Πολιτική

Στην αντεπίθεση ο Κ. Μητσοτάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στην αντεπίθεση ο Κ. Μητσοτάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Για ιδεολογική ομηρεία θα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σε μία ακόμα μάχη εντός του κοινοβουλίου στρέφει την προσοχή της κυβέρνηση, με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να παίρνει το λόγο στις 11 το πρωί, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει μία πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, αναδεικνύοντας το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησης του και το σχέδιο του να ξεπεράσει η χώρα «τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες την κράτησαν πίσω, με το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος να αποτελεί ίσως την πιο εμβληματική, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος».

Για τον κ. Μητσοτάκη η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί ευκαιρία να τοποθετήσει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πλειοψηφικές δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, τις οποίες εκπροσωπεί η ΝΔ και αυτές «που προσπαθούν να την κρατήσουν πίσω, δέσμιες του παρελθόντος» βάζοντας απέναντι του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία «με επίπλαστα προσκόμματα απορρίπτουν συλλήβδην την πρόοδο και την εξέλιξη».

Αν και για το εσωτερικό της ΝΔ η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνει να κρύβει εκπλήξεις, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούν ότι πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να περάσει προς τα έξω η εικόνα της ενότητας και της σύμπνοιας στο εσωτερικό της ΝΔ, που πληγώθηκε κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναφερθεί αναλυτικά στις 176 από τις συνολικά 205 διατάξεις του νομοσχεδίου, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης, η οποία φτάνει συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτές τις διατάξεις περιλαμβάνονται η αύξηση της χρηματοδότησης η οποία φτάνει συνολικά το 1 δισ. ευρώ με πόρους από τον Κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ, η ενίσχυση της αυτονομίας των ιδρυμάτων, η διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας, η προώθηση της συνεργασίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και ενσωματώνονται προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρυτανικών αρχών περιφερειακών πανεπιστημίου και της διοίκησης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments