Πολιτική

Στα πρότυπα του Ισραήλ οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στα πρότυπα του Ισραήλ οι Ένοπλες Δυνάμεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ/EUROKINISSI)

Το πρώτο βήμα γίνεται με τη συγκρότηση του Κλάδου Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας και τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.

Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πρότυπα του ισραηλινού στρατού, ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία. Το πρώτο βήμα γίνεται με τη συγκρότηση του Κλάδου Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας και τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.

Οι αλλαγές στοχεύουν στον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών καθώς και στη διεύρυνση της συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης στις Eνοπλες Δυνάμεις που προωθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ο Κλάδος Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας θα αποτελεί τον 6ο Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και βρίσκεται ήδη σε διαδικασία συγκρότησης. Διευθυντής θα οριστεί ανώτατος αξιωματικός (υποστράτηγος, υποναύαρχος ή υποπτέραρχος) και αποστολή του θα είναι ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως επιβάλλει το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, η νέα μονάδα του ΓΕΕΘΑ αποτελείται από τρία κύρια αντικείμενα. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων, την καινοτομία και την αμυντική τεχνολογία.

Ο μετασχηματισμός αφορά τον καθορισμό των μακροπρόθεσμων αναγκών και προτεραιοτήτων, η καινοτομία αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και η αμυντική τεχνολογία αφορά την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Οι νέοι αξιωματικοί των τμημάτων θα είναι υπεύθυνοι για τον μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις σε διοικητικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Στις αρμοδιότητές τους περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων, ιδίως των νέων συστημάτων που αναδύονται στον τομέα του πολέμου, όπως τα κινητά πυρομαχικά, τα μη επανδρωμένα εναέρια, επίγεια, θαλάσσια και επιφανειακά οχήματα και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, και η εξέταση της εφαρμογής τους στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η διαδικασία αυτή είναι διαδραστική.

Ο Κλάδος συγκεντρώνει τις απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) για νέα τεχνολογικά συστήματα και εξοπλισμό και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να διαθέτουν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους. Για παράδειγμα, αν μια μονάδα του Στρατού Ξηράς επιθυμεί ένα νέο αυτόνομο όχημα, ενημερώνει τον 6ο Κλάδο για τις προδιαγραφές του εδάφους στο οποίο θα επιχειρεί, τον οπλισμό, τη θωράκιση, τις επικοινωνίες κ.α. και στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία δοκιμών και υλοποίησης του προγράμματος.

Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας

Στο σημείο αυτό θα ενεργοποιείται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, μια ανώνυμη εταιρεία που θα ιδρυθεί με μέριμνα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα έχει ως κύριο αντικείμενο την αναζήτηση εταίρων που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό και την παραγωγή των νέων συστημάτων. 

Ο Κλάδος Μετεξέλιξης, Αμυντικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας  θα παρέχει προδιαγραφές στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο θα συνάψει συμβάσεις με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, όπως ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, στρατιωτικές σχολές, νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι δικαιούχοι πρόκειται να είναι ελληνικές εταιρείες, ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

Ωστόσο, εάν ο ανάδοχος είναι ξένη εταιρεία, αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικό ποσοστό ελληνικών εταιρειών και ιδρυμάτων. Ο ανάδοχος ή το πρόγραμμα που αναλαμβάνει την υλοποίηση του κάθε προγράμματος θα έχει προκαθορισμένο χρονικό περιθώριο για να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο, το οποίο στη συνέχεια θα αξιολογηθεί από το προσωπικό σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Εάν τα πρωτότυπα περάσουν την αξιολόγηση, ξεκινά η βιομηχανική παραγωγή.

Ο κ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη δημιουργία Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα και ανέφερε το παράδειγμα του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome του Ισραήλ. Το Iron Dome αναπτύχθηκε σε συνεργασία αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε αντιβαλλιστική άμυνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments