Πολιτική

Άδωνις: Τα νοσοκομεία αγκάλιασαν ήδη τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Άδωνις: Τα νοσοκομεία αγκάλιασαν ήδη τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΔΩΝΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Άδωνις: Οι γιατροί του ΕΣΥ λένε «ναι» στα απογευματινά χειρουργεία

Την πλατιά και ευρεία συναίνεση νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού στα απογευματινά χειρουργεία υπογράμμισε, σήμερα το πρωί, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ιδιαίτερα, παραχωρώντας συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία να τονίσει βασικές διαστάσεις της μεταρρύθμισης σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία. Χθες κάναμε τα επίσημα εγκαίνια για τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν υπήρχε παρά μόνο ένας που αντέδρασε σε ένα νοσοκομείο με εκατοντάδες ασθενείς και πολίτες, που επευφημούσαν τη μεταρρύθμιση. Άρα, δεν υπήρξε καμιά μαζική αντίδραση. Η παραπληροφόρηση της εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία έχει εμμονή με το πρόσωπό μου, είναι εμφανής. Και η παραπληροφόρηση υπονομεύει την δημοκρατία.

Σχετικά με το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, επισημάνθηκε ότι «μερίδα του Τύπου τονίζει ψευδώς πως τα απογευματινά χειρουργεία κοστίζουν έως 4.000 ευρώ. Το ανώτατο δυνατό κόστος είναι καθορισμένο στα 2.000 ευρώ. Δηλαδή 50% κάτω».

Σχετικά με τους δημοσιογράφους που στηλίτευσαν τον Άδωνι Γεωργιάδη, επειδή φωτογραφήθηκε με τον πρώτο ασθενή των απογευματινών χειρουργείων, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «πρέπει να επισημανθεί πως ο ίδιος ο ασθενής μάς παρακάλεσε να βγάλουμε φωτογραφία και ζήτησε να κάνει δήλωση στην κάμερα».

Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι αν είχαμε τα διπλάσια κρεβάτια, δεν θα χρειάζονταν απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις είπε πως «αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν κενά, γιατί οι αναισθησιολόγοι δεν προσέρχονται στον επιθυμητό βαθμό στις θέσεις, τις οποίες προκηρύσσονται. Και ο βασικότερος λόγος της μεταρρύθμισης είναι να καταστήσουμε το λειτούργημα του γιατρού στο ΕΣΥ πιο ελκυστικό, αφού τα έσοδα του γιατρού στο δημόσιο σύστημα υγείας πρόκειται να αυξηθούν. Έτσι, και οι αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις απολαβές τους.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι ο ασθενής ήδη πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του και ότι, συνεπώς, είναι άδικο να πληρώνει επιπλέον χρήματα για απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια κουβέντα που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια. Τα ξεκίνησε η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και προσπάθησαν να τα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Αντώνη Σαμαρά. Τα απογευματινά χειρουργεία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό και δεν είναι ηλίθιοι όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι που έχουν απογευματινά χειρουργεία. Το πρωτότυπο είναι ότι δεν υπήρχαν ακόμη στη χώρα μας. Ήδη τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται από δημόσια νοσοκομεία, όπως είναι το ΓΝ Καβάλας, το Παπαγεωργίου και το ΑΧΕΠΑ. Τα απογευματινά χειρουργεία τα έχουν αγκαλιάσει τα νοσοκομεία.

Και ως προς τους γιατρούς, αυτοί δεν είναι αντίθετοι με τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτά τα ισχυρίζεται μια μερίδα αριστερών συνδικαλιστών, που έχουν χάσει την πειστικότητά τους. Οι γιατροί είναι θετικοί στα απογευματινά χειρουργεία. Άλλωστε, οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν τα χειρουργεία, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστικών κύκλων. Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν πράξη τα απογευματινά χειρουργεία. Επικρατεί χαμός με το ιατρικό ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία.

Υπενθυμίζω, δε, πως ανέφερα στον κ. Τόμσεν πως στην Ελλάδα δεν επιθυμούμε να συνδέσουμε την πληρωμή των ενσήμων με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Άρα, δίνουμε δωρεάν υγειονομική κάλυψη στους ανασφάλιστους. Δεν προχωράμε με οικονομικούς και υγειονομικούς αποκλεισμούς. Αρνούμαστε να κάνουμε τους ανασφάλιστους να πληρώσουν. Αποσυνδέουμε πλήρως ένσημα και υπηρεσίες υγείας».

«Και δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται από ορισμένους», κατέληξε ο υπουργός Υγείας: «Απεναντίας, παίρνουμε κόσμο από την ιδιωτική υγεία και τον φέρνουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το κόστος ενός απογευματινού χειρουργείου είναι μικρότερο από αυτό σε μια ιδιωτική κλινική. Έτσι, λοιπόν, χαμένοι της μεταρρύθμισης είναι οι ιδιώτες κλινικάρχες. Οι ιδιωτικές κλινικάρχες αποκτούν ανταγωνιστές στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και όσοι αντιτίθενται στα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν ουσιαστικά υπέρ της ιδιωτικής υγείας», συμπέρανε με νόημα ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments