Πολιτική

Φουντώνει η κόντρα γύρω από την υπόθεση Ασημακοπούλου

Φουντώνει η κόντρα γύρω από την υπόθεση Ασημακοπούλου

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διοικητικής αρχής η μαζική αποστολή email.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πήρε τη «σκυτάλη» του ελέγχου προκειμένου να λύσει το γρίφο που ανέκυψε μετά τη μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mails) από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου προς απόδημους Έλληνες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, όπως προκύπτει από σχετικές καταγγελίες.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της για τον σάλο που ξέσπασε η Αρχή επισημαίνει: «Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος”.

Μετά τις καταγγελίες, αλλά και την ανάδειξη του θέματος τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έφερε το θέμα και στη Βουλή καταθέτοντας πρώτο σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την Υπουργό Εσωτερικών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων γνωστοποίησε πως εκκίνησε τη διεξαγωγή έρευνας για το ζήτημα. “Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος”, ανέφερε σε ανακοίνωση ενώ η κ. Ασημακοπούλου χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την έρευνα. “Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια” έγραψε σε ανάρτησή της.

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απάντησε, επίσης, στις κατηγορίες τονίζοντας ότι έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες οδούς για τη διαδικασία και ότι ουδέποτε έλαβε προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι: 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

»Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας».

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κληθεί άμεσα να καταθέσει όλα τα σχετικά στοιχεία για το πού βρήκαν συγκεκριμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ομογενών, ενώ δεν αποκλείεται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να διατάξει τεχνικό έλεγχο του υπολογιστή από τον οποίο στάλθηκαν τα μηνύματα στους παραλήπτες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση κρατάει σαφείς αποστάσεις, και για τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, αν τα στοιχεία δόθηκαν στην κ. Ασημακοπούλου από το Υπουργείο Εσωτερικών, παραπέμπει στην απάντηση του Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης, Αθανάσιου Μπαλέρμπα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Σε ότι αφορά τον έλεγχο της ευρωβουλευτού, παραπέμπει στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, εν προκειμένω στη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. “Η Κυβέρνηση αφήνει τις Ανεξάρτητες Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Και ήδη η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή παρενέβη και είπε ότι θα κάνει ό,τι κάνει σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν σημαίνει ότι επειδή ελέγχεται μια υπόθεση, αυτή η υπόθεση θα κριθεί ότι έχει κάτι μεμπτό” παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments