Διεθνή

Στα δικαστήρια Μάσκ – ‘Αλτμαν για την «αποστολή» της τεχνητής νοημοσύνης

Στα δικαστήρια Μάσκ – ‘Αλτμαν για την «αποστολή» της τεχνητής νοημοσύνης

Πηγή Φωτογραφίας: el.wikipedia.org

Γιατί κατηγορεί ο Έλον Μασκ τον Σαμ Άλτμαν

Μήνυση εναντίον του OpenAI και του διευθύνοντα συμβούλου Σαμ Άλτμαν, μεταξύ άλλων, κατέθεσε ο Έλον Μασκ, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τη θεμελιώδη αποστολή του βάζοντας την επιδίωξη του κέρδους πάνω από το όφελος της ανθρωπότητας.

Η μήνυση που κατατέθηκε αργά την Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο ανέφερε ότι ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής του OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, προσέγγισαν αρχικά τον Μασκ για να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ανοιχτού κώδικα. Η εστίαση της εταιρείας στο να βγάλει χρήματα παραβίασε αυτή τη σύμβαση, ανέφεραν οι δικηγόροι του Μασκ στη μήνυση. Πρόσθεσαν ότι η εταιρεία είχε κρατήσει τον σχεδιασμό του GPT-4, του πιο προηγμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της, «ως επτασφράγιστο πλήρες μυστικό».

Η αγωγή ανοίγει με τη συχνά δηλωμένη προειδοποίηση του Μασκ ότι το AGI αποτελεί «σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα».

«Όπου κάποιοι όπως ο Μασκ βλέπουν μια υπαρξιακή απειλή στην AGI, άλλοι βλέπουν την AGI ως πηγή κέρδους και δύναμης», ανέφερε η αγωγή, προσθέτοντας ότι στα χέρια κερδοσκοπικών εταιρειών, η AGI αποτελεί «ιδιαίτερα οξύ και επιβλαβή κίνδυνο για την ανθρωπότητα».

Ο Μασκ συνίδρυσε το OpenAI το 2015, αλλά παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του το 2018. Διαχειρίζεται επίσης την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla και την εταιρεία κατασκευής πυραύλων SpaceX και αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022. Πέρυσι, ο Άλτμαν απολύθηκε – για λίγες μέρες – από το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI, το οποίο είπε ότι προσπαθούσε να υπερασπιστεί την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει AI που ωφελεί την ανθρωπότητα.

Το OpenAI σχεδιάζει να διορίσει πολλά νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον Μάρτιο, ανέφερε την Πέμπτη η Washington Post.Το ChatGPT, το chatbot από το OpenAI, έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού στον κόσμο μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του, τον Νοέμβριο του 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments