Πολιτική

ΝΔ: Ηγεμονία με αστερίσκους

ΝΔ: Ηγεμονία με αστερίσκους

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Προβληματισμό εγείρουν ορισμένα δημοσκοπικά στοιχεία.

Πυξίδα για την επιχειρηµατολογία που θα αναπτύξουν ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ενόψει της κάλπης των ευρωεκλογών συνιστά ο τελευταίος κύκλος των δημοσκοπήσεων, οι οποίες καταδεικνύουν ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, µε την οποία βρίσκεται αντιµέτωπο το Μέγαρο Μαξίμου, η φθορά της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά του κυβερνητικού σχήµατος είναι απολύτως ελεγχόµενη.

Ταυτόχρονα, η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραµένει χαώδης, όπως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών. Σύµφωνα µε την πρόσφατη έρευνα της GPO, η Ν.∆. προηγείται στην εκτίµηση ψήφου για τις ευρωεκλογές µε 36,4%, έναντι 14,4% του ΠΑΣΟΚ και 13,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 28,6%, 11,3% και 10,6%. Οσο για τον δείκτη περί καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει χαώδη διαφορά από τους Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς συγκεντρώνει το 44,8% των προτιµήσεων έναντι 9,6% του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και 9,3% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγµή, ωστόσο, υπάρχει µια σειρά από ευρήµατα, που δίχως αµφιβολία συνιστούν αντικείµενο προβληµατισµού για τους κυβερνώντες. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η περίπτωση της συνεχούς ανοδικής πορείας που καταγράφεται στον ίδιο πίνακα για την επιλογή του “Κανένα”, που πλέον ανέρχεται στο εµφατικό 35,3%. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς του πρωθυπουργικού στρατηγείου αναλύουν µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το συγκεκριµένο στοιχείο.

Δυσαρέσκεια και ενίοτε αναταραχή από ορισμένα τμήματα της κοινωνίας για θέματα όπως ο γάμος και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια (ιδίως στη λεγόμενη δεξιά πτέρυγα, όπου η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου βρίσκεται σε άνοδο) ή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη και έτσι, με φόντο τις εκλογές του Ιουνίου, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα απροσδιόριστο εκλογικό ρεύμα, με αναφορά σε προηγούμενα λαϊκιστικά φαινόμενα. Η ανησυχία αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι αυτές οι εκλογές αντιμετωπίζονται παραδοσιακά με επιεικείς χειρισμούς σε όλη την Ευρώπη και αποτελούν, μεταξύ άλλων, μια ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Συνεπώς, δεδομένης της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να αποκτήσει σοβαρή εκλογική δυναμική και της μετατόπισης της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά, το μέτωπο αυτό αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για τον πρωθυπουργό και την εκλογική στρατηγική της κυβέρνησης. Αποτελεί κοινή εκτίμηση στο Μαξίμου ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακοπεί αυτό το φαινόμενο είναι να τεθούν επίκαιρα θέματα στην πρώτη γραμμή της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και φυσικά των κυβερνητικών σχεδιασμών, με σημαντικότερο το θέμα της ακρίβειας, της υγείας και των συνεπειών που αυτά έχουν για την κοινωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments