Το μελάνι από καλαμάρι είναι εξαιρετικό ως γεύση και αν το κρατήσετε στο καθάρισμα , μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε σάλτσες ή σε ανάμιξη με απλό ελαιόλαδο. Βέβαια στην αγορά θα βρείτε πιο εύκολα μελάνι σουπιάς, που επίσης ταιριάζει ιδανικά με καλαμάρι, ειδικά σε παρασκευές με ρύζι ή ζυμαρικά.
Στη Μεσογειακή μαγειρική το καλαμάρι δοξάζεται με ρύζι, είτε μέσα σε παέλια στην Ισπανία, είτε σε ριζότι στην Ιταλία, όπου επίσης συμμετέχει και σε σάλτσες με ζυμαρικά είτε μόνο του, είτε μαζί με άλλα «φρούτα» της θάλασσας.
Ως μια ήπια γλυκιά γεύση, το καλαμάρι ταιριάζει με έντονα υλικά όπως με καυτερά και πικάντικα μπαχαρικά ή με σκόρδο, ακόμη και σε δημιουργικό συνδυασμό με καυτερά αλλαντικά. Ταιριάζει επίσης με όσπρια είτε βρασμένα ολόκληρα, είτε σε πολτό όπως χούμους ή φάβα, αλλά και με τα περισσότερα λαχανικά. Αγαπά το λεμόνι, το κρασί και το ούζο.
Οι συνδυασμοί που μπορεί κανείς να δημιουργήσει με το καλαμάρι, δεν έχουν τέλος, αλλά πάντα η απλή σπιρτόζικη, νόστιμη τραγανότητα ενός τηγανητού καλαμαριού, αλλά και η βαθιά καπνιστή γλύκα, ενός φρέσκου καλαμαριού στα κάρβουνα με λαδολέμονο, θα είναι αξεπέραστες!
ΠΗΓΗ/OLIVEMAGAZINE.GR