Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τις διαρροές προς την ακροδεξιά

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τις διαρροές προς την ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: [367936] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Με δημοσκοπική δυναμική η Ελληνική Λύση.

Η είδηση από την εκλογική αναμέτρηση στην Πορτογαλία την Κυριακή , δεν ήταν το οριακό προβάδισμα της κεντροδεξιάς, αλλά η επιβεβαίωση στις κάλπες του πολιτικού κλίματος, που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και προκαλεί ανησυχία, η άνοδος, δηλαδή, της ακροδεξιάς και η επιστροφή του λαϊκισμού. Το ακροδεξιό κόμμα Chega, μόλις πέντε χρόνια από την εμφάνιση του στην πορτογαλική πολιτική σκηνή, κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 18% και 48 από τις 230 έδρες στην πορτογαλική Βουλή.

Η Πορτογαλία δεν αποτελεί την εξαίρεση στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, που αναμένεται να αποτυπωθεί στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Η ενίσχυση των λαϊκιστικών και ακραίων φωνών καταγράφηκε επίσης στην εθνική κάλπη στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο, όταν τρία κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό 13%, εκπροσωπώντας το ελληνικό κοινοβούλιο με 34 βουλευτές. Εννέα μήνες αργότερα, το ποσοστό αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω στη δημοσκόπηση, με μια “προσθήκη” που απλώς αλλάζει την κατανομή της δύναμης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Μεγάλο μέρος του “καταλύτη” είναι η βαθιά τομή που θα επιφέρει στην κοινωνία το νομοσχέδιο για την ισότητα του πολιτικού γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, οδηγώντας στη διαρροή έστω και από ένα μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κυρίως από το ακροδεξιό ακροατήριο. Η “Ελληνική Λύση”, με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο, έχει διαμορφώσει έναν “αντισυστημικό” σχηματισμό, επωφελούμενη από την υποχώρηση των υποχωρούντων Σπαρτιατών, αλλά και προσελκύοντας “δυσαρεστημένους” ψηφοφόρους από εκ διαμέτρου αντίθετους πολιτικούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά η Ελληνική Λύση ξεπέρασε το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της MRB στις 28 Φεβρουαρίου, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έλαβε 7,8% των ψήφων, αφήνοντας το ΚΚΕ με 7%, μόλις μία ποσοστιαία μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την επόμενη ημέρα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την Ελληνική Λύση με διψήφιο ποσοστό 10,2%, ενώ το ΚΚΕ είχε 10,1%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα από τη Θεσσαλονίκη, απευθυνόμενος στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο έντονα δεξιόστροφη τα τελευταία χρόνια.

Επιχειρώντας να «ξυπνήσει» ανακλαστικά του παρελθόντος, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει τον πυρσό στο σήμα των 50 χρόνων της, με τον κ. Μητσοτάκη καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του στο προσυνέδριο του κόμματος να αναφέρεται πολλάκις στην ενδυνάμωση της φωνής της Ελλάδας στην Ευρώπη, στην ενίσχυση των εξοπλισμών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο και την ανάγκη επαγρύπνησης στα ελληνοτουρκικά, παρά τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Δίνοντας το στίγμα της «επίθεσης» προς τα δεξιά του, μίλησε για «κομματίδια, που βλέπουν τις κάλπες ως μεγενθυντικό φακό για το ανάστημα τους», ενώ ανεβάζοντας τους τόνους έκανε λόγο για «ψευτοπατριωτισμό», που αποτελεί «το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τη στρατηγική περιορισμού των διαρροών της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά, το κυβερνητικό επιτελείο δίνει πλέον προτεραιότητα όχι μόνο στην προώθηση του κυβερνητικού έργου με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, αλλά και στην προώθηση και σύγκριση πολιτικών προτάσεων για το μέλλον, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεσαίο χώρο που δεν θέλει να χάσει. Χρησιμοποιώντας ως “όχημα” την οικονομία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει έμφαση στις εξηγήσεις της κυβέρνησής του σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, στην ενίσχυση της υγείας και της παιδείας και κυρίως στην ενίσχυση των εισοδημάτων. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά και σε λίγες ημέρες θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ, ενώ στο Δημόσιο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με στόχο ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments