Πολιτική

Στους βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής η δικογραφία για τα Τέμπη – τι περιλαμβάνει

Στους βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής η δικογραφία για τα Τέμπη – τι περιλαμβάνει

Πηγή Φωτογραφίας: Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για "τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό", Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η δικογραφία θα είναι στη διάθεση των βουλευτών για μία εβδομάδα, χρονικό διάστημα που κρίνεται επαρκές για να αξιολογήσουν το υλικό και να το εντάξουν στα πορίσματά τους. Δεν θα πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας

Στη διάθεση των βουλευτών βρίσκεται από την Πέμπτη η δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας που αριθμεί συνολικά 1.090 σελίδες περιλαμβάνοντας μηνυτήριες αναφορές, καταθέσεις και πορίσματα εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η δικογραφία θα είναι στη διάθεση των βουλευτών για μία εβδομάδα, χρονικό διάστημα που κρίνεται επαρκές για να αξιολογήσουν το υλικό και να το εντάξουν στα πορίσματά τους.

«Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμος, η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί», σχολίαζαν πηγές προσκείμενες στο προεδρείο της επιτροπής. «Με γνώμονα τη διασφάλιση της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας στη Λάρισα που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης», συμπλήρωναν, « τα μέλη της επιτροπής, από σήμερα κιόλας, θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00, καθώς και το Σάββατο από τις 9:00 το πρωί ως τις 15:00, να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν ότι «διαβιβάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Train Mauricio Cappotorto για την περαιτέρω αξιολόγηση της».

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό η δικογραφία περιλαμβάνει: – Μηνυτήριες αναφορές – Εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων – Πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών – Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη Οι βουλευτές δεν θα πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας. Ωστόσο τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα μπορούν να επισκέπτονται το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του κοινοβουλίου για να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα και να αντλήσουν στοιχεία και πληροφορίες για την σύνταξη των πορισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην εξεταστική επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στις 11 Μαρτίου. «Από την ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη κλήτευσης των ουσιωδών μαρτύρων» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών»,

Β. Κόκκαλης. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ποινικώνν ευθυνών για τον πρωην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «θα αξιολογηθούν και θα προκύψουν». Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία, και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής να εξετάσουν μάρτυρες όπως οι κκ Γενηδούνιας, Τσαλίδης, Κατσιούλης καθώς επίσης και ο κ. Τριαντόπουλος «για το δεύτερο έγκλημα, αυτό του μπαζώματος του τόπου του δυστυχήματος», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments