EDITOR'S PICK

Είναι πιο καθαρό το μπουκάλι του νερού από το καπάκι της τουαλέτας;

Είναι πιο καθαρό το μπουκάλι του νερού από το καπάκι της τουαλέτας;

Πηγή Φωτογραφίας: .livelarq.com

Συνεχίστε το διάβασμα και μάλλον θα το σκεφτείτε δύο φορές πριν ξαναχρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων χωρίς να το έχετε καθαρίσετε ενδελεχώς

Τι είναι πιο βρώμικο, το καπάκι της τουαλέτας ή το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι από το οποίο πίνετε νερό; H απάντηση, που δίνει νεότερη μελέτη, μάλλον δε θα σας αρέσει και κρύβει πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Ερευνητές από αμερικανική ιστοσελίδα που ειδικεύεται στο φιλτράρισμα του νερού έστειλε δείγματα από καθημερινά επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού σε επαγγελματικό εργαστήριο, αποκαλύπτοντας τα εκπληκτικά επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης που συγκεντρώνονται σε αυτά τα σκεύη. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο κύριοι τύποι βακτηρίων: οι βάκιλοι και τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια (gram-negative rods). Πρόκειται για επικίνδυνους μικροοργανισμούς που μπορούν να βλάψουν το γαστρεντερικό σύστημα -ειδικότερα οι βάκιλοι-, ενώ αναφορικά με τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια, παρατηρείται αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά, αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης.

Όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς, διαπιστώθηκε ότι το μέσο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού περιέχει 20,8 εκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών βακτηρίων (CFUs) . Για να γίνει συγκριτικά πιο κατανοητό αυτό το μέγεθος, μια βρύση νεροχύτη είχε περίπου 30 εκατομμύρια μονάδες βακτηρίων, γεγονός που δείχνει ότι τα μπουκάλια είναι εξίσου μολυσματικά με τα αντικείμενα που έρχονται σε άμεση επαφή με πηγές νερού.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού προτείνονται πλέον επειδή αντικαθιστούν τη χρήση των πλαστικών μπουκαλιών, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα πλαστικά απόβλητα και με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η χρήση του, όμως, όπως αποδεικνύεται θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες.

Τι είναι πιο μολυσμένο;

Προχωρώντας περαιτέρω τη μελέτη τους σε πραγματικές καθημερινές συνθήκες, έκαναν μια σύγκριση μεταξύ του βακτηριακού φορτίου των μπουκαλιών νερού με άλλα οικιακά αντικείμενα. Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού φιλοξενούσαν περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας, τα μπολ των κατοικίδιων ζώων, ακόμη και τον βρώμικο νεροχύτη της κουζίνας, που είναι γνωστός ως ένα από τα πιο βρώμικα μέρη του σπιτιού. Η σύγκριση έδειξε ότι ένα μέσο μπουκάλι μπορεί να είναι 40.000 φορές πιο βρώμικο από ένα κάθισμα τουαλέτας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ρουτίνα καθαριότητας που ακολουθούσαν οι περίπου 1.000 Αμερικανοί που ρωτήθηκαν σχετικά με αυτές τις συνήθειες, καθώς αν και η πλειονότητα ανέφερε ότι πλένει τα μπουκάλια καθημερινά, ένα σημαντικό ποσοστό παραδέχτηκε ότι τα καθαρίζει λιγότερο συχνά, επιτρέποντας ενδεχομένως στα βακτήρια και τη μούχλα να ευδοκιμήσουν.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του καθημερινού πλυσίματος και της εβδομαδιαίας απολύμανσης των μπουκαλιών νερού, ιδίως υπό ορισμένες συνθήκες, όπως μετά από ασθένεια ή όταν χρησιμοποιείται το μπουκάλι για άλλα ποτά εκτός από νερό. Επισημαίνει εξίσου ζητήματα ποιότητας του νερού που καταναλώνεται, μιας και τα πιο καθαρά μπουκάλια δεν μπορούν να προστατεύσουν από τους μολυσματικούς παράγοντες στο νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments