Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη και εγκεφαλικό.
Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition συνδέει την κατανάλωση ντομάτας με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από στεφανιαία νόσο.
Ελιά Οι ελιές αναβαθμίζουν γευστικά οποιαδήποτε σαλάτα και, παράλληλα, εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Δεν είναι τυχαίο που αποτελούν μία από τις 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές που δεν λείπει από κανένα τραπέζι στη Μεσόγειο και τις Μπλε Ζώνες.
Οι ελιές είναι γεμάτες με υγιή για την καρδιά λιπαρά.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι οι καλύτεροι φίλοι της καρδιάς σας. Μειώνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, της χοληστερόλης LDL, στο αίμα σας.
Πρόκειται για σφαιρίδια λίπους, τα οποία συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και παρεμποδίζουν τη ροή.
Έτσι, η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει σκληρότερα και αυξάνεται η αρτηριακή σας πίεση.
Τα λιπαρά οξέα στις ελιές, αυξάνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, της χοληστερόλης ΗDL. Αυτή ουσιαστικά εξαναγκάζει τη LDL να «βγει» από την κυκλοφορία του αίματός σας.
Οι ελιές είναι, επίσης, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προάγουν τη μακροζωία – όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες – και συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες.
Κάπαρη Ο καρπός της κάπαρης αποτελεί σημαντική πηγή διάφορων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της κάππαρης είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική – και όχι μόνο – δράση.
Τα αντιοξειδωτικά είναι σύμμαχοί μας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με τη γήρανση, την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.
Ρίγανη Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο τόσο στην ελληνική, όσο και σε πολλές άλλες κουζίνες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα οφέλη της για την υγεία είχαν ήδη αναγνωριστεί από τους Αρχαίους Έλληνες, ενώ λέγεται ότι ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό.
Ακόμη και μια μικρή ποσότητα ρίγανης μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό boost βιταμίνης Κ, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών, διατηρώντας την οστική πυκνότητα και την παραγωγή πρωτεϊνών πήξης αίματος.
Ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά το αγαπημένο συστατικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Μελέτη σε 90.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μισής κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Το ελαιόλαδο, όμως, δεν «δουλεύει» μόνο για την καρδιά μας, αλλά και για τον εγκέφαλό μας.
Το ελαιόλαδο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Όμπερν που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients».
Συγκεκριμένα, οι ενώσεις που εμπεριέχονται σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.
Πηγή Vita.gr