγωγές φυσικού αερίου για να βοηθήσει την ΕΕ», δήλωσε ο Paul Bledsoe, λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και πρώην σύμβουλος για το κλίμα στην κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον.

Ωστόσο, η εκστρατεία του Μπάιντεν ήταν απρόθυμη να διαλαλήσει την επιτυχία της βιομηχανίας υπό τον φόβο της αντίδρασης από την προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος και έσπευσε να επικρίνει τους χειριστές.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν το 2022, ο πρόεδρος κατηγόρησε την Exxon ότι βγάζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό». Πέρυσι η διοίκηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις υπεράκτιες χρηματοδοτικές μισθώσεις και τον Ιανουάριο διέκοψε την αδειοδότηση νέων τερματικών σταθμών LNG, εξοργίζοντας τους ηγέτες του κλάδου.

Επιτυχία

Ο Μάικ Σόμερς, διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, δήλωσε ότι η επιτυχία των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε παρά την «εχθρική» πολιτική ατζέντα του προέδρου, η οποία θα υπονόμευε την ενεργειακή ασφάλεια του έθνους εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

«Αν και δεν βλέπετε επιπτώσεις αυτή τη στιγμή, σπέρνουν τους σπόρους νομίζω για μειωμένη παραγωγή στο μέλλον. Κάθε εβδομάδα βλέπουμε έναν άλλο κανονισμό υπό αυτή την κυβέρνηση που νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιος», δήλωσε ο Sommers.

Αυτόν τον μήνα η API μήνυσε την κυβέρνηση Μπάιντεν για την απόφασή της να περιορίσει τις υπεράκτιες μισθώσεις, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αντίδραση της βιομηχανίας κατά των πολιτικών της για το κλίμα και την ενέργεια.

Ο Τραμπ και οι πληρεξούσιοί του έχουν καταστήσει την υποστήριξη για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βασικό μέρος της εκστρατείας του για επανεκλογή, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη επιτυχία του κλάδου εντάσσεται στην ατζέντα απορρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παρά ορισμένες αμφιβολίες στη βιομηχανία σχετικά με τον Τραμπ και την ατζέντα του κατά του ελεύθερου εμπορίου, οι μεγάλοι χορηγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να τάσσονται σε συντριπτική πλειοψηφία με το κόμμα του. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν λάβει 126,4 εκατομμύρια δολάρια σε εκλογικές δωρεές από τον εκλογικό κύκλο του 2020 από τη βιομηχανία, σε σύγκριση με μόλις 23,6 εκατομμύρια δολάρια που έλαβαν οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με έρευνα του OpenSecrets.

Ο Χάρολντ Χαμ, ο μεγιστάνας του σχιστόλιθου των ΗΠΑ και δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός δωρητής, είπε στους Financial Times ότι η νίκη του Μπάιντεν θα ήταν «καταστροφική» για τον κλάδο.

Υπογράμμισε επίσης, ότι πρόεδρος εφαρμόζει πολιτικές που θα οδηγούσαν σε «θάνατο» τη βιομηχανία, επικαλούμενος τους περιορισμούς των γεωτρήσεων σε ομοσπονδιακά εδάφη, την παύση των εγκρίσεων LNG και τους αυστηρότερους κανονισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments