Πολιτική

Άδωνις: Μύθος η έλλειψη φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών [pics]

Άδωνις: Μύθος η έλλειψη φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών [pics]

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Άδωνις: Φτιάξαμε άμεσα πλατφόρμα καταγραφής της επάρκειας φαρμάκων

«Οι παράλληλες εξαγωγές δεν ευθύνονται για την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έλλειψη φαρμάκων και τα αίτιά της, λέγοντας πως «σε κανένα φάρμακο, που βρίσκεται σε έλλειψη, δεν επιτρέπεται η εξαγωγή του. Έχουμε φτιάξει ειδική πλατφόρμα, η οποία μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη και ακριβή εικόνα για την κυκλοφορία και την έλλειψη σε φάρμακα στην αγορά. Σε αυτή την πλατφόρμα όλα γίνονται σε real time. Όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι συνδεδεμένες».

«Δεν έχουμε συμπεριλάβει τα φαρμακεία στην πλατφόρμα», διευκρίνισε ο Α. Γεωργιάδης, «γιατί θα ήταν επιπλέον βάρος για μια μικρομεσαία επιχείρησης, όπως είναι το φαρμακείο. Ωστόσο, θα συμπεριλάβω τα και τα φαρμακεία, αν ακούσω πάλι παράλογα και ανυπόστατα παράπονα περί παράλληλων εξαγωγών. Είναι μύθος ότι οι παράλληλες εξαγωγές προκαλούν ελλείψεις σε φάρμακα. Κάθε φάρμακο έχει ημερομηνία λήξης. Όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης, ο εισαγωγέας μπορεί να το εξάγει. Σε καμία περίπτωση, παράλληλες εξαγωγές δεν ευθύνονται για τις ελλείψεις σε φάρμακα. Αν όμως συνεχιστεί η φασαρία και η παραφιλολογία περί δήθεν παράλληλων εξαγωγών, η ειδική πλατφόρμα θα συμπεριλάβει και τα φαρμακεία».

«Ελλείψεις σε φάρμακα υπάρχουν, γιατί σε ορισμένα φάρμακα είναι περιορισμένη η παραγωγή πρώτων υλών. Και ελλείψεις υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε. Είμαστε η χώρα, όμως, με τις λιγότερες ελλείψεις σε φάρμακα σε ολόκληρη την Ε.Ε., σε όλες τις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. Έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο φαρμακείων στην Ε.Ε και ελπίζουμε πάντοτε σε καλή και αγαστή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Κληθείς εν συνεχεία να τοποθετηθεί σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, ο Α. Γεωργιάδης τόνισε πως «δίνουμε την ελευθερία στις κλινικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εάν βεβαίως το επιθυμούν, να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Έχουμε επαρκές προσωπικό για να πάμε σε απογευματινά χειρουργεία. Με τα απογευματινά χειρουργεία μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία. Με τα απογευματινά χειρουργεία, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, ασθενείς, ιατροί, νοσηλευτές».

Ο υπουργός υπενθύμισε πως «το πρώτο νομοσχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία χρονολογείται από το 1992 και προχωράμε τώρα, το 2024. Κάποτε πρέπει, λοιπόν, να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να μεμψιμοιρούμε».

«Θα επιτρέπουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν και απογευματινά ιατρεία, ιδιωτικά, με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο οι αμοιβές θα ανεβούν και οι απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ και έτσι, θα είναι πιο ελκυστικές οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα, η αντιπολίτευση προτείνει αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών ίσων με έναν ΕΝΦΙΑ».

Τέλος, αναφερόμενος στα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους, ο Άδωνις τόνισε: «Νοιώθω πολύ μεγάλη συγκίνηση για την πρώτη ασθενή, η οποία χρησιμοποιεί σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Είναι πραγματική συγκίνηση που αισθάνομαι έστω και λίγο χρήσιμος σε έναν ασθενή. Και προσθέτω πως για τα εν λόγω σκευάσματα, έχουμε την απόλυτη συνεργασία δύο κυβερνήσεων, της κυβέρνησης Τσίπρα και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κ. Καρανίκας, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, είχε προωθήσει τη ρύθμιση και εγώ έκανα το σχετικό νόμο, τον οποίο προώθησα ως υπουργός. Έχουμε παραγωγή και διάδοση στη χώρα μας. Έχουμε παραγωγή τελικού προϊόντος και πλέον οι γιατροί συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη. Με την φαρμακευτική κάνναβη, καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Είναι αλματώδης η ανάπτυξη αυτών των σκευασμάτων σε όλο τον δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα έχουμε τις ιδεώδεις κλιματικές συνθήκες. Υποστηρίζω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα την κάνναβη για φαρμακευτικούς και όχι για ψυχαγωγικούς λόγους», συμπέρανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments