Ακούγεται σαν κλισέ, αλλά είναι η αλήθεια. Αλλά δεν είχα ιδέα ότι θα μου τηλεφωνούσε. Απλά μου τηλεφώνησε από το πουθενά. Αυτός είναι ο τρόπος του, δεν έχεις νέα του και μετά σου τηλεφωνεί. Μου τηλεφώνησε, λοιπόν, και πραγματικά δεν ήξερα τι θα γινόταν, και μετά μου είπε: “Κάνω αυτή την ταινία για τον Οπενχάιμερ και θα ήθελα να παίξεις τον Οπενχάιμερ”. Είναι ένα μεγάλο σοκ -και πολύ ευχάριστο-, αλλά μετά λες κάτι σαν: “Εντάξει, τώρα έχω πολλή δουλειά να κάνω”», είπε για την ξαφνική πρόταση του Νόλαν.
Παρά τις προηγούμενες συνεργασίες τους, ο Μέρφι εξακολουθεί να εκπλήσσεται ευχάριστα, όπως δήλωσε, από τις απροσδόκητες κλήσεις του σκηνοθέτη. Χωρίς να γνωρίζει τις προθέσεις του Νόλαν, ο Μέρφι ήρθε αντιμέτωπος με την προοπτική να υποδυθεί τον Οπενχάιμερ και αναγνώρισε το μνημειώδες έργο που είχε μπροστά του η προετοιμασία για έναν τέτοιο ρόλο. Ο ηθοποιός συζήτησε τότε με τον σκηνοθέτη τη συνήθη προσέγγισή του στην ενσάρκωση ιστορικών χαρακτήρων και αναγνώρισε ότι, ιδανικά, θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για τη διαδικασία προετοιμασίας. Παρά το γεγονός αυτό, παραδέχθηκε ότι το εξάμηνο χρονικό πλαίσιο που του δόθηκε ήταν πολύτιμο, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρόσκλησης «βούτηξε» στην προσπάθεια.
Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του είναι πλέον ορατό σε όλους μετά το Όσκαρ για την κορυφαία ερμηνεία του στην ταινία. Καθώς περιμένουμε το επόμενο κεφάλαιο του καλλιτεχνικού ταξιδιού του Μέρφι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα πράγμα: ο αινιγματικός ηθοποιός θα συνεχίσει να εκπλήσσει και να ενθουσιάζει το κοινό με το απαράμιλλο ταλέντο του.